Duben

Bruce Lee

Povolání:
Rodné jméno:
Jun Fan Lee
Národnost:
Narození:
27.11. 1940, San Francisco, Kalifornie, USA
Úmrtí:
20.7. 1973, Hongkong
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Hvězda ze všech nejjasnější, bojovník ze všech nejschopnější a přesto vynikající manžel, milující otec a neuvěřitelný kliďas, to jest Bruce Lee, narozený 27. listopadu 1940 v čínské čtvrti San Franciska. Narodil se jako čtvrté z pěti dětí do rodiny Lee Hoi Chuen a Grace Ho. Jelikož se narodil v USA, dostal jméno Bruce Lee, avšak jeho rodiče ho pojmenovali Jun Fan Lee. Poté, co malý Bruce onemocněl, byl přejmenován na Lee Juen Kam a to z důvodu oklamání duchů , aby se čínské znaky jeho jména shodovaly se znaky jeho zemřelého dedečka. Jelikož prišel na svět v roku Draka, dostal podle staročínského kalendáře přezdívku “Little Dragon“ neboli Malý drak.

Ještě v útlém věku se přestěhoval s rodiči do Honkongu, kde jeho otec dostal dobře placenou práci. Již jako šestiletý se objevil pred kamerou a jeho první film se jmenoval „Narozeniny lidskosti“. O dva roky později jej následující film „Kid Cheung“ proslavil i mimo Hongkong. Ve třinácti letech začal Bruce (na popud otce - nadšeného adepta bojových umění) cvičit Wing Chun.

Jeho prvním učitelem byl slavný velký mistr Yip Man. Mimo jiné, také zfilmovaný Yip Man 2008 a Yip Man 2010 v podání Donnieho Yena. Lekce u Yip Mana se později staly základem jeho slavného systému boje beze zbraně. Díky své nespoutané energii,stále se zlepšujícímu umění a charismatu se stal vůdcem mládežnického gangu a v pouličních bitkách s konkurenčními bandami si oveřoval své umění. Jedna z bitek se odehrála na streše pětipatrového domu a málem skončila pro oba rváče tragicky. Tehdy se však stal z Bruce opravdový fanatik kung-fu a využíval ke cvičení každé volné chvíle. Ve svém pokoji hodiny zdokonaloval své umění, tisíckrát procvičoval tytéž pohyby a dělal vše proto, aby ho nikdo, nikdy neporazil!

Vrozené dispozice fyzické i psychické a také systematický intenzivní trénink způsobil, že ve svém umění dosáhl nevídané dokonalosti a každou chvíli ho někdo zastavil na ulici,aby s nim změřil síly. Bruce nikdy neodmítnul! Byl pohledný, inteligentní a velmi zajímavý, což vedlo k velkému úspěchu u žen a dívek. Studoval s úspěchem v exkluzivním Saint Francis Xavier College, kam ho poslali rodiče. Velmi často se účastnil školních souteží a turnajů v Boxu. Nebyl k poražení! Nevěnoval se však jenom boji. Roku 1958 vyhrál hongkongskou taneční soutěž v ča-ča. Jeho otec se právem obával o budoucnost svého syna, který dával přednost boji, tanci a filmu před studiem. Když se Bruce dostal do potyčky, která přilákala pozornost policie, rodiče se shodli, že je na čase, aby uplatnil svoji americkou národnost a vrátil se do země svého narození.

Několik měsíců žije u přátel svého otce v San Francisku. V noci tvrdě pracuje, ráno chodí na přednášky a samozřejmě pilně trénuje. Začíná učit kung–fu... nejprve své přátele a potom i ty, co mohou zaplatit. Tenkrát podobných škol bojových umění moc nebylo, takže Bruce neměl o žáky nouzi.

Začal studovat na Edison Vocational Hig-School v Seattlu. Výsledky byly natolik dobré,že přešel Bruce na univerzitu ve Washingtonu, kde se věnoval filozofii a získal zde bakalářský titul svobodných umění. V té době se Bruce hodně změnil. Přestává být agresivní a stává se z něj vyrovnaný člověk. Na jaře roku 1963 se Bruce seznámil s Lindou Emery, mladou Američankou studující na Garfield Higled School v Seattlu. O rok později se vezmou, čímž rozesmutněl tisíce fanynek v Hongkongu a nejen v něm. Mají spolu dvě děti, dceru Shannon a syna Brandona.

Zanechává studií a otevírá si školu Bruce Lees Kung-FU Institute. Jeho škola je slavná, má mnoho bohatých a vlivných žáků, mezi nimi např. Steve McQuenn, James Coburn, Kaarem Abdul Jabar a mnoho dalších. Samozřejmě jen několik vyvolených se mohlo pochlubit tím, že je učil sám velký Bruce Lee. Bruce nedělal rozdíly a poskytoval výuku takřka komukoliv, kdo ho požádal. Tento přístup se velice nezamlouval čínské menšině. Konflikt vyústil v duel, který měl ukončit vzdělávání nečínských studentů, pokud by Bruce Lee prohrál. Po necelé minutě boj skončil a Bruce, jako obvykle, odcházel jako vítěz. On sám však nebyl s výsledkem spokojen, protože očekával rychlejší konec. Tento boj ho přivedl ke snaze o lepší zvládnutí bojových umění, jak po stránce fyzické, tak po stránce filosofické a mentální.

