Duben

Martin Havelka

Povolání:
Národnost:
Narození:
10.7. 1958, Karlovy Vary, Československo
Úmrtí:
2.10. 2020, Brno, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec, tanečník a zpěvák Martin Havelka je také nadšeným fotografem a ačkoliv se u jeho jména velmi často jako místo narození uvádí město Náchod, ve skutečnosti se narodil v Karlových Varech. „Kdo s touto informací přišel nevím, asi vycházel z toho, že z Náchoda pochází mí předci,“ uvádí na pravou míru M. Havelka.
Kromě fotografování se M. Havelka věnuje také dřevosochařství, k němuž se utíká vnitřně nabíjet a odpočinout si od divadla. „Když mám pocit, že jsem vyčerpán, tak začnu vyrábět sochy ze dřeva, nabiju se energií a zase se k divadlu vrátím,“ vysvětluje své tvůrčí aktivity M. Havelka.

Divadlo: Martin Havelka absolvoval střední odborné vzdělání a do angažmá nastoupil jako člen brněnského Divadla Husa na Provázku, odkud přešel do činohry Národního divadla Brno. Od r. 1999 je M. Havelka členem Městského divadla Brno na jehož obou scénách dokazuje, že je zdatným herec nejen činoherním, ale i muzikálovým. Uměleckých kvalit širokého spektra si u M. Havelky několikráte také všimla Herecká asociace, která jej dvakrát nominovala na Cenu Thálie a jednou i do širšího výběru těchto cen. Role Che Gevary z Webberova muzikálu Evita přinesla Havelkovi nominaci v oboru muzikál a jiný hudebně dramatický žánr pro r. 1998 a o dva roky později si pak vysloužil nominaci i v oboru činohra a to za roli Truffaldina v Goldoniho komedii Sluha dvou pánů. Ve zdůvodnění činoherní poroty se dozvídáme, že gejzír temperamentu a komediální invence, brilantní technika sahající od činoherního gesta až k cirkusovým dovednostem, neumdlévající tempo a bezprostřední kontakt s partnery i s publikem, to je Havelkův Truffaldino, postava, která se stala naším současníkem, aniž se zpronevěřila stylu comedie dell´arte. Rok 2oo7 pak Havelkovi s rolí Darryla van Horna z muzikálu Čarodějky z Eastwicku nabídnul postup do širší nominace Cen Thálie v oboru, muzikál, opereta a jiný hudebně dramatický žánr.

Film a televize: Martin Havelka se poprvé před filmovou kamerou objevil v Sísově nastudování Balady pro banditu, v níž si zahrál bratra Eržiky. Po několika drobných filmových rolích v dílech různorodé úrovně si Havelky všimla také televize, která daleko lépe dokázala využít jeho přirozeného a silně živelného hereckého naturelu. Havelku se proto pamatujeme z televizních seriálů Detektiv Martin Tomsa, Motel Anathema či Na lavici obžalovaných justice. Převážné těžiště práce před kamerou u M. Havelky spočívá v jeho kmenovém Brně, kde se v televizním studiu pravidelně objevuje jak ve filmech, hrách, inscenacích, tak v pohádkách. Zatím naposledy se M. Havelka divákům představil v televizní adaptaci divadelní hry 1o způsobů lásky.

Divadlografie - umělecká (výběr): ? – Sofokles: Antigona (Haimon); Andrew Lloyd Webber & Tim Rice: Evita (Che Gevara); Galt MacDermot & Gerome Ragni & James Rado: Hair (Berger); Chameleon (Collot de Herbois); Libuša (Přemysl); Než jsem se narodil, a potom (strýc Martin); Whilliam Shakepseare: Romeo a Julie (Tybalt); Tomáš Beckett (Jindřich II.); Václav Havel: Zahradní slavnost (Ferda Plzák); 1998 – Peter Shaffer: Amadeus (Antonio Salieri); Alexandr Nikolajevič Ostrovskij: Les (Genadij Nešťastlivec, poutník); 1999 – Frederick Loewe & Alan J. Lerner: My Fair Lady (ze Zelňáku) (Jindřich Hradský); Ladislav Stroupežnický: Naši furianti (Valentin Bláha); 2ooo – Carlo Goldoni: Sluha dvou pánů (Truffaldino); 2oo1 – Petr Ulrych & Stanislav Moša: Koločava (kapitán četnictva); 2oo2 – Dale Wasserman: Přelet nad kukaččím hnízdem (Mc Murphy); 2oo3 – Nikolaj Vasiljevič Gogol: Hráči (Icharev); 2oo4 – Tom Stoppard: Arkádie (Bernard Nightingale); Galt MacDermot & Gerome Ragni & James Rado: Hair (Hud); Anton Pavlovič Čechov: Racek (Boris Trigorin); Ray Cooney & John Chapman: Vydrž, miláčku! (Harry Mc Michael); 2oo5 – Whilliam Shakespeare: Bouře (Stephano); Andrew Lloyd Webber & Tim Rice: Jesus Christ Superstar (Pilát Ponský); 2oo6 – Jevgenij Doga & Emil Loteanu: Cikáni jdou do nebe (Lujko Zobar); Zdeněk Merta & Karel Šíp: Ferdinand, kd´E ste? (Otto, Ferdinandův bratr); Friedrich Schiller: Marie Stuartovna (Robert Dudley, hrabě z Leicestru); Carlo Goldoni: Poprask na laguně (Beppo, mladík, bratr patrona Toniho); Eugène Labiche: Slaměný klobouk (Fadinard, ženich); 2oo7 – Dana P. Rowe & John Dempsey: Čarodějky z Eastwicku (Darryl van Horn); Miloš Štědroň & Stendhal & Milan Uhde: Červený a černý (představený jezuitského semináře); Jiří Šimáček & Zdenek Plachý: Deník krále (Gerome Le Banner, podnikatel, šéf gangu); Petr Ulrych & Vladislav Vančura & Stanislav Moša: Markéta Lazarová (Kozlík, loupeživý zeman na Roháčku); 2oo8 – Zdeněk Merta & Stanislav Moša: Peklo (Sebastian von Steinberg); Whilliam Shakespeare: Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete (pan Tobiáš); 2oo9 – Daniel Fikejz & Ivan Huvar & Rin Brezina & Petr Gazdík: Balada o lásce (Singoalla) (Asim); …

Autor: řepešínský

Životopis (biografie) / Informace:
- vzdělání: střední odborné
- angažmá: Divadlo Husa na Provázku (DHnP), Národní divadlo Brno (NdB)
- od 1.8.1999 v Městském divadle Brno
- z rolí: strýc Martin (Než jsem se narodil, a potom – DHnP), Collot de Herbois (Chameleon), Haimon (Antigona), Ferda Plzák (Zahradní slavnost), Jindřich II. (Tomáš Beckett – NdB), Nešťastlivec (Les – MdB), Che Gevara (Evita), Berger (Hair), Přemysl (Libuša)
- současné role v MdB: Salieri (Amadeus), Tybalt (Romeo a Julie), Profesor Hradský (My Fair Lady), Valentin Bláha (Naši furianti), Truffaldino (Sluha dvou pánů), Kapitán (Koločava), Randle Patrick McMurphy (Přelet nad kukaččím hnízdem), Icharev (Hráči)
21,2,2003

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

3 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

15:25 - 16:10

43 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

33 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

33 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Martin Havelka

Havelka Martin

Naposled navštívené:
Martin Havelka

Havelka Martin