Zari

Ján Hanák (1)

Povolání:
Národnost:
Věk:
93
Narození:
17.2. 1931, Bánovce nad Bebravou, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Slovenský výtvarník a scénograf Ján Hanák se narodil 17.února 1931 v Bánovciach nad Bebravou. Základní školu a léta svého dospívání absolvoval v Bratislavě. V rodinném prostředí, které bylo plné výtvarných a uměleckých podnětů, které spoluvytvářel pro své čtyři děti profesionální výtvarník Bohumil Hanák a rovněž Hanákova matka Otílie, bylo logické, že se mladý Hanák společně se svými sourozenci, horlivě zajímal nejen o výtvarné umění, ale i divadlo a hudbu.

V roce 1946 jako patnáctiletý bez vědomí a souhlasu rodičů absolvoval přijímací talentové zkoušky na Obor kreslení a malování při Slovenské vysoké škole technické v Bratislavě. Ján Hanák byl přijat pro výrazný talent, za současného jak věkového tak i studijního dispenzu, který mu byl udělen tehdejším pověřencem pro kulturu, básníkem Laco Novomeským. Ještě jako vysokoškolský student souběžně vystudoval střední školu a úspěšně složil maturitní zkoušku. V období let 1946 až 1948 studoval dále v ateliéru profesorů Gustava Mallého a Kolomana Sokola na Pedagogické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě.

Když byla v Bratislavě založena Vysoká škola výtvarných umění, studoval až do roku 1951 figurální malbu v ateliéru profesora Jána Mudrocha. Od roku 1951 byl do roku 1955 studentem scénografie u zakladatel slovenské scénografie profesora Ladislava Vychodila na Divadelní fakultě Vysoké školy múzických umění. Již během studií v roce 1954, pracoval Ján Hanák jako scénograf ve Státním divadle v Košicích. Po prvních návrzích v Shakespearových dramatech se pro Hanáka stala výlučnou doménou práce na návrzích výprav pro Košickou operu. Košická opera po dlouhá desetiletí patřila k tomu nejlepšímu v slovenském divadelnictví a doslova držela krok s přední bratislavskou operní scénou Slovenského národného divadla jako i na bratislavské Nové scéně.

Hanákovy výpravy např. oper Svätopluk Eugena Suchoňa nebo Vzkříšení Jána Cikkera, patřily k tomu nejlepšímu, co slovenskou divadelní scénografií může reprezentovat. Příležitostně vytvářel i kostýmní návrhy. Řada scénických návrhů byla realizována nejen na Hanákově domovské scéně, ale také v Bratislavě, regionálních slovenských divadelních scénách či v zahraničí.

Spolupracoval také s Československou televizí a televizním Studiem v Košicích. V roce 1965 se podílel na československé expozici na Biennale výtvarných umění v Sao Paulu, které byla udělena zlatá medaile. Svou tvorbu opakovaně vystavoval na Pražském Quadriennale v letech 1967, 1971, 1975 a 1979.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 10:10

68 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

09:30 - 10:20

38 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

09:30 - 10:55

38 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

09:20 - 10:30

48 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ján Hanák

Hanák Ján

Karlovarští poníci

Karlovarští poníci

Richard Rees

Rees Richard

Naposled navštívené:
Ján Hanák

Hanák Ján

Karlovarští poníci

Karlovarští poníci

Richard Rees

Rees Richard