Duben

Tori Amos

Povolání:
Rodné jméno:
Myra Ellen Amos
Národnost:
Věk:
60
Narození:
22.8. 1963, Newton, Severní Karolina, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Pohledná ženská tvář s dívčími rysy, to je Tori Amos, vlastním jménem Myra Ellen Amos, osobnost americké rockové hudby, dcera metodického kněze. Narodila se 22. srpna roku 1963 v Newtonu, jednom z měst amerického státu Sverní Karolina. Dětství a zčásti i dospívání prožila v městě Georgetown, kam se její rodina v roce 1965 přestěhovala. V pěti letech ji postavili poprvé k pianu a takřka ve stejné době si začala sama spojovat noty podle svých vlastních hudebních nápadů. Hodiny se vydržela bavit tím, že si skládala instrumentálky, čímž udivovala své nejbližší okolí a ještě neměla šest let, když se stala nejmladší studentkou na Peabody Conservatory of Music.

Překvapení nebrala konce, když se po prvním poslechu rockové hudby Tori doslova zamilovala do svého objevu. Nebavily ji hodiny, které vyseděla za pianem a četla z notového listu klasiky. V jedenácti letech pokus skončil a Tori konzervatoř ráda opustil. Otec přesto Tori dále podporoval. Pokoušel se její talent zviditelnit i tak, že s ní objížděl místní bary a jednal s nahrávacími společnostmi. Koncem druhé poloviny sedmdesátých let již studovala na vysoké škole a vydala svůj první singl a začala si říkat Tori. Šíře jejího nadání nebyla omezena jen na hudbu. Snažila se v Los Angeles uplatnit jako herečka. Krátce před svými 21. narozeninami založila skupinu s názvem Y Kant Tori Read, ve které měla basáka Brad Cobba, bubeníka Matt Soruma, pozdějšího člena skupin Cult a Guns N´Rosess a kytaristu Steve Catona. Po uzavření smlouvy s vydavatelstvím Atlantic v roce 1988 skupina vydala své první album, které zůstalo zcela bez zájmu.

Tori měla smlouvu s Atlanticem ještě na vydání dalších pěti desek. Její hudební nápady jsou společnosti odmítnuty. Tori Amos je všechny do všech detailů přepracovala a odjela si svou hudbu vyzkoušet po anglických klubech. Zdařilejší skladby byly nahrány na EP desku pod názvem Me and Gun a singl Silent All These Years, kterým se propracovala kousek za britskou TOP 50.

Na konci ledna 1992 Tori konečně prorazila, poté co vydala svou první profilovou desku Little Earthquakes a v britské albové hitparádě se úspěšně držela po 23 měsíců. Slovutná kritika pěla jen chválu a Tori. Po celosvětovém turné již bylo jasné, že Tori Amos je na dobré cestě.Druhé album Under the Pink, vydané v roce 1994 má prvotřídní úspěch ve Velké Británii a některé singly, které se objevily z tohoto alba na nejlpeších žebříčcích singlů. Rok 1994 také přinesl založení RIANN/The Rape Abuse and Incest National Network/, linky pro oběti znásilnění s čímž měla Tori spojenou svou osobní zkušenost.

V pořadí třetí album - Boys For Pele, přinesla více jak hodinu hudby, která byla přijata s jistými rozpaky. Deska měla u příznivců Tori i tak úspěch a celosvětově, zejména na obou stranách Atlantiku, zaznamenala úspěch. V průběhu turné k Boys For Pele, Tori nečekaně otěhotněla. Byla rozhodnuta přerušit profesionální dráhu a věnovat se dítěti. Před vánočními svátky roku 1997 potratila. Druhé těhotenství Tori dopadlo stejně.

