Duben

Shirley Jones

Povolání:
Rodné jméno:
Shirley Mae Jones
Národnost:
Věk:
90
Narození:
31.3. 1934, Charleroi, Pensylvánie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Shirley Jonesová, narozena 31. března 1934, Charleroi, Pensylvánie. Narodila se do rodiny metodistických rodičů, matka Marjorie v domácnosti, otec Paul majitel soukromé společnosti. Již v šesti letech začala zpívat ve sboru metodistické církve v kostele a začala navštěvovat hodiny zpěvu. Navštěvovala střední školu Jižní Huntingdon a vystupovala ve školních představeních. Nástupem ke kariéře jí byl titul Miss Pittsburgh.

Herečka uspěla v osmnácti letech v konkursu na účinkování v populárním muzikálu Jižní Pacifik na Broadwayi, kde začínala jako sboristka a postupně se vypracovala k hlavním rolím. A to chyběl již jen krůček k filmu a zároveň první úspěchy a popularita filmové hvězdy. Zfilmovaný muzikál Oklahoma (1955), další muzikál Kolotoč (1956) nebo The Music Man (1962). To všechno byly velké muzikálové role. Shirley uspěly i ve filmových dramatech, o čemž svědčí ocenění Oscarem v roce 1960 za vedlejší ženskou roli ve filmu Elmer Gantry, kde si zahrála prostitutku po boku Burta Lancastera.

Velký úspěch herečka zaznamenala v televizi, kde se začala naplno uplatňovat od roku 1970, kdy poptávka po filmových rolích poněkud uvadala, a ona přijmula hlavní roli Shirley Patridge v televizní sérii The Patridge Family. Série byla vysílána v sedmdesáti zemích světa a Shirley se stala televizní ikonou. Natočila mnoho dalších televizních filmů a hostovala v populárních seriálech např. The Love Boat, To je vražda, napsala, Hotel, Melrose Place, Sabrina - mladá čarodějnice, Zlatá sedmdesátá, Zákon a pořádek, Vychovávat Hope, Nouzové přistání a další.

Shirley Jonesová do dnešního dne aktivně působí a účastní se veřejného života. První sňatek uzavřela 5. srpna 1956 se zpěvákem a hercem Jackem Cassidym, se kterým měla tři syny: Shauna (nar. 27. 9. 1958), Patricka (nar. 4. 1. 1962) a Ryana (nar. 23. 2. 1966). Navíc vychovávala Jackova syna z prvního manželství Davida. S Cassidym se rozvedla v roce 1974. Druhé manželství uzavřela 13. 11. 1977 s komikem Martym Ingelsem, za kterého byla vdaná až do jeho smrti v roce 2015.

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190598
Osobností: 697908
Fotografií: 764243
Plakátů: 376767
Obsahů a biografií: 178329
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Pilulka (1999) [TV epizoda]

Pilulka
Kelso se dozví, že Jackie je   těhotná a je z toho hotovej,   Donna proto radši objednává   v lékárně antikoncepci, v   lékárně se sejdou Eric,   jeho ségra a Bob Piciotti a   dál docela švanda:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

První rande (1999) [TV epizoda]

První rande
Konečně první rande Erica s   Donnou a právě na   Valentýna. Hyde jim to chce   zhatit, ale moc se mu to   nezdaří a Kelso chce stále   další sex s Jackie, ta mu ho   odpírá, ale nakonec?:-))

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Young Catherine (1991) [TV film]

Young Catherine
Legendární historie o   mladičké pruské princezně,   která se měla stát   manželkou šíleného   následníka ruského trůnu a   nakonec se stala více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Strážmistr Topinka (2019) [TV se...

Aj na konci sveta sa niečo deje

Strážmistr Topinka
Seriál vychádza z Doktora   Martina, ktorý sa tu   sporadicky mihne. A aj keď v   origináli Topinka nebola moja   najsympatickejšia postava,   více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 7 / 10

Ukradené auto (1999) [TV epizoda...

Ukradené auto
Otec Ericoj veme klíčky od   auta kvůli škrábanci a že   není zodpovědný a tak Kelso   sežene jiné auto, ale to je   údajně kradené, tak celá   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Shirley Jones

Jones Shirley

Naposled navštívené:
Shirley Jones

Jones Shirley