Duben

Micheline Francey

Povolání:
Národnost:
Narození:
19.10. 1919, Paříž, Francie
Úmrtí:
1.1. 1969, Paříž, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Micheline Francey pocházela z Paříže, její vlastní jméno bylo Micheline Henriette Françoise Gay-Bellile a narodila se 19. října 1919. Svou dětskou touhu po herecké slávě začala realizovat velmi brzy a navštěvovala školu dramatických umění pod vedením Fernanda Ledouxe. Jako sotva osmnáctiletá se objevila v menších rolích ve dvou průměrných komediích režiséra Léa Joannona z roku 1937. Záhy prokázala schopnosti charakterního herectví v historickém melodramatu LE JOEUR D'ÉCHECS (1939). Ke skutečně hvězdné slávě pak vykročila jednou z hlavních rolí v historickém dramatu VOZKA SMRTI (La charette fantome, 1939).

Na začátku války se Micheline Francey umělecky odmlčela a žila v soukromí, mimo jiné se jí v této době narodil syn Thierry (*1942). Ještě za války se ale vrátila na filmové plátno ve velkém stylu. Za zmínku stojí především její velká role ve slavném filmu HAVRAN (Le corbeau, 1943) režiséra Henri-Georgese Clouzota. Po osvobození od německé okupace se Francey dostala na černou listinu. Na rozdíl od jiných herců, kteří měli aktivní styky s nacisty, Micheline Francey se provinila pouze tím, že pracovala pro společnost Continental Film, která působila pod německým dohledem. Díky tomu dostala roční zákaz umělecké činnosti. Mezitím ale přišel do kin film SLAVIČÍ KLEC (La cage des rossignols, 1945), který byl natočen ještě předtím, premiéru měl ale až v září 1945 a s návštěvností přes pět miliónů diváků měl fantastický úspěch.

Ještě ve čtyřicátých letech začala Micheline Francey znovu točit (ve dvou filmech hrála se svým malým synkem), ale přestože jí nebylo ještě třicet let, význam jejích rolí i jí samotné jako herečky postupně klesal. Začala se více realizovat v divadle, v 50. letech našla nové působiště především na rozhlasových vlnách. V té době sice ještě točila filmy, dostala příležitost zahrát si i v italské produkci, ale koncem padesátých let z filmu prakticky zmizela. Její poslední filmovou rolí byla nevelká postava ve filmu VZDUŠNÉ ZÁMKY (La gamberge, 1962). Pak se uplatnila ještě jako recitátorka a koncem 60. let se objevila ve dvou televizních seriálech.

Micheline Francey zemřela na Nový rok 1969 následkem infarktu ve věku 49 let. Zůstalo po ní přibližně 35 filmových rolí, ale její sláva odezněla již s koncem války.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vinorodé břehy Mosely

14:15 - 14:45

24 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Vládci třetí říše

13:50 - 14:45

49 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:30

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

9 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190600
Osobností: 697904
Fotografií: 764260
Plakátů: 376770
Obsahů a biografií: 178332
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Hlasy mrtvých (2023)

Hlasy mrtvých
Slečna so zdedenou   nehnuteľnosťou, čarodejnica   Vrecohlavová v suterénnych   priestoroch, a zopár   hereckých poskokov to majú   marné, keď více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 5 / 10

Pilulka (1999) [TV epizoda]

Pilulka
Kelso se dozví, že Jackie je   těhotná a je z toho hotovej,   Donna proto radši objednává   v lékárně antikoncepci, v   lékárně se sejdou Eric,   jeho ségra a Bob Piciotti a   dál docela švanda:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

První rande (1999) [TV epizoda]

První rande
Konečně první rande Erica s   Donnou a právě na   Valentýna. Hyde jim to chce   zhatit, ale moc se mu to   nezdaří a Kelso chce stále   další sex s Jackie, ta mu ho   odpírá, ale nakonec?:-))

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Young Catherine (1991) [TV film]

Young Catherine
Legendární historie o   mladičké pruské princezně,   která se měla stát   manželkou šíleného   následníka ruského trůnu a   nakonec se stala více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Strážmistr Topinka (2019) [TV se...

Aj na konci sveta sa niečo deje

Strážmistr Topinka
Seriál vychádza z Doktora   Martina, ktorý sa tu   sporadicky mihne. A aj keď v   origináli Topinka nebola moja   najsympatickejšia postava,   více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Micheline Francey

Francey Micheline

Naposled navštívené:
Micheline Francey

Francey Micheline