Hudba se stává její jedinou životní jistotou a cestou, která jí umožní dosáhnout duševní rovnováhu. Úspěšné CD From the Choigirl Hotel, vyšlo v roce 1998 a opět se umístilo do první desítky alb. Torina v pořadí pátá deska-To Venus and Back, vyšla zcela neplánovaně jako dvojalbum a je složena ze studiového zvukového materiál a živých nahrávek. Tento titul měl takřka nejmenší ohlas a nedostal se do první desítky TOP žebříčku. Tori se vydala na menší turné společně s Alanis Morissette.V roce 2000 se Tori Amos stala matkou děvčátka, které pojmenovala Natashya „Tash“ Lórien Hawley, když otcem je manžel Tori Mark Hawley.

Věrna svému závazku pro společnost Atlantic vydala v roce 2001 poslední desku pod touto hlavičkou , která obsahovala samé cover verzí pod názvem Strange Little Girls z roku 2001.

Nový hudebním vydavatelstvím, pro které Amos pracovala se stalo vydavatelství Sony/Epic a první CD vyšla již v říjnu roku 2002, pod názvem Scarlet's Walk. Příznivá odezva byla potvrzením, že obec jejich fandů roste i nadále. V roce 2003 vychází první Toriino DVD Welcome To Sunny Florida. V roce 2005 se ukázalo, že Tori Amos má ještě v roce další trumfy, když se hudebnímu světu představila s CD The Beekeeper, přetékající novými pohledy, náladami, vše pod inspirací R&B a slušně šlapajícího funku. Svět chce také Tori vidět, a proto jsou velmi milé její videoklipy na super DVD Fade to Red: The Video Collection. CD American Doll Posse/2007/ je roztomilá hrou na různá alter ega a v posledních letech se stále úspěšná singer –songwriter, nebo-li zpívající autorka, usídlila v srdcích svých obdivovatelů tituly jako- Abnormally Atracted Sin/2009/v pořadí již deváté studiové CD; Midwinter Graces /2009/; Night Of Hunters /2011/ obsahující klasické až tradicionální melodie a chystané CD alb, které vyjde na počátku října 2012 pod názvem Gold Dust, bude obsahovat záznam z koncertu konaného v Music Hall Amsterdam v roce 2010.

Tori Amos předvedla své umění i českým příznivcům v roce 2007 a 2009. Se svou rodinou žije ve Washington D.C.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - RumplCimprCampr (1997) [TV fil...

15:55 - 17:25

59 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

ČT2 - Namibie, naděje a budoucnost

16:00 - 16:55

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Nebe a dudy (1941)

15:00 - 16:55

114 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Jak se budí princezny (1977)

16:00 - 17:55

54 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190604
Osobností: 697946
Fotografií: 764379
Plakátů: 376814
Obsahů a biografií: 178343
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Kapitán Fracasse (1961)

Kapitán Fracasse
Pěkná francouzská   historická romantika s   nezbytnou dávkou   dobrodružnosti a krásnou   výpravou. Typický film pro   Jeana Maraise v roli více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Svatyně (2022) [TV epizoda]

Svatyně
Pustil jsem se do sledování   druhé série seriálu HALO,   ačkoliv první řada byla pro   mně spíš lehký   nadprůměr. První díl   druhé série se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Školní ples (1999) [TV epizoda]

Školní ples
Tenhle díl byl dle mého   spíše méně vtipný a o   něco vážnější. Blíží   se školní ples, Eric jde s   Donnou, Fez plánuje tanečky   a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Fakjů pane učiteli 3 (2017) [DCP...

Fakjů pane učiteli 3
Jednoznačně nejslabší díl   a doufám, že je poslední.   Že to bude přehnaná   nereálná ptákovina člověk   čekal, ale že to bude až   takhle špatný, to jsem   nečekal....

Autor: Máša13 | Hodnocení: 3 / 10

Tři muži a nemluvně (1987)

Tři muži a nemluvně
Celkem příjemná rodinná   komedie, kde člověk nesmí   moc přemýšlet nad naivitou   a kýčovitostí, které   snímek doprovází od   začátku do konce.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tori Amos

Amos Tori

Naposled navštívené:
Tori Amos

Amos Tori