Zari

Arnošt Goldflam

Povolání:
Národnost:
Věk:
77
Narození:
22.9. 1946, Brno, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Český herec, dramatik, režisér, pedagog a spisovatel pro děti. Pracoval postupně jako slévač, jádrař a dále v Královopolské jako rozpočtář. Následovalo studium JAMU, již tehdy hrál drobné role na divadle. Po studiu působil v brněnských divadlech Večerní Brno a Divadlo X, od studijního věku taktéž vystupoval v Divadle na provázku. V letech 1978 až 1993 působil v HaDivadle. V 80. letech začal být obsazován do menších filmových a televizních rolí. Největší ohlas měly role Arnošta ve filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntag a Lustiga ve snímku Lotrando a Zubejda. V nynější době režíruje divadelní hry a učí na JAMU a DAMU.

Vzdělání: JAMU – činoherní herectví

Zdroj: ambroziada.cz

Životopis (biografie) / Informace:
Arnošt Goldflam se narodil 22. září roku 1946 v Brně. Již jako malý chlapec rád četl. Jak sám říká, četl cokoliv. Byly to klasické Rodokapsy, Rychlé šípy, četl také červenou knihovnu, klasické autory a dokonce i budovatelskou literaturu, pokud se mu dostala pod ruku. Knížky si hodně půjčoval od kamarádů i ve veřejné knihovně. Tento zdánlivě nedůležitý fakt byl rozhodující pro vstup Arnošta Goldflama do uměleckého světa. Od četby zmíněných Rodokapsů se propracoval k četbě životopisných děl o představitelích impresionismu, avantgardy, surrealismu, četl o dadaismu v Paříži a nakonec také o divadelnictví.

Rodinná tradice si žádala, aby mladý Arnošt Goldflam se vydal cestou inženýrství či lékařství. První cestu zamítl, dle svých slov na ni neměl vlohy, nastoupil tedy na medicínu, jíž studoval dva semestry. Poté byl nucen odejít a nastoupit do práce. Vykonával nejrůznější povolání. Pracoval jako dělník ve slévárně, dva roky dělal pomocného dělníka na Výstavišti ve skladu montovaných stánků. Rovněž si vyzkoušel práci úřednickou. Pracoval jako rozpočtář v Cheposu, v Královopolské strojírně.

Arnošt Goldflam střídal nejrůznější profese, ale na umění nezapomínal, ba právě naopak. Souběžně se zmíněnými profesemi se věnoval malbě, grafice, litografii, pracoval také s leptem či suchou jehlou. Stal se členem spolu s názvem Brněnská Bohéma, kde se sdružovali lidé naladění na stejnou vlnu, kteří přes den pracovali a poté se vrhali do světa uměleckého. Od výtvarné činnosti se postupně přenesl Arnošt Goldflam k umění divadelnímu. Inspirován častými návštěvami Divadla Husa na provázku se přihlásil na JAMU a úspěšně vystudoval herectví. Po ukončení studia byl krátce v angažmá v dnes již zaniklém divadle Večerní Brno. Později přešel do Prostějova, kde působil v Hanáckém divadle, nakonec zakotvil v HaDivadle v Brně. Na této scéně působil v letech 1978 – 1993. Souběžně hostoval i na divadelních scénách jiných měst. Objevil se též na scéně Dejvického divadla, Divadla v Dlouhé, Klicperově divadle v Hradci Králové, v Národním divadle v Brně, v Ypsilonce a dalších. Na divadelních scénách se objevil např. v těchto dramatizacích: HOROR, NÁVRAT ZTRACENÉHO SYNA, ŘEDITELSKÁ LÓŽE, BILETÁŘKA.

Od 80. let je možné Arnošta Goldflama vidět i na filmovém plátně a na televizních obrazovkách, viděli jsme ho např. v projektech NĚŽNÝ BARBAR, DĚDICTVÍ ANEB KURVAHOŠIGUTNTAG, LOTRANDO A ZUBEJDA a nejnověji v seriálu PROČ BYCHOM SE NETOPILI. To však ještě není konec výčtu aktivit Arnošta Goldflama. On sám je autorem některých divadelních dramatizací, jiné upravoval podle originálů. Spisovatelskou stránku zúročil v podobě psaní prózy. Vydal dvě knížky povídek pro dospělé a také napsal pohádky pro děti. Knížka s názvem TATÍNEK NENÍ K ZAHOZENÍ byla v roce 2005 oceněna cenou Magnesia Litera. A. Goldflam také vyučuje na JAMU a DAMU. Je skutečně všestranně nadaným a talentovaným umělcem, který svůj přirozený talent dokáže využít v nejrůznějších uměleckých sférách.

Zdroj: Týdeník Televize, 8/2009, str. 16 – 17, čl. O. Vosmíka „Vypravěč z jiného světa“

Autor: Hortensie

Životopis (biografie) / Informace:
Narodil se roku 1946 v Brně.
Absolvoval JAMU, krátce působil v satirickém divadle Večerní Brno,které již neexistuje a v ochotnickém Divadle X. Nejvýraznější je jeho období v brněnském (dříve prostějovském) HaDivadle, kde působil jako režisér do roku 1993.
V současné době působí v divadlech po celé České republice, píše divadelní hry, vyučuje na JAMU, má vlastní pořad v České televizi a hraje ve filmu příležitostně.Je autorem více než 40-ti her a dramatizací. Jeho hry například Jedna noc,Zkouška,Beseda s mistrem,Jeden den,Biletářka,Náraz nebo Naráz,Návrat ztraceného syna atd…Zahrál si ve filmech:Dědictví aneb Kurvahošigutntag,Kačenka a strašidla,Lotrando a Zubejda a v seriálu Četnické humoresky aj.

Autor: Michal.

Životopis (biografie) / Informace:
dramatik, divadelní režisér, spisovatel
Studoval na FF v Brně a na JAMU. V letech 1978-92 byl jednou z vůdčích osobností HaDi (Prostějov/Brno). Píše hry a divadelní scénáře. V TV působí jako autor a moderátor publicistických a
kulturních magazínů ( Za dveřmi je A. G. a j.). Pohostinsky
režíruje hlavně v pražských a brněnských divadlech. Učí na JAMU a
DAMU.

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

4 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Šikmá věž v Pise

11:15 - 12:15

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:30

4 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:15 - 12:20

49 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Arnošt Goldflam

Goldflam Arnošt

Naposled navštívené:
Arnošt Goldflam

Goldflam Arnošt