Zari

Wolfgang Petersen

Národnost:
Narození:
14.3. 1941, Emden, Německo
Úmrtí:
12.8. 2022, Brentwood, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Německý filmový režisér a producent, pracující v Hollywoodu, specialista na úspěšné výpravné, převážně akční velkofilmy. Vyrůstal v Hamburku, kde po maturitě navštěvoval kurzy herectví a pracoval jako asistent režie v Junges Theater.

V letech 1965-1969 studoval divadelní vědu v Hamburku a film na Filmové a televizní akademii v Berlíně, kterou absolvoval hodinovým snímkem Zabiju tě, Wolfe. Poté začal profesionálně pracovat v televizi, kde mj. natočil několik epizod pro známý seriál Místo činu (Tatort). Věnoval se též dokumentární tvorbě, v níž často uplatňoval své kritické názory. Zaslouženou pozornost vzbudil jeho ekologicky zaměřený polodokumentární televizní snímek Smog (1972) o důsledcích smogu v Porúří. V televizi pracoval až do konce 70. let, v roce 1973 však již přešel úspěšně k filmové tvorbě pro kina na Oscara nominovaným snímkem Jeden z nás dvou.

Jeho zlomovým filmem se stalo úspěšné válečné drama Ponorka (1981), kterým se prosadil na mezinárodní filmařské scéně a díky němuž dostal příležitost natáčet ve Spojených státech.

Zde se začal specializovat na výpravné a realizačně náročné projekty: psychologicko-kriminální snímek a celovečerní debut Jeden z nás dvou (1973); nominace na Oscara; mezinárodně úspěšné válečné drama, snažící se o objektivní pohled na hrdinství německých námořních sil, a ve své době nejdražší německý film Ponorka (1981), nominace na Oscara; výpravnou pohádkovou fantazií podle knihy v titulcích neuvedeného Michaela Endeho Nekonečný příběh, sci-fi podle stejnojmenné novely Barryho Longyeara Můj nepřítel (1985); hitchcockovský thriller o muži, který po nehodě ztratí paměť, Otřesen (1991); politický psychothriller s motivem vraždy JFK s Clintem Eastwoodem v hlavní roli S nasazením života (1993); katastrofické drama o boji se zákeřným virem Smrtící epidemie (1995) s Dustinem Hoffmanem; akční thriller s Harrisonem Fordem v roli amerického prezidenta Air Force One (1997); politické drama Rudý labyrint ; psychologické drama s Anthonym Hopkinsem Instinkt (1999); skutečnou událostí z roku 1991 inspirované katastrofické námořní drama Dokonalá bouře (2000), výpravný velkofilm inspirovaný homérovským eposem Troja (2004), Poseidon (2006).

Wolfgang Petersen zemřel 12. srpna 2022 na rakovinu slinivky v losangeleské čtvrti Brentwood.

Autor: jarda53

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Wolfgang Petersen

Petersen Wolfgang

Nina McKay

McKay Nina

Naposled navštívené:
Wolfgang Petersen

Petersen Wolfgang

Nina McKay

McKay Nina