Bruce Lee dovedl styl Wing Chun k dokonalosti, ale zjistil, že mu pravidla tohoto stylu brání v rozvoji. Aby dosáhl maximální svobody a dokonalosti v bojových uměních a tak se začal učit i u jiných mistrů, kde se snažil z každého stylu vytáhnout to nejlepší. Ovládal ruzné styly kung-fu, boxu (thajský, barmský), znal japonské styly boje ju-jitsu, aikido, taekwondo a ruzné styly karate. Ovládal též umění boje různými předměty, např.nunchaku, které Bruce velmi proslavil. Uměl vrhat smrtonosné šipky a hvězdice (vrhání šipek můžeme vidět např.ve filmu Cesta draka). Zlikvidoval pro něj nepotřebné bariéry Wing Chun a vytvořil vlastní originální styl – Jeet Kune Do (styl zasahující pěstí), ve kterém využil prvky všech stylů boje, které ovládal a ze kterých vytáhnul podle něj to nejlepší. Byl to svérázný “styl beze stylu“. Své umění označil takto:

“Nebojuji v žádném přesně vyhraněném stylu. Nikdy nevíš co udělám a já to také nevím. Můj styl a pohyb je výsledkem tvého pohybu, moje technika je efekt vytvořený tebou. Vyznavači jednoho stylu se dostávají do nerešitelné pasti. Každý může pracovat volně a podle možností, když se nalézá mimo určitý styl. Je to pravda, to mohu dokázat každému člověku na světě." Nebyl to nejskromnější výrok, ale v té době se největší znalci kung – fu shodli na tom, že Bruce Lee je opravdu dobrý a ví o čem mluví.

Jeho cesta do Hollywoodu začala 2. srpna 1964 při jeho exhibici na mezinárodním turnaji v karate na Long Beach. Jeho jednopalcové údery, kdy úderem pěstí ze vzdálenosti jednoho palce (2,54 cm) povalil dobrovolníka, a jeho rychlé kliky na jedné ruce a pouze na dvou prstech, nepřestávaly ohromovat publikum. K jeho velkému štěstí sledoval toto představení i kadeřník filmových hvězd Jay Sebring, který zapříčinil setkání Bruce Leeho s filmovým producentem Williamem Dozierem. Mezi roky 1966 a 1967 se účastnil natáčení „The Green Hornet“. V té době nebyla asijská bojová umění tolik známá a rozšířená. Díky bojovým scénám, které sám navrhoval, se stal pro mnohé diváky hvězdou, přestože hrál vedlejší roli. „The Green Hornet“ se přesto nestala úspěšnou sérií a byla po 26. díle ukončena. Při ranní rozcvičce roku 1970 si poranil záda, tak vážně, že mu byl nakázán šestiměsíční klid na lůžku. Ten strávil převážně čtením knih a zapisováním svých myšlenek. Hollywood mu uštědřil další ránu, když přijal jeho nápad na seriál z prostředí divokého západu, kterým putuje orientální mnich, a hlavní roli přisoudil Davidu Carradinemu, s odůvodněním, že čínský herec v hlavní roli není to, co by fanoušci chtěli vidět.

Zklamán se toho roku vydal do Hong Kongu. V té době se začalo blýskat na lepší časy. Režisér Lo Wei obsadil Bruce do hlavní role ve filmu Velký šéf, kde si Bruce zahrál Chenga, rodinného přítele, který záhadně začně přicházet o kamarády a členy rodiny. Začne pátrat, až ho cesty zavedou ke zdejšímu mafiánovi a majiteli firmy, kde všichni pracujou. Začíná boj s velkou přesilou a nakonec se šéfem samotným. Film se stal Brucovou spásou a Bruce začal být velice populární. Spolupráci s Lo Weiem si Bruce ještě zopakoval ve filmu Čínská spojka. Následoval jeho první režisérský počin u Cesty Draka, kde měl roli i pro svého tehdy ještě neznámého přítele Chucka Norrise, kterého poznal na mistrovství karate v roce 1964 a se kterým si ve filmu střihnul závěrečnou bitku v legendárním Colosseu. Roku 1972 Bruce kontaktovali Warner Brothers, aby s nim podepsali smlouvu na první americko-hongkongský film Drak přichází, kde si mimo jiné zahrál i legendární záporák Bolo Yeung. Průběh natáčení byl provázen menšími problémy, hlavně kvůli jazykové bariéře. Nikoho však nepřekvapilo, že se Drak přichází stal legendárním filmem a z Bruce se stala mezinárodní kung-fu hvězda.

