Zari

Mercedes Ruehl

Povolání:
Známá jako:
Mercedes Reuhle
Národnost:
Věk:
76
Narození:
28.2. 1948, Queens, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Mercedes Ruehl (nar. 28. února 1948 v Queens, New York City) vyrůstala na předměstí Silver Spring v Marylandu. Vystudovala anglickou literaturu na College of New Rochelle. Mnoho let působila pouze na regionálních scénách, nejčastěji v klasickém repertoáru.

Upozornila na sebe koncem 70. let v satirické hře Christophera Duranga Manželství Bette a Boo (cena Obie), uváděné v rámci přehlídky New York Shakespeare Festival. Úspěch slavila také v další mimobroadwayské inscenaci hry Jerryho Sternberga Peníze jiných (Cena Clarence Derwenta). Na Broadwyi debutovala ve hře Herba Gardnera Nejsem Rappaport a za svůj výkon v komediálním dramatu Neila Simona Ztraceni v Yonkersu získala cenu Tony 1991. Tutéž roli výstřední tety Belly vytvořila i ve stejnojmenné filmové verzi (r. M.Coolidgeová). Jako host vystoupila v TV pořadu The Cosby Show a v seriálu Our Family Honor.

Ve filmu se objevovala v epizodních úlohách od konce 70. let, ale větší příležitosti před kamerou se jí naskytly až o deset let později. Cenou amerických filmových kritiků byla odměněna její kreace, jakou předvedla v postavě Connie, manželky mafiánského kmotra (Dean Stockwell), který se zamiluje do vdovy (Michelle Pfeifferová) svého zastřeleného podřízeného, v komedii Manželství s mafií (r. J. Demme).

Největší úspěch korunovaný Oscarem 1991 a Zlatým globem 1991 jí přinesla vedlejší úloha majitelky videopůjčovny Anne Napolitanové, jejímuž zkrachovalému a cynickému milenci (Jeff Bridges) otevře nové duchovní obzory bláznivý bezdomovec (Robin Williams), v podobenství Král rybář (r. T. Gilliam).

V březnu 2001 se představila na jevišti minneapoliského divadla Guthrie Theater po boku Patricka Stewarta v hlavní roli alkoholičky Marthy v Albeeho dramatu Kdo se bojí Virginie Woolfové?, opět s velkým úspěchem.

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

26 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Nové objevy v Pompejích

11:05 - 12:00

51 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Tescoma s chutí (2009) [TV poř...

11:45 - 12:00

11 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mercedes Ruehl

Ruehl Mercedes

Naposled navštívené:
Mercedes Ruehl

Ruehl Mercedes