Zari

Antonín Daňhel

Známý jako:
Antonín Danvhel
Národnost:
Věk:
80
Narození:
20.3. 1944, Praha
Životopis (biografie) / Informace:
Antonín Daňhel, český kameraman a dokumentární režisér, se narodil 20. března 1944 v Praze. Odmaturoval na SPŠ dopravní a v roce 1972 vystudoval kameru na FAMU.

V 70. letech spolupracoval s tvůrčí skupinou SCARS a režisérem Jaroslavem Fričem na zakázkách audiovizuálních prezentací pro Írán, Indii, Kanadu, Japonsko a ČSSR. S Evaldem Schormem natáčel filmové vstupy pro divadelní představení v Laterně magice a s Jiřím Srncem pro Černé divadlo.

Daňhel se venoval také kameře. Kameroval hrané filmy Juliuse Matuly a Jaroslava Soukupa. Spolupracoval na hraných pořadech a seriálech České televize a režiséry Milanem Růžičkou, Milanem Cieslarem, Jiřím Sequensem, Zdeňkem Podskalským, Františkem Filipem a jinými.

Podílel se také v letech 1972-1989 na zakázkové, instrukční a populárně vědecké tvorbě Krátkého filmu Praha s režiséry P. Hoblem, Svatoplukem Benešem, F. Lukášem, Pavlem Heroldem, Martinem Hoffmeisterem, Josefem Kořánkem a jinými.

Jako kameraman natočil 120 dokumentů. V 90. letech pracoval hlavně s Janou Hádkovou na cyklech Dokumentární film pro pamětníky (1995) a jiné. Roku 2001 spolupracoval s Matějem Mináčem na snímku Síla lidskosti - Nicholas Winton. Tento dokument jako jediný získal prestižní cenu Emmy (2006).

Jako režisér naočil zatím jen dva filmy Pamatuj, že jsi člověk (1987) a Jiří Anderle-dialogy (2005). Tento druhý film ocenil ČLF (Český literární fond) a získal Grand Prix na Arts&Film v Telči (2009).

Autor: veverka-zrzka

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Antonín Daňhel

Daňhel Antonín

Naposled navštívené:
Antonín Daňhel

Daňhel Antonín