Kolem smrti Bruce Leeho koluje spousta nejasností. Dne 20. července 1973 si Bruce po natáčecím dni svého nového filmu Hra se smrtí stěžoval na bolest hlavy své herecké kolegyni Ting Pei. Ta mu podala prášek proti bolesti, Equagesic (něco jako dnešní Ibalgin). V 19:30 si šel lehnout na gauč a když pro něj Ting Pei zhruba kolem 21:00 večer došla, nebyla schopna ho probudit. Přivolaný doktor se ho pokoušel vzkřísit, ale přes všechny pokusy byl Bruce Lee mrtvý dříve, než ho sanitka vyložila u nemocnice. Existuje ještě druhá (mystičtější) verze,která hovoří o tom, že Bruce Lee zemřel následkem takzvaného "doteku smrti" (dim-mak - funguje na stejném principu jako jednopalcový úder, ale následky se mohou projevit až po týdnech, nebo i letech. Oficiální zpráva soudních lékařů však tuto mystičtější verzi nepotvrzuje. Podle jejich slov zemřel Bruce Lee následkem mozkového edému (jeho mozek byl zvětšený ze 1400 g na 1575 g), což způsobilo jeho smrt. Důvody takového zvětšení nikdo nedokázal vysvětlit, mohlo to být neustálými údery do hlavy nebo padaly i spekulace o viníkovi zvaném konopí, které Bruce v oblibě užíval. Jako nejpravděpodobnější varianta byla uvedena alergická reakce na meprobamat, který byl obsažen v prášku Equagesic a jeho smrt byla ohlášena jako smrt nešťastnou náhodou. Ať to bylo jakkoliv, 20. července 1973 přišel svět o člověka,který byl ztělesněním dokonalosti, jak po fyzické tak duševní stránce a o člověka, který toho mohl dát světu ještě daleko víc.

Autor: Karius

Životopis (biografie) / Informace:
Bruce Lee se narodil 27. listopadu 1940 v čínské čtvrti v San Francisku. Otec působil jako zpěvák čínské opery. Za jeho dětství se celá rodina přestěhovala do Hongkongu, kde Bruce trávil nejvíce času učením se bojovému umění. V roce 1959 ho otec poslal do San Franciska. Do USA přišel s několika dolary v kapse. Na živobytí si vydělává u otcových přátel, doplňuje si vzdělání (vystudoval filozofii na Washingtonské univerzitě) a tvrdým tréninkem se zdokonaluje v bojovém umění.

V roce 1964 se na Mezinárodním mistrovství v karate seznamuje s pozdějším hercem Chuckem Norrisem. Zde předvádí svůj speciální úder „one inch punch“ (účinný úder na vzdálenost 2,5 cm). Záhy si otevírá vlastní školu bojových umění, kde vyučuje vlastní styl Jeet Kune Do, což je technika sestavená z nejlepších a nejúčinnějších prvků ostatních bojových stylů. Pro svou znalost bojových umění byl využíván i pro menší filmové role, stal se také učitelem bojového umění některých hollywoodských hvězd, jeho žáky byli i herci Steve McQueen, nebo James Coburn, kteří mu pomohli prosadit se ve světě filmu.

Natáčel filmy ve kterých mohl uplatnit své bojové umění, Marlowe (Sestřička, r. Paul Bogart, 1969), Jing wu men (Fist of Fury/The Chinese Connection,Pěst plná hněvu/Čínská spojka, r.Wei Lo, 1972), Way of the Dragon (Cesta draka, r. Bruce Lee, 1972), Enter the Dragon (Drak přichází, Návrat draka r. Robert Clouse, 1973). Na některých svých filmech se podílel i jako scénárista, režisér a producent.

20. července 1973, při natáčení jednoho z dalších filmů, v Hongkongu zemřel v důsledku otoku mozku. Jeho smrt se stala předmětem mnoha spekulací jedna z nich hovoří o tom, že byl zavražděn, protože zpřístupňoval tajné techniky čínského bojového umění západní kultuře, další z nich, vražda jako pomsta triád. Tato legenda akčních kung-fu snímků si „zahrál“ v několika filmech i po své smrti, například ve filmu Game of Death (Hra smrti, r. Robert Clouse, 1978), byly využity akční scény z přerušeného natáčení z roku 1972, sestřihy z jeho dřívějších filmů a zbytek dotočen za pomocí dvojníků.

Postava Bruceho Lee byla ztvárněna i v životopisném snímku Dračí život Bruce Lee (r. Rob Cohen,1993). Při natáčení akční scény pro film Vrána, byl výstřelem z pistole zabit i jeho syn Brandon Lee(*1.2.1965 + 31.3.1993).

Autor: Hugin

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dívka v modrém (1939)

14:45 - 16:15

73 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Zachovejme klid

14:30 - 16:05

88 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Pan božský (2005)

15:00 - 17:10

58 minut již uběhlo
72 minut zbývá do konce

Prima - Konec básníků v Čechách (1993)

14:20 - 16:35

98 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190575
Osobností: 697870
Fotografií: 764026
Plakátů: 376658
Obsahů a biografií: 178301
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bruce Lee

Lee Bruce

Naposled navštívené:
Bruce Lee

Lee Bruce