Zari

Jane Wymark

Povolání:
Národnost:
Věk:
71
Narození:
31.10. 1952, Londýn, Anglie, Velká Británie
Životopis (biografie) / Informace:
Jane Wymark se narodila 31.10.1952 v Londýně, vyrůstala ale ve Stradfordu nad Avonou, kde její otec, známý britský herec Patrick Wymark, hrál v Královské shakespearovské společnosti. Její matka Olwen byla spisovatelka a scenáristka. Díky tomu, že se Jane od dětství pohybovala v herecké společnosti, tak její životní volba stát se herečkou, nikoho nepřekvapila.

Herectví vystudovala s bakalářským titulem na Birminghamské univerzitě v letech 1970-73. Na divadelních prknech univerzity, rovněž začala její herecká kariera. Po univerzitě zazářila v mnoha divadelních produkcích, hrála v dramatech: „Hamlet“, „Večer Tříkrálový“ anebo „Zkrocení zlé ženy“.

Na televizní obrazovce se poprvé objevila v roce 1975, v televizním seriálu „Rooms“. Upozornila na sebe zejména v historických dramatech jako byl „Rob Roy“ (1977) a zejména „Poldark“ (1977), kde si zahrála Morwennu Chynoweth Whitworth. Během let se objevila v mnoha britských seriálech, např. „Chalkface“ (1991), „A Fatal Inversion“ (1992), a televizních filmech „The Sidmouth Letters“ (1982), „All Man are Mortal“ (1995), …

Zlom v její kariéře nastal v roce 1997, kdy se na televizní obrazovky dostal seriál „Vraždy v Midsumeru“, ve kterém ztvárnila roli manželky hlavního hrdiny – Joyce Barnaby. S touto rolí žila dlouhých 13 let, než v roce 2011 ze seriálu společně se svým seriálovým manželem Johnem Nettlesem odešla.

Jejím skutečným manželem je britský diplomat, se kterým má dva dospělé syny. V současnosti žije s manželem Šanghaji, kde pokud to půjde, hodlá vyučovat herectví.

Autor: jitush.b

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jane Wymark

Wymark Jane

Naposled navštívené:
Jane Wymark

Wymark Jane