Duben

David Švehlík

Povolání:
Národnost:
Věk:
52
Narození:
6.4. 1972, Liberec, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
David Švehlík se narodil v Liberci v roce 1972 tatínkovi Aloisi Švehlíkovi, který je velmi dobrým i oblíbeným hercem. Davidova starší sestra Tereza (*1968) k herectví „nepřičuchla“, dala se svojí cestou a dnes pracuje jako sociální pracovnice, mladší sestra Andrea (*1977) se stala účetní. Hercem byli a jsou strýc Jaroslav Švehlík, bratranec Marcel Vašinka nebo švagr Martin Pechlát. Když se David narodil, jeho otec Alois Švehlík byl v hereckém angažmá libereckého Divadla F. X. Šaldy, aby se malý David ukázal Liberečákům, musel si počkat do věku 5 let, kdy se poprvé objevil na jevišti ve hře Neúplatný aneb Škola manželů. Po roce se rodina odstěhovala do Prahy, s otcem si poprvé zahrál po boku, když mu bylo čtrnáct let a bylo to ve hře Svatá Jana v MDP. David ale v tento čas, po herectví vůbec netoužil. Jako kluka jej zcela zajímal sport, zajímal se o výsledky Ivana Lendla a jak dopadl Ingemar Stenmark, zde hledal svoji inspiraci. Když ukončil maturitou Akademické gymnáziu v Praze, odešel do Litoměřic na teologický konvikt a rok studoval na Lateránské univerzitě v Římě. Zde vzdělání poněkud ukončil, zajímal se o filozofii, kterou absolvoval na fakultě UK a k tomu vystudoval režii na DAMU. A najednou jej začalo přitahovat i divadlo, mohl ihned nastoupit do Divadla Na zábradlí.

Jeho první filmová role byla ve francouzském televizním filmu Jean Moulin, une affaire francaise, díky svým přednostem, že ovládal cizí jazyky, jako angličtinu, francouzštinu a italštinu. Píše se rok 2002, stává se členem Divadla Na zábradlí, kde vydržel jednu pětiletku. Potom přecházel z jedné scény na druhou, až zakotvil v Divadle Ungelt. David je velice vzdělaný a k tomu výborný herec po tátovi, dostává jednu nominaci za nominací, za úspěchy na divadle, ale vždy Cenu dostal někdo jiný. Že táta je vynikajícím dabérem, to my diváci všichni dobře víme, David jde v jeho stopách, dabuje v seriálu Sherlock, roli Watsona, v dalším seriálu Hvězdná brána : Atlantida, podplukovníka Joe Fleminga, pracuje i v rozhlase. Se svým otcem Aloisem, David hrál v letech 2011 – 2013, na scéně Národního divadla v inscenaci Král Lear. David se stal patronem projektu Hledáme rodiče, s Ondřejem Vetchým a Sašou Rašilovem k němu natočili klipy. Zajímají jej osudy malých dětí, z kojeneckých a dětských domovů. V roce 2012 se zúčastnil taneční soutěže StarDance. Hlavní roli měl též v seriálu, který byl natočen podle skutečných případů, Život a doba soudce A. K. Hrál i v seriálech Letiště, Kriminálka Anděl, Hraběnky, Dobrá čtvrť, ve filmu Bolero.

V letech 2004–2012 byl ženatý s herečkou Jitkou Schneiderovou, kterým se narodila v roce 2006, narodila se jim dcerka Sofie Anna.

Hrál dále ve filmech Anděl Páně nebo Román pro ženy.

Autor: jarda53

Životopis (biografie) / Informace:
David Švehlík se narodil roku 1972 v Liberci. Jeho otcem je známý český divadelní, ale i filmový, herec Alois Švehlík. Po základní škole studoval akademické gymnázium v Praze, kde v té době žil s rodiči. Po maturitě odešel do Litoměřic na teologický konvikt (1990 - 91), odkud pak odešel na dva roky studovat do Říma na Lateránskou univerzitu (1991 - 92). Po návratu ukončil bakalářské studium filosofie na Filosofické fakultě univerzity Karlovy.

Herectví se nevěnoval, respektive ho nestudoval – na DAMU vystudoval obor divadelní režie. V roce 2002 získal stálé angažmá v divadle Na Zábradlí, hostuje i v jiných pražských divadlech.

Herectví se věnuje až v posledních letech. Poprvé na sebe výrazněji upozornil v roce 2004 rolí přitažlivého tělocvikáře v seriálu Dobrá čtvrť. V témže roce si zahrál jednoho z pachatelů v kriminálním thrilleru Bolero. Zahrál si vedlejší roli v divácky úspěšném filmu Román pro ženy (2005), o něco větší role se dočkal ve vánoční pohádce Jiřího Strachy Anděl Páně (také 2005). V roce 2006 přišla hlavní role v psychologickém dramatickém „dokumentu“ Pravidla lži, kde opravdu ukázal, že umí. V televizi se také objevuje v seriálech (Letiště - 2006, Kriminálka Anděl – 2008) a v televizních filmech (Operace Silver A – 2007).

Žije v Praze, s manželkou, herečkou Jitkou Schneiderovou, mají dceru.

Autor: salte

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

21 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

ČT2 - Bojovníci v odboji a ilegalitě...

12:45 - 13:45

6 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:40

26 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:35 - 13:30

16 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698008
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178404
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

David Copperfield (1974) [TV min...

David Copperfield
Romány Charlese Dickense jsou   svým obsahem a atmosférou   velmi "anglické" a asi nikdo   je nedokáže pro film či   televizi lépe adaptovat, než více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
David Švehlík

Švehlík David

Naposled navštívené:
David Švehlík

Švehlík David