Duben

Todd Haynes

Národnost:
Věk:
63
Narození:
2.1. 1961, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Todd Haynes vystudoval umění na Browne University v Providence na Rhode Islandu. Založil organizací na podporu nezávislého filmu Apparatus Production. Upozornil na sebe už svou prvotinou, krátkým filmem Superstar. The Karen Carpenter Story (1987), který získal řadu ocenění stejně jako jeho další originální díla: příběh tří lidí, kteří se vydělují ze společnosti, Poison (1991, Velká cena poroty na festivalu v Sundance), podobenství o hospodyňce, jíž zničí život alergie na čisticí přípravky, Safe (1995) a fiktivní příběh z éry, kdy Anglii vládl glam-rock, Velvet Goldmine (Sametová extáze, 1997, Cena za umělecký přínos na MFF v Cannes). Film Daleko do nebe získal čtyři Independent Spirit Award. Na MFF v Benátkách získala ocenění Julianne Moorová (Volpiho pohár, Cena diváků), kameraman Edward Lachman a sám režisér Todd Haynes (SIGNIS Award).
38. MFF Karlovy Vary

Životopis (biografie) / Informace:
narodil v roce 1961 v Los Angeles, USA.
Vystudoval na Brownově Univerzitě v Providence na Rhode Islandu umění a sémiotiku. V New Yorku založil neziskovou organizaci na podporu nezávislého filmu. Po absolutoriu natočil několik krátkých filmů na Super 8mm a 16mm kameru. Zaujal hned svojí prvotinou Superhvězda: Příběh Karen Carpenterové, v níž místo živých herců použil panenky-barbíny. Stal se výlučným reprezentantem americké nezávislé tvorby a za své další snímky získal řadu ocenění.

Životopis (biografie) / Informace:
TODD HAYNES (nar. 2.1.1961, Los Angeles) vystudoval um_ní na Brownov_ univerzit_ (1985) v Providence v Rhode Islandu. V New Yorku zalo_il neziskovou organizaci na podporu nezávislého filmu Apparatus Productions. Zaujal hned svojí prvotinou Superhv_zda: P_íb_h Karen Carpenterové (Cena za nejlepší experimentální krátký film na Filmovém festivalu USA), v ní_ místo _ivých p_edstavitel_ pou_il panenky-barbíny. Stal se výlu_ným reprezentantem americké nezávislé tvorby a za své další snímky získal _adu ocen_ní - Jed (Velká cena poroty na festivalu Sundance, Zvláštní cena poroty na MFF v Sitges, nominace na Independent Spirit Award), Bezpe_í (nominace na Independent Spirit Award za scéná_ i re_ii), Sametová extáze (Cena za um_lecký p_ínos na MFF v Cannes, nominace na Independent Spirit Award). Je _lenem aktivistické skupiny ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power). Filmografie: kontroverzní st_m. drama o tragickém osudu populární zp_va_ky Superstar: The Karen Carpenter Story (1987, Superhv_zda: P_íb_h Karen Carpenterové; spol. sc., re_ie, spol. prod.), kr. f. He Was Once (1989, Byl jednou; r. Mary Hestandová; spol. prod.), t_i propojené p_íb_hy o lidech, kte_í se svými rysy nebo _iny vyd_lují ze spole_nosti, Poison (1991, Jed; sc., re_ie, spol. st_ih), inspirované dílem Jeana Genęta, rekonstrukce p_ípadu notoricky známých vrah_ Leopolda a Loeba, nazvaná Swoon (1992, Extáze; r. Tom Kalin; herec), st_m. f. o malém chlapci, posedlém dív_ím TV seriálem, Dottie Gets Spanked (TV-1993, Dottie dostane na zadek; sc., re_ie), alegorický p_íb_h los--angeleské hospody_ky, její_ _ivot zni_í alergie na _istící p_ípravky, Safe (1995, Bezpe_í; sc., re_ie), Sametová extáze (1998, FP 5/99; spol. nám_t, sc., re_ie).

Autor/Zdroj: /Filmovy prehled


51b) TODD HAYNES
se narodil
Studoval na Brown University umění a sémiotiku. Po absolutoriu
natočil několik krátkých filmů na Super 8mm a 16mm kameru.

Filmy - 1991: Poison (Jed), formálně neuvěřitelně vytříbený debut
je složen ze tří samostatných povídek velice odlišného obsahu
a stylu. Povídka Hero (Hrdina) připomíná TV dokument a je
o sedmiletém chlapci, který záhadně zmizí poté, co zabije svého
otce. Druhá povídka Horror (Hrůza) je natočena ve stylu béčkových
melodramat 60. let a vypráví o vědci, který objeví hormon
vzbuzující sexuální touhu. Třetí povídka Homo (Homouš) se
"odehrává ve věznici ve 40. letech; 1994-95: Safe (bez rizika),
"příběh jedné ženy; 1998: Sametová extáze (Velvet Goldmine, uv.),
hudební snímek.

Bibliografie: Biograph č. 5 - 1998, s. 8-9 (zmínka - miniprofil)

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dívka v modrém (1939)

07:00 - 08:25

61 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

07:35 - 08:30

26 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Snídaně s Novou (1994) [TV poř...

07:55 - 09:20

6 minut již uběhlo
79 minut zbývá do konce

Prima - České chaty snů

07:50 - 08:45

11 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190576
Osobností: 697871
Fotografií: 764035
Plakátů: 376670
Obsahů a biografií: 178302
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Todd Haynes

Haynes Todd

Naposled navštívené:
Todd Haynes

Haynes Todd