Zari

Valerie Kaplanová

Povolání:
Národnost:
Narození:
12.9. 1917, Hlinsko, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
12.5. 1999, Pardubice, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Česká herečka Valérie Kaplanová se narodila 12. září roku 1917 v Hlinsku. Dětství však strávila převážně ve Vídni, kde žila do svých jedenácti let u otce. Na jeho přání také absolvovala rodinnou školu a poté nastoupila do zaměstnání jako sekretářka. Administrativní práce však nakonec ustoupila touze po divadle. Valérie se již v roce 1930, tedy ve 13ti letech, objevila na divadelních prknech. Teprve však až po druhé světové válce se začala herectví intenzívně věnovat. Působila v mnoha městských divadlech – Liberec, Zlín, Brno, Karlovy Vary, samozřejmě také v Praze, ale asi nejvýrazněji se zapsala do repertoárních dějin divadla v Pardubicích.

V 50. letech začala působit také na poli filmovém. Její hereckou přítomnost ve filmech bychom možná mohli označit jako „antihvězdu“, ale opak je pravdou. Skutečnou českou star opravdu paní Kaplanová nikdy nebyla, přesto však výrazná stopa, jakou v našem filmu zanechala, je nesmazatelná. Valérie Kaplanová projevovala velkou úctu a pokoru k herecké profesi, byla vděčná za každou roli, již získala. Nebránila se hrát vedlejší postavičky, převážně ze škatulky nejrůznějších stařenek. Vzhledem k velice štíhlé, až hubené postavě, byla filmaři předurčena pro jeden typ rolí. Své role hrála s láskou a plným nasazením. Filmoví diváci si jistě při vyslovení jména paní Kaplanové vzpomenou na Smrtku v pohádce HONZA MÁLEM KRÁLEM, jednu z odsouzených žen v KLADIVU NA ČARODEJNICE, ale zejména je pro nás senilní a roztomilou babičkou z druhého a třetího dílu Troškovy trilogie SLUNCE, SENO…(v prvním díle hrála babičku Ema Červená, která před natáčením druhého dílu zemřela). Velmi zvláštní a charismatickou rolí pro Valérii Kaplanovou byla tajemná průvodkyně muzeem J. Cimrmana v kultovním snímku JÁRA CIMRMAN LEŽÍCÍ, SPÍCÍ., která se v závěru filmu ukáže býti samotným Cimrmanem. Juraj Jakubisko obsadil paní Valérii do filmu PERINBABA. Jistě bude pro mnohé čtenáře překvapením, že paní Valérie si zahrála také v amerických a francouzských filmech. Měla výborné jazykové znalosti, díky nimž se např. objevila ve filmech KVÍLENÍ VLKODLAKŮ 2 nebo PROCES. Z televizní tvorby V. Kaplanové si jistě diváci vzpomínají na matku Brůnovou v legendární epizodě s názvem „Studna“ ze seriálového cyklu TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA. V nové éře 90. let se její kouzelná vrásčitá tvář objevovala v reklamě na televizní soutěž TUTOVKA a dokonce několikrát zastoupila Terezu Pergnerovou při moderování hudebního pořadu ESO.

Paní Kaplanová byla velmi činorodým člověkem, milující svou práci. Aktivní způsob života čiperné dámy zastavila až nemoc. Od 13. května 1999 shlíží legendární babička „Tutovka“ na své příznivce z filmového nebe.

Zdroj: Týdeník Televize 9/2009, článek „Valérie Kaplanová – Žena se smyslem pro horor“, str. 17
Zpracovala: Petra Cejpková, které tímto děkujeme M.H.-c.b.

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Pohádka z větrného mlýna (1996...

13:05 - 14:05

47 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství královských paláců

13:10 - 14:00

42 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

17 minut již uběhlo
118 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického (2019) ...

13:00 - 14:10

52 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Valerie Kaplanová

Kaplanová Valerie

Opotřebovaní lidé

Opotřebovaní lidé

Naposled navštívené:
Valerie Kaplanová

Kaplanová Valerie

Opotřebovaní lidé

Opotřebovaní lidé