Zari

Hana Maciuchová

Povolání:
Národnost:
Narození:
29.11. 1945, Šternberk u Olomouce, Československo
Úmrtí:
26.1. 2021, Olomouc, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečku Hanu Maciuchovou provází pozornost diváků především díky televizním rolím již od sedmdesátých let, k vrcholu popularity však překvapivě dospěla až ve více než šedesáti letech. Narodila se ve Šternberku na Moravě, otec pracoval jako úředník, matka byla knihovnicí. Oba rodiče se zároveň s nadšením věnovali amatérskému divadlu a Hana Maciuchová již jako dítě stála na jevišti v Olomouci (například v Jiráskově Lucerně v rámci působení divadelního spolku Mrštík).

Po maturitě na gymnáziu v Olomouci vystudovala Hana Maciuchová herectví v Praze na DAMU (1968), ještě jako studentka se také poprvé objevila před kamerou a jako starostova dcera debutovala mezinárodně oceněným slovenským snímkem ORGAN (1964). Již za studií pohostinsky vystupovala na scéně legendárního Divadla Za branou, kde po dokončení DAMU získala i stálé angažmá (1968-1971). Souběžně s tím sbírala i další zkušenosti před kamerou, zatím převážně v rámci televize.

V roce 1971 se Hana Maciuchová stala členkou hereckého souboru Divadla na Vinohradech, kde působí dosud. Za bezmála čtyřicet let na této scéně vytvořila řadu výrazných rolí komediálního i dramatického žánru, za všechny připomeňme představení klasického repertoáru (Cyrano z Bergeracu, Hamlet, Othello, Zdravý nemocný) i moderny (Obchodník s deštěm, Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Křehká rovnováha). V poslední době ji diváci na jevišti Vinohradského divadla mohou vidět v představeních Naprosto neuvěřitelná událost: Ženitba nebo Ideální manžel.

Spolupráce Hany Maciuchové s filmem byla během sedmdesátých let jen sporadická, objevila se například v okupačním dramatu …A POZDRAVUJI VLAŠTOVKY (1972), později ztvárnila vedlejší role v několika dalších filmech. Popularitu, respektive pozornost diváků jí ale přinesla řada velkých a různorodých příležitostí v televizi. Zatímco postavy rázné Anče (KRKONOŠSKÉ POHÁDKY, 1974, 1977, 1984) nebo naivní Vlastičky (CHALUPÁŘI, 1975) měly sympatický charakter, výrazně negativní postavu žárlivostí sžírané manželky primáře Blažeje ztvárnila v legendární NEMOCNICI NA KRAJI MĚSTA (1978, 1981). Velkou hereckou příležitost dostala i v diskutabilním seriálu ŽENA ZA PULTEM (1977), mezitím často hrála také v pohádkách.

Hana Maciuchová nebyla vdaná, více než dvacet let ale žila s hercem Jiřím Adamírou (1926-1993). Milenecký pár spolu vytvořili ve filmu POLOČAS ŠTĚSTÍ (1984), zajímavou nabídkou pro dvojici byla také televizní hra ŠPANĚLÉ V PRAZE (1987). Hana Maciuchová často účinkovala také v televizních zpracováních operet a muzikálů (POLSKÁ KREV, 1978; NETOPÝR, 1983; ZVONOKOSY, 1990). Svou filmografii rozšířila také o kreace hysterických maminek, připomeňme například dodnes oblíbené komedie LUCIE, POSTRACH ULICE (1984) a … A ZASE TA LUCIE (1984), naopak další výraznou příležitost v postavě německé dívky Lízy jí přinesl formát televizního seriálu (SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE, 1985). V postavě manželky Karla Čapka se objevila v životopisném titulu ČLOVĚK PROTI ZKÁZE (1989); v rámci relativně chudé filmografie pro plátna kin je na místě připomenout, že na práci na tomto filmu vzpomíná Hana Maciuchová dodnes velmi ráda.

Na přelomu tisíciletí se Hana Maciuchová představila pohostinským účinkováním na scéně Národního divadla (Smrt Hippodamie), své jevištní aktivity rozšířila také o Divadlo Radka Brzobohatého (Chvilková slabost) nebo Švandovo divadlo (velmi úspěšná zde byla v představení Na konci duhy). Znovu také spolupracuje s televizí a nemohla chybět v pokračování slavného seriálu NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA PO DVACETI LETECH (2003) a NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA: NOVÉ OSUDY (2008). Filmovým divákům je nejznámější opět postavou hysterické matky (SAMOTÁŘI, 2000).

Od roku 2005 hraje Hana Maciuchová v seriálu televize Nova ULICE (2005-2010). Její původně vedlejší postava učitelky Miriam Hejlové se během let stala jednou z hlavních a pro herečku to znamenalo výrazný nárůst zájmu diváků i médií. V letech 2008 a 2009 vyhrála v kategorii herečka diváckou anketu Týtý, zabodovala také v udělování cen Anno na televizi Nova.

Hana Maciuchová se dlouhá léta věnuje také práci s hlasem. Již jako dítě se zúčastňovala recitačních soutěží, později účinkovala v rozhlase, na svém kontě má také dvě ceny posluchačské ankety Neviditelný herec (Pohádky tisíce a jedné noci; Dopisy zmizelému). Často pracuje také pro dabing, již v 80. letech ji diváci mohli slyšet jako Mariannu ve slavném Sandokanovi, dvakrát pro různé televize namluvila slavný film Nebožtíci přejí lásce, jejím hlasem k divákům promlouvaly herečky Shirley McLaine, Diane Keaton nebo Ingrid Bergman, často pro komerční televizní stanice dabovala také různé seriály.

Kromě všech výše uvedených aktivit je na místě zmínit také pedagogickou činnost Hany Maciuchové; od roku 1994 působí jako profesorka na Státní konzervatoři v Praze. Svému zájmu o poezii dala průchod uspořádáním knihy veršů Nápovědi (1997). V roce 2010 obdržela Hana Maciuchová Medaili za zásluhy o stát v oblasti kultury.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

8 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Francie, má láska

11:20 - 12:20

18 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

NOVA - Můj přítel Monk (2002) [TV ser...

10:55 - 11:45

43 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:25 - 12:25

13 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hana Maciuchová

Maciuchová Hana

Federico Moccia

Moccia Federico

Druhá strana naděje (Toivon tuolla puolen)

Druhá strana naděje
Toivon tuolla puolen

Micheline Francey

Francey Micheline

Romeo Costantini

Costantini Romeo

Karol Zachar

Zachar Karol

Elia Galera

Galera Elia

Naposled navštívené:
Hana Maciuchová

Maciuchová Hana

Federico Moccia

Moccia Federico

Druhá strana naděje (Toivon tuolla puolen)

Druhá strana naděje
Toivon tuolla puolen

Micheline Francey

Francey Micheline

Romeo Costantini

Costantini Romeo

Karol Zachar

Zachar Karol

Elia Galera

Galera Elia