Zari

Nathan Lane

Povolání:
Rodné jméno:
Joseph Lane
Národnost:
Věk:
68
Narození:
3.2. 1956, Jersey City, New Jersey, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Nathan Lane - nar. 3. února 1956, Jersey City, New Jersey - je především významným divadelním hercem: na Broadwayi slavil úspěch v hrách Noela Cowarda "Present Laughter" (nominace na cenu Drama Desk Award), Lawrence Edwarda Watkina "On Borrouwed Time" (s Georgem C. Scottem), Neila Simona "Smích v 23. poschodí", Terence McNallyho "Love! Valour! Compassion!" (ceny Drama Desk Award a Obie) a v muzikálových komediích Franka Loessera "Chlapi a ženský" (Drama Desk Award nominace Tony) a Larryho Gelbarta "V Římě na place byla legrace" (ceny Tony 1996 a Drama Desk Award 1996).

Vedle dalších ocenění získal např. cenu Obie 1992 za dlohodobé vynikající výkony na mimobroadwayiských scénách, kde se představil např. v Shakespearových komediích Sen noci svatojánské, Veselé paničky windsorské a Půjčka za oplátku. Vytvořil také jednu z hlavních úloh v komediálním televizním seriálu One of the Boys (1982, Jeden z chlapců) a titulní roli v seriálu George a Martha, 1999. Jako host se objevil v seriálech The Days and Nights of Molly Dodd (Dny a noci Molly Doddové), Miami Vice, Frasier (nominace na cenu Emmy), Mad about You (Zblázněný do tebe).

Ve filmu na sebe poprvé výrazněji upozornil rolí homosexuálního souseda titulní hrdinky v přepisu divadlení hry Terence McNallyho "Frankie a Johnny" (r. G.Marshall). Nejčastěji se před kamerou uplatňuje v komedionálním žánru, kde mu zatím největší úspěch (nominace na Zlatý glóbus 1996) přinesla postava transvestity Alberta, který se svým milencem (Robin Williams) řeší choulostivou situaci, v americké adaptaci divadelní komedie Jeana Poireta "Ptačí klec" (r. M. Nichols).

Další komickou kreaci předvedl v úloze obloustlého a kníratého Ernieho Smuntze, staršího ze dvou bratrů, jimiž se nepodaří ubránit svůj zděděný majetek před vychytralým hlodavcem, v bláznivé komedii "Hon na myš" (r. G.Verbinski). Dramatičtější polohu si vyzkoušel např v životopisném snímkem "Je opravdu skvělá" (r. A.Bergman), kde ztělesnil Irvinga Mansfielda, manžela a manažera spisovatelky Jacqueline Susannové (Bette Midlerová). Nelze rovněž pominout jednu z hlavních rolí ve filmovém zpracování úspěšného broadwayiského muzikálu "Producenti", 2007.

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Nathan Lane

Lane Nathan

André Bac

Bac André

Jeff James

James Jeff

Naposled navštívené:
Nathan Lane

Lane Nathan

André Bac

Bac André

Jeff James

James Jeff