Duben

Mamie Van Doren

Povolání:
Rodné jméno:
Joan Lucille Olander
Národnost:
Věk:
93
Narození:
6.2. 1931, Rowena, Severní Dakota, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Mamie Van Doren, vlastním jménem Joan Lucille Olander, má švédské, anglické a německé předky, a narodila se 6. 2. 1931 v Rowena v Severní Dakotě. Matka, velká obdivovatelka Joan Crawford jí dala jméno po své oblíbené herečce. I když se rodiče často stěhovali, od Iowy a Sioux City, nakonec to bylo věhlasné město andělů – Los Angeles, kde se nakonec rodina na stálo usadila.

Joan začala pracovat už v době středoškolského studia v divadle Pantages v Hollywoodu. V roce 1947 získala nějaké kontakty, a tak několikrát vystupuje v komparsu televizního show. Mimo to se účastnila soutěže krásy, a zpívá s orchestrem Teda Fio Rita. Nebylo jí ještě ani sedmnáct let a utekla z domova, aby se poprvé provdala za hezouna Jacka Newmana. Brzy však přišla na to, že na ní chtěl jen parazitovat a během několika měsíců proběhl rozvod. V roce 1949 se stala v létě 1949 - Miss Eight Ball a Miss Palm Springs. Bylo jí právě 18 let, a na obzoru se objevil právě v den její „korunovace“ slavný producent a multimilionář Howard Hughes, který jí nabídl filmovou kariéru pro studio RKO.

Pokud by se jedno slovo ve filmu dalo nazvat debutem, pak tedy ano, … ve filmu – Jet Pilot, řekla opravdu jedno jediné - Podívej – Look! Nějaký čas trvalo, než získala větší roli, zatím jí Hughes zařídil natáčení v televizi, kde se pomalu seznamovala s prací ve studiu a před kamerou. Jako neherec, byť krásná a sexy byla naprosté herecké dřevo, a tak následovala práce v modelingu, hodiny herectví a pohybové kultury. Zvěčnil jí významný malíř Alberto Vargas, když vyšla jako okouzlující Vargas Girls v roce 1951 na obálce časopisu Esquire.

RKO dává Van Doren první roli - po boku hvězd jako Jane Russell, Robert Mitchum a Vincent Price v His Kind of Woman – 1951. Práce se slibně vyvíjí, a další nabídkou byla práce v muzikálu skladatele Jimmyho McHugha – Billion Dollar Baby. Mimo to pracovala jako sólová tanečnice v prestižním nočním klubu. Při té příležitosti jí pozval castingový ředitel filmové spol. Universal International na kamerové a herecké zkoušky.

Mamie podepisuje dne 20. ledna 1953 smlouvu s Universal Studios. To s ní má totiž velké plány – věří, že by mohla přinést společnosti stejný úspěch, jako to bylo v případě 20th Century Fox a její sexy star Marilyn Monroe. Umělecké jméno Mamie získala po manželce nastávajícího presidenta D. Eisenhowera, který v den jejího popisu smlouvy u filmu právě inauguroval do nové funkce – president USA.

Universal jí obsadil do role zpěvačky ve snímku Forbidden 1953, a následoval All American, také rok 1953, Yankee Pasha 1954, Ain't Misbehavin' 1955, Star in the Dust 1956 – Clintem Eastwoodem, Teacher's Pet 1958, High School Confidential! 1958, Guns, Girls, and Gangsters 1959, Guns, Girls, a Gangsters 1959. Rejstřík charektrů jejích rolí obsahoval zlobivé holky, rebelky, výtržnice, sexy andílky, kokety, jako zpěvačka mezi prvními začala prezentovat Rock and Roll ve snímku - Untamed Youth s Eddie Cochranem, který přijala s nadšením hlavně mládež, naopak katolická církev tento film veřejně pranýřovala jako neslušný, čímž se pochopitelně zvedl zájem o film a přinesl tak Universal pictures vysoké a neočekávané příjmy.

Mamie patřila do éry krásných blondýnek s bohatými křivkami a ty byly často ve filmech zdůrazňovány. Patřila sem na prvním místě nejen slavná M.Monroe, Cleo More, ale i Angličanka Diana Dors, nebo Jane Mansfield. Částo předváděly ve filmech nové oděvy a plavky a tato filmová éra byla pastvou pro oči, hlavně pro muže. Žádná z nich však nedosáhla úrovně Marilyn Monroe.

Na počátku roku 1960 Universal definitivně zjistil, že Mamie Van Doren nesplnila jejich předpoklady a očekávání, a smlouvu s ní ukončil. Doren byla od té doby na volné noze a musela si hledat práci. Některé z jejích dalších filmů byly natáčeny v tzv. „nezávislé produkci“ - např. Sex Kittens Go to College 1960, Blonde from Buenos Aires 1961, Candidate 1964, Navy vs Night Monsters 1966 nebo Voyage na Planet of Prehistoric Women 1968 v režii Petera Bogdanoviche.

Byla pětkrát vdaná a to za hráče baseballu, obchodníka, výrobce sportovních oděvů, nebo herce Thomase Dixona od roku 1979, se kterým je doposud. Ze všech těchto svazků se narodil v roce 1958 jediný syn Ray Anthony Perry.

Několikrát pózovala pro časopis Play Boy ( 1963 a 1964). Vystupovala také ve Arlington Park Theatre a v Drury Lane v Chicago v divadelních představeních – Gentlemen Prefer Blondes and Dames at Sea, Páni mají radši blondýnky, a Dámy na moři. Za války ve Vietnamu vystupovala pro vojáky, navštěvovala nemocnice, oddělení popálených, a vojáků s amputacemi – kam se odvážilo jen velmi málo celebrit.

V 60 letech podstoupila kosmetické zákroky – prsní implantáty, úpravu obličeje a těla, a s Pamelou Anderson pózovala v roce 2006 pro Vanity Fair. Mamie otevřeně vystupuje se svými politickými názory, donedávna se fotila formou topless (do půl pasu bez) a má neustále velký okruh fanoušků. Dá se říci, že je po Maye West, která byla jejím dětským idolem spolu s Jean Harlow, nejdéle působící celebritou na umělecké dráze. Naposledy hrála ve filmu Slackers v roce 2002. Doposud se objevila a nebo hrála ve 45 filmech

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:35 - 15:25

12 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

14:30 - 15:25

17 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:35

12 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

17 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mamie Van Doren

Van Doren Mamie

Naposled navštívené:
Mamie Van Doren

Van Doren Mamie