Zari

James McAvoy

Povolání:
Rodné jméno:
James Andrew McAvoy
Národnost:
Věk:
45
Narození:
21.4. 1979, Glasgow, Skotsko, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec James McAvoy se narodil v lednu 1979 ve Skotsku (Glasgow) . Od sedmi let, když se jeho rodiče rozvedli, se přestěhoval společně se svou sestrou Joy McAvoy, (která je zpěvackou skotské dívčí kapely Streetside) k prarodičům. Nyní žije od roku 2000 v Londýně.
Tento drobný, 170 cm vysoký herec, studoval Royal Scottish Academy hudby a dramatu, kde úspešně graduoval v roce 2000. Odrazový můstek jeho kariéry začal v roce 1995 rolí Kevina v televizní dramatu THE NEAR ROOM. Na začátku působil hlavně v seriálových rolích jako je AN ANGEL PASSES BY, BRATRSTVO NEOHROŽENÝCH, WHITE TEETH a DĚTI DUNY kde ztvárnil Leta Atreidese II, za tuto roli získal ocenění Emmy v roce 2003. Britští diváci ho také znají z úspešného britského seriálu SHAMELESS, za který ziskal ocenění Britskou Comedy Awards v roce 2004, za nejlepšího hereckého televizního nováčka. Kromě televizních seriálů, se také objevil na divadelnim jevišti ve znamém Britském divadle Royal Court Theatre.

Českým divakům může být znám roli charismatického kozlího muže, pana Tumnuse v pohádkovém fantasy LETOPISY NARNIE: LEV, ČARODĚJNICE A SKŘÍŇ, režirované Andrewem Adamsonem, která měla světovou premiéru v prosinci 2005. V následujícím roce 2006 si zahrál mladého trochu naivního čerstvě vystudovaného doktora Nicholase Garrigana po boku (kritiky chváleného) Foresta Whitakera ve filmu Kevina Macdonalda POSLEDNÍ SKOTSKY KRÁL, adaptovaném podle novely Gilese Fodena. Dále se objevil ve filmech PENELOPE, ATONEMENT, BECOMING JANE.

Co se týče jeho osobního života, je ženatý se svou hereckou kolegyní ze serialu SHAMELESS Anne-Marie Duff. Dva roky předtím, než se stal hercem, pracoval jako pekař, díky tomu je vášnivý jedlík. James jako dítě netoužil být hercem, chtěl se stát misionářem. Říká se o něm že je multi-talent, je velmi zručