Duben

Valja Stýblová

Povolání:
Rodné jméno:
Valentina Kolinová
Národnost:
Narození:
4.6. 1922, Charbin (=Cha-er-pin), Čína
Úmrtí:
12.11. 2020
Životopis (biografie) / Informace:
Prof. MUDr. Valja Stýblová, DrSc. se narodila 4. června 1922 v Charbinu na severovýchodě Číny, kde její otec, bývalý čsl. legionář, pracoval jako zeměměřič, ale od svých tří let už vyrůstala v Praze. Jejím velkým snem bylo studium medicíny, ale protože v časech Protektorátu Böhmen und Mähren byly české vysoké školy uzavřené, musela se prozatím spokojit pouze se studiem hudební teorie a hry na klavír, kterou také krátce vyučovala.

Po válce se jí otevřel i vysněný svět medicíny a to přesto, že už byla v té době vdaná a matkou malé dcerky. Jako svůj budoucí obor si zvolila neurologii a vedla si tak dobře, že byla roku 1973 jmenována vedoucí katedry neurologie a psychiatrie Lékařské fakulty hygienické Univerzity Karlovy, kde působila až do začátku 90. let. Kromě vlastní lékařské práce se živě zajímala také o politiku, takže v letech 1981-1990 zasedala ve Federálním shromáždění jako poslankyně za komunistickou stranu.

Většině lidí se však při vyslovení jména Valji Stýblové vybaví především její rozsáhlá literární činnost. Kromě odborných publikací, zaměřených na neurologická onemocnění, se s úspěchem věnovala také beletrii. Sepsala cca 25 knih pro děti i dospělé, jejichž děj často vycházel z lékařského prostředí. Za svoji spisovatelskou činnost obdržela v březnu r. 2010 Cenu Boženy Němcové a byla rovněž nositelkou čestného uznání Mezinárodního sdružení za dětskou knihu (IBBY) za knížku Princ a Skřivánek.

Její romány byly překládány do mnoha různých jazyků a některým z nich se dostalo i filmového zpracování. Nejznámější z nich je pravděpodobně "Skalpel, prosím", který natočil režisér Jiří Svoboda s Miroslavem Macháčkem v hlavní roli. Dodnes se na obrazovku vrací i film pro mládež "Až bude padat hvězda", anebo psychologický příběh "Sólo pro starou dámu", jehož předlohou je novela Rychlík z Norimberka. Autorka jejich předloh, lékařka a spisovatelka Valja Stýblová zemřela 12. listopadu ve věku neuvěřitelných 98 let.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Hobby naší doby (2010) [TV poř...

00:00 - 00:30

11 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Amsterdam v ohrožení

23:50 - 00:45

21 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - Zítra vstanu a opařím se čajem...

23:55 - 02:05

16 minut již uběhlo
114 minut zbývá do konce

Prima - Jack Reacher: Nevracej se (201...

23:05 - 01:25

66 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190616
Osobností: 697989
Fotografií: 764500
Plakátů: 376906
Obsahů a biografií: 178376
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Neposkvrněná (2024)

Neposkvrněná
Opäť jeden náboženský   horor s tématikou počatia,   ktorý na to spočiatku ide   vcelku dobre, no konečným   vyznením rozdelí divácku   obec na více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 7 / 10

Poslední den (1999) [TV epizoda]

Poslední den
Red je poslední den v práci   a tak potom se sejdou s kolegy   v hospodě, kde skončí s   Redem i Eric, Hyde, Fez. Donna   "zlobí" Erica s tím kdy více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Bídníci (2018) [TV minisérie]

Bídníci
Cožpak o to, technicky téhle   nové televizní verzi slavné   klasiky nic nechybí i   výprava je určitě velmi   solidní, ale tahle věc   stojí a více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Muž z Toronta (2022)

Muž z Toronta
Zkopírovaná a ukecaná   blbost,takových filmů kde je   jeden ukecaný a druhý   drsňák už tu bylo a tenhle   nijak nepřekvapil spíš byl   nudný a místy byl ten   černoch se svými hláškami   trapný.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

ONEMANSHOW: The Movie
!!!ZAHRAJEME SI POSLEDNÍ   HRU!!!

Je to tak, ať už je   to fake nebo ne, je to fakt   originálně natočený a děj   o lásce by mi jindy asi   více >

Autor: hvezdy | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Valja Stýblová

Stýblová Valja

Naposled navštívené:
Valja Stýblová

Stýblová Valja