Duben

Akim Tamiroff

Povolání:
Národnost:
Narození:
29.10. 1899, Tbilisi, Gruzie
Úmrtí:
17.12. 1972, Palm Springs, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americký herec gruzínského původu Akim Tamiroff, se narodil v carském Rusku předminulého století dne 29. 10. 1899 v Tifilis – nyní Tbilisi – Gruzie. Jako mladíček pracoval nějaký čas u těžební společnosti nedaleko Tbilisi, protože si chtěl ušetřit peníze na svůj sen, stát se hercem. Bylo mu právě 19 let, když se přihlásil na Moskevskou uměleckou školu Konstantina Stanislavskiho, poštěstilo se mu, a byl vybrán z pětiset uchazečů o studium. Usilovně se po celou dobu učil anglicky a francouzsky, a k tomu měl i velký kus štěstí, protože se dostal do třídy právě slavného pedagoga, u kterého pak po celou dobu studoval.

V roce 1923 se mu podařilo emigrovat do USA, a našel si práci u společnosti, která stavěla silnice a mosty. Když se mu podařilo opět vydělat nějaké peníze, odjel do New Yorku, kde se ucházel o místo na Broadwayi. Střídavě pak od poloviny roku 1924 do třicátých let hraje v Theatre Guild. Akim měl trochu problém s rolemi protože i když anglicky uměl poměrně slušně, nedokázal se zbavit měkkosti v přízvuku, a tak i když byl talentovaný a velmi přizpůsobivý jeho role obnášely zahraniční, evropské, nebo asijské – převážně čínské typy. Tamiroff byl poměrně dost malý a zavalitý s příjemným a zvučným barytonem, což se stalo později jeho velkou výhodou.

V roce 1932 už hraje ve filmu Okay America, a poté už větší role - sluhu Pedra, po boku Johna Gilberta a Grety Garbo v krásném zpracování - Královna Kristýna – Queen Christine, z roku 1933. Od této chvíle tu jsou role jako na běžícím pásu, a Tamiroff hraje během roku ve více než 12 filmech. Do jeho rejstříku přibudou i role Indů, Brazilců a Mexičanů. To už ovšem hraje významnější vedlejší role jako emira Gopala v Lives of Bengál Lancer – 1935, nebo Rudolfa v hudebním – operetním filmu s Nelsonem Edy a Jeanette Mac Donald – Naughty Mareietta. Podepsal v roce 1936 několikaletou smlouvu s Paramountem, ale smlouva obsahuje podmínku : souhlas, že bude dle přání studia „zapůjčen“ i do jiných společností. V tomto případě to byl Warner Bros, a role mazaného, pletichářského a podlého kubánského agenta Carla Ciba v Antony Averse. Následuje role generála Yanga ve snímku - The General Died at Dan, a v roce 1936 získává za tuto roli první ze dvou nominaci na Oscara.

Jeho herecký rejstřík je opravdu velmi široký a rozmanitý. Výborný byl mimo jiné jako lovec a zvěd v kanadské divočině Dan Duroc ve North West Mounted Police rok 1940, nebo jako odporný darebák Colonna, ( scéna zasloužené odplaty představuje jeden z nejdelších soubojů s mečem - je zde naprosto vynikající), ve zpracování dobrodružného kostýmního filmu - The Corsican Brothers – Korsičtí bratři rok 1941. Další zmíněná nominace na Oscara byla za roli španělského partyzána Pabla ve snímku – Komu zvoní hrana 1943 s Gary Cooperem a Ingrid Bergman. Za zmínku stojí další film v režii Orsona Wellese - Black Magic 1949. Tamiroff neměl s prací problémy, role se jenom hrnuly a měl na výber – hrát v divadle, filmu, a nebo v televizi. Všechny nabídky průběžně využíval.

Do roku 1960 byl Akim Tamiroff velmi aktivní nejen v amerických, ale i evropských – především francouzských a italských filmech v Topkapi 1964, Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution 1965. Orson Welles mu také přidělil roli Sancho Panzy v Don Quichote.

Akim Tamiroff hrál ve více jak 150 filmech. Tento velký herec zemřel 17. 9. 1972 v Palm Springs na rakovinu.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Buchty po ránu (2023) [TV pořa...

08:25 - 08:55

12 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Československý filmový týdeník...

08:25 - 08:40

12 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Snídaně s Novou (1994) [TV poř...

07:55 - 09:30

42 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - České chaty snů

07:45 - 08:45

52 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190610
Osobností: 697962
Fotografií: 764476
Plakátů: 376871
Obsahů a biografií: 178367
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Muž z Toronta (2022)

Muž z Toronta
Zkopírovaná a ukecaná   blbost,takových filmů kde je   jeden ukecaný a druhý   drsňák už tu bylo a tenhle   nijak nepřekvapil spíš byl   nudný a místy byl ten   černoch se svými hláškami   trapný.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

ONEMANSHOW: The Movie
!!!ZAHRAJEME SI POSLEDNÍ   HRU!!!

Je to tak, ať už je   to fake nebo ne, je to fakt   originálně natočený a děj   o lásce by mi jindy asi   více >

Autor: hvezdy | Hodnocení: 7 / 10

Otázka (1977)

Otázka
Film nebyl v české   distribuci a byl uveden jen   jednou v ČT v roce 1983. Již   kniha Henriho Allega vyvolala   ve Francii skandál v roce   více >

Autor: curil | Hodnocení: 7 / 10

Koláčky (1999) [TV epizoda]

Koláčky
Formanovi chystají domácí   bazar, nemají moc peněz a   Hyde je pověřen upéct   koláčky, Jedny jsou pro   slušné a druhé pro ty   divočejší ale více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Stavisky (1974)

Stavisky
Přes kritické komentáře   ostatních, za sebe považuji   tenhle film za prvotřídní   práci a výborné   zpracování známých   historických více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Akim Tamiroff

Tamiroff Akim

Naposled navštívené:
Akim Tamiroff

Tamiroff Akim