Zari

Hana Murray-Žantovská

Povolání:
Rodné jméno:
Hana Eislerová
Národnost:
Narození:
4.5. 1921, Praha, Československo
Úmrtí:
17.8. 2004, Praha, Česká republika
Životopis (biografie) / Informace:
V Praze se 4. května roku 1921 narodila Hana Murray-Žantovská, rozená Eislerová, pozdější redaktorka, spisovatelka a zejména překladatelka z angličtiny a němčiny. Po maturitě absolvovala státnice z angličtiny, němčiny a francouzštiny.

V letech 1945 až 1949 pracovala jako úřednice v publikačním odboru ministerstva informací. Počínaje rokem 1949 byla zaměstnaná jako lektorka Filmového studia Barrandov až do roku 1951. Po roce 1952 byla pravidelnou externí spolupracovnicí dětského rozhlasového vysílání Československého rozhlasu. Souběžně přispívala do dětských časopisů jak svými verši a prozaickými texty, např. Mateřídouška, Ohníček aj.

V letech 1956 až 1980 byla redaktorkou anglické a německé redakce nakladatelství Mladé fronta. V roce 1964 pobývala v Londýně, kde se seznámila s významnými britskými literáty a Velkou Británii navštívila ze studijních důvodu i v roce 1966, kdy absolvovala kurz anglické literatury v Cambridge.

Po roce 1990 spolupracovala úzce s rozhlasovou stanicí Vltava zejména při seznamování posluchačů s britskou i německou poezii. Do roku 1969 byla členkou Svazu českých spisovatelů, Českého PEN klubu od roku 1990 a občanského sdružení Obec překladatelů . Souběžně se od roku 1940, kdy vydala svou první sbírku básní pod názvem Černá hodina /1940/, vyvíjela i její vlastní tvorba s delšími přestávkami.

Po roce 1960 vydala knihu próz pro děti Pohádky ze dvou klubíček /1962/ a psychologický román Boží údolí /1967/, ve kterém zachytila atmosféru Německa v prvních týdnech po skončení 2. sv. války. V roce 1978 byla nakladatelstvím Mladé fronty oceněna literární cenou za překlady veršů Johna Keatse: Obrys krásy. Jejím synem je Michael Žantovský /*1949/, politik, diplomat a překladatel.

Překládala zejména z anglické, americké a německé literatury jak poezii, tak i prózu. Z anglických a amerických autorů českým čtenářům Hana Murray- Žantovská zpřístupnila svými překlady a souběžně i přebásněním např. dílo E. B. Brownig, G. G. Byrona, J. Donna, M. Atwood, I. Shawa, G. Greena, R. Frosta , J. Conrada aj. Z německých autorů překládala především poezii F. Werfela a také korespondenci Franze Kafky aj.

Její překladatelské dílo je neobyčejně rozsáhlé a je součásti zlatého fondu české překladové literatury. V roce 2005 byla zřízena stipendijní Nadace Hany Žantovské, jejímž vyhlašovatelem je občanské sdružení Obec překladatelů.

Hana Murray-Žantovská zemřela v Praze 17. srpna roku 2004 ve věku 83 let.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hana Murray-Žantovská

Murray-Žantovská Hana

Šílená / Krásný (Crazy / Beautiful)

Šílená / Krásný
Crazy / Beautiful

Alfredo Salazar

Salazar Alfredo

Naposled navštívené:
Hana Murray-Žantovská

Murray-Žantovská Hana

Šílená / Krásný (Crazy / Beautiful)

Šílená / Krásný
Crazy / Beautiful

Alfredo Salazar

Salazar Alfredo