Duben

Miroslav Štěpánek

Národnost:
Narození:
2.12. 1923, Libčice nad Vltavou, Československo
Úmrtí:
28.11. 2005, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Místem dětství Miroslava Štěpánka, uznávaného režiséra, výtvarníka, scénografa animovaného filmu, byly Libčice nad Vltavou. Zde se narodil 2. prosince roku 1923. Po absolvování obecné školy, přešel na Dvořákovo gymnázium v Kralupech nad Vltavou. Během středoškolských studií se v Libčicích se kamarádsky dělil se svým přítelem, budoucím spisovatelem Václavem Fischerem o mikrofon obecního rozhlasu, jehož prostřednictvím společně vysílali pro mládež určené a jak sám někdy uváděl i oblíbené krátké pořady v duhu v té době nesmírně populárního Osvobozeného divadla. Impulsem v rozhodování Miroslava Štěpánka bylo v té době seznámení s prostředím Státní odborné keramické školy v Praze, jejímž žákem Václav Fischer byl.

Štěpánek byl nadšen z nebývalých možností a začala jeho externí forma studia na této škole u sochaře profesora Jana Znoje. Po krátkém studiu na Filozofické fakultě UK v Praze, které následovalo po maturitě, se rozhodl Miroslav Štěpánek tato studia ukončit a přešel na DAMU-obor scénografie. Zde absolvoval úspěšně u profesorů Josefa Rabana a Františka Tröstera.v roce 1950. Nebyl by to Miroslav Štěpánek, pokud by si nepřidal ještě něco navíc, když soukromě studoval souběžně u malíře a grafika Františka Tichého. Během studia scénografie na sebe Štěpánek výrazně upozornil svými návrhy scénografických návrhů pro loutková divadla.

Mezi úspěšnými a realizovanými byly např. návrhy loutek i výpravy ke hře Josefa Pehra a Leo Spáčila - Guliver v Maňáskově, určené pro loutkářský soubor posluchačů III. ročníku AMU /1949, i prem./, odehraného v Disku. Po absolutoriu se Miroslav Štěpánek věnoval volné grafice, navrhování loutek, také karikaturním kresbám, knižním ilustracem. Pro balet Národního divadla v Praze vytvořil několik scénografických návrhů. V té době se úzce přátelsky stýkal s básníkem Františkem Hrubínem. Většinu svých výtvarných prácí spojil jako filmový výtvarník s práci pro český animovaný film a jeho výtvarné pojetí a umělecký rukopis jsou zachovány i pro další generace dětí i dospělých diváků na filmových pásek takřka padesátky animovaných filmů, např. kreslené: Modrý pondělek /1958/, Kočičí slovo /1960/, Kočičí škola /1960/, Malování pro kočku /1960/, Příběhy Kamenáče Billa /1964, 1971, 1972/, O Dášenc e/1977-1979/ a řada dalších; reliéfní loutkové filmy např.: Příběhy medvědích brášků Potkali se u Kolína/1965-1973/ a dal; loutkové filmy klasické např.: Malé, ale moje /1962/, Město smutku /1968/, C.K. Střelnice /1969/, Jabloňová panna/1973/ a další.

Převážnou část svých výtvarných schopností soustředil pro pěknou řádku filmů režisérů Václava Bedřicha a Břetislava Pojara. Štěpánek jako prvý přišel s nápadem využít novou technologii loutek, jejichž originální druh využití kombinací stylizace zvýšil grotesknost některých gest a reakcí na vnější impulsy. Nejpatrnější jsou tyto změny zřejmé v sériích filmů Pojďte budeme si hrát. Od roku 1983 se pro neshody s Břetislavem Pojarem autorsky odmlčel.

Významný je také Štěpánkův výtvarný i koncepční podíl na projektu Krysař, který byl nakonec realizován v Krátkém filmu výtvarníkem a režisérem Jiřím Bártou. Původní návrhy loutek, určených pro tento film, jsou dodnes vysoce hodnoceny. Svou koncepci i loutky k filmu Krysař Štěpánek předvedl v galerii Zámku Roztoky, a následně na výstavách výtvarníků animovaného filmu v Mánesu roku 1987 a jako součást expozice Česká loutka v Císařské konírně Pražského hradu konané v letech 2003-2004. Poslední léta své umělecké cesty zasvětil využití počítačových technologií a rozpracovanou měl i rukopis knihy s názvem S Medvědy od Kolína. Filmová tvorba animovaných filmů, spojená s výtvarným podílem Miroslava Štěpánka je i nadále vydávána na DVD nosičích a v průběhu každého roku televizního vysílání pořadů pro děti se opakuje uvádění titulů, na kterých je značný kus jeho talentu a fantazie tvůrce.

V roce 2003 se za celoživotní dílo jako první z tvůrců animovaných filmů, stal Miroslav Štěpánek držitelem Ceny Andreje ´´Nikolaje´´ Stankoviče, kterou rovněž získal za zásadní podíl na filmech, které byly toliko připisovány výlučně jako tvůrci Břetislavu Pojarovi. V roce 11961 získal Hlavní Cenu Lva sv. Marka, na MFF v Benátkách, Hlavní cenu Zlatého pelikána na festivalu Mamaia a mnoho dalších. Jak rozsahem svého díla, tak i jeho růzností a zejména přínosem pro český animovaný film lze právem osobnost tvůrce Miroslava Štěpánka, řadit k předním uměleckým osobnostem.

Miroslav Štěpánek zemřel v Praze 28. listopadu roku 2005, ve věku nedožitých 82 let.

Erkul

Autor: Erkul

Životopis (biografie) / Informace:
2. prosince 1923 se narodil v Libčicích nad Vltavou český výtvarník Miroslav Štěpánek. V letech 1947-50 studoval na pražské AMU scénografii (u prof. F. Tröstra).

Umělecky působil jako grafik a ilustrátor (dílo J. Š. Kubína) a výtvarník kreslených a loutkových filmů Čtyřicet dědečků, Kamenáč Bill a drzí zajíci, Malé, ale moje, Malování pro kočku, seriálů Pojďte, pane, budeme si hrát a Kdo to hodil, pánové! Na některých filmech seriálu o medvídcích se podílel s B. Pojarem i jako režisér. Autorský loutkový filmy C. K. Střelnice oživil výtvarné projevy lidových umělců.

(In BARTOŠEK, Luboš. Filmový kalendář 1973. Praha, 1973, s. 95.)

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:35 - 15:25

26 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

14:30 - 15:25

31 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:35

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

31 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Miroslav Štěpánek

Štěpánek Miroslav

Naposled navštívené:
Miroslav Štěpánek

Štěpánek Miroslav