Duben

Vlastimil Harapes

Povolání:
Národnost:
Věk:
77
Narození:
24.7. 1946, Chomutov, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Mohlo by se zdát. že osobnost našeho významného představitele baletního uměni. Vlastimila Harapese. je v našich hereckých souborech navíc, jaksi mimo žánr. Podíváme-li se však pozorně na jeho umělecký životopis, velmi záhy pochopíme, že jeho tvůrčí obzor je v současné době tak široký, že zahrnuje kromě baletu i činohru, film a televizi. Popularita V. Harapese nevznikla nahodile. Je za ní skryta obrovská píle a profesionální zaujetí, stejně jako pochopitelná touha, vyzkoušet si své možnosti i mimo hlavní obor. V. Harapes je absolventem státní konzervatoře (1965) a od roku 1971 působí jako sólový tanečník v baletním souboru pražského Národního divadla. Je dnes právem počítán mezi evropskou baletní elitu, jeho jméno je spojeno s mnoha pohostinskými vystoupeními mimo naši republiku - hostoval mj. v Düsseldorfu, kde tančil v baletech Bajadéra, Orfeo, Labutí jezero, Šípková Růženka aj. Významnou rolí na této scéně byl i Oidipus v baletu Sfinx na námět Cocteauova Oidipa a na hudbu B. Martinů. V. Harapes hostoval i v Maďarsku, Rumunsku, NDR, Španělsku, Rakousku, několikrát vystupoval na Kubě v rámci baletního festivalu a v mnoha dalších zemích. Na své mateřské scéně jsme jej mohli vidět jako prince v Labutím jezeře, v dvojroli Danila a Saverjana v Kamenném kvítku, dále pak ve Spartakovi, Marné opatrnosti, Romeovi a Julii, Macbethovi ad. Své herecké umění s úspěchem prezentoval ve filmu Den pro mou lásku, Panně a netvorovi. Návštévníci Žižkovského divadla jej mohli vidět jak Ariela v Shakespearově Bouři a budou mit možnost vidět ho i v Othellovi. V posledním období začal V. Harapes spolupracovat se zpěvačkou H. Zagorovou na jejích televiznich pořadech, natočil i několik TV inscenací a čeká ho řada dalších - pro něj a jistě i pro diváky - zajímavých a nových úkolů.

Březina:
Ještě jako student tanečního oddělení hrál ve filmu (Marketa Lazarová) a TV (Odcházeti s podzimem - 1965, R: Václav Krška). Od r. 71 byl sólistou baletu ND. V 90. letech je jeho uměleckým ředitelem. V 80.letech hrál v činoherních inscenacích divadla Studio Bouře. Účinkoval v Tv inscenacích a zábavných pořadech. V letech .... manžel zpěvačky Hany Zagorové.

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Úsměvy (1996) [TV pořad]

08:50 - 09:30

33 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

09:20 - 10:10

3 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

NOVA - Snídaně s Novou (1994) [TV poř...

07:55 - 09:45

88 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Prima - Autosalon (2005) [TV pořad]

08:40 - 09:50

43 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178298
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vlastimil Harapes

Harapes Vlastimil

Naposled navštívené:
Vlastimil Harapes

Harapes Vlastimil