Zari

Renata Ardaševová

Povolání:
Rodné jméno:
Renata Lichnovská
Národnost:
Věk:
55
Narození:
10.6. 1969, Přerov
Životopis (biografie) / Informace:
Pianistka Renata Ardaševová, která své zkušenosti z bohaté koncertní činnosti vkládá do výuky na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, je manželkou klavíristy Igora Ardaševa a matkou violoncellistky Natálie Ardaševové.

Renata Ardaševová vystudovala ostravskou konzervatoř v oborech klavír a skladba, své vědomosti si dále rozšířila studiem brněnské Janáčkovy akademie múzických umění a na mezinárodních interpretačních kurzech, z nichž si povětšinou odvážela 1. ceny. Jako interpretka zaujala Ardaševová uvolněnou úhozovou technikou, která jí ve spojení s důkladnou znalostí stavby interpretovaných skladeb a jejímu výkonu přináší zcela nevídanou herní kultivovanost. Po úspěšných studiích se Renata Ardaševová stala vyhledávanou sólistkou i komorní hráčkou, která stanula na mnoha domácích i zahraničních koncertních podiích. Pulzující muzikálnost R. Ardaševové z ní činí specifickou pianistku, která své umění vkládá s nádhernou samozřejmostí jak do sólistických kreací, tak do fantazijně posvěcené spolupráce v komorních žánrech a proto ji lze aktivně vidět s předními domácími i zahraničními umělci.

Důležitým místech v interpretační tvorbě R. Ardašové je hudební uskupení Duo Ardašev, které založila se svým neméně úspěšným manželem I. Ardaševem, a z kterého vznikly nahrávky i koncertní turné pro čtyři ruce nebo na dva klavíry. R. Ardaševová není na hudebním poli jenom interpretkou, ale prezentuje se i vlastními skladbami a improvizacemi, díky čemuž na jejím kontě nalezneme řadu alb, rozhlasových i televizních nahrávek.

Tituly a ocenění: Renata Ardaševová získala řadu ocenění na národních i mezinárodních soutěžích a mimo to je vítězkou mezinárodní chopinovské soutěže Mariánské Lázně a nositelkou Gordon Trust Prize Glasgow.

Autor: řepešínský

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Případy 1. oddělení (2014) [TV...

20:10 - 21:10

3 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

20:00 - 21:00

13 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

43 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Showtime (2020) [TV pořad]

19:55 - 20:15

18 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Renata Ardaševová

Ardaševová Renata

Jang Jae-Woon

Jang Jae-Woon

Naposled navštívené:
Renata Ardaševová

Ardaševová Renata

Jang Jae-Woon

Jang Jae-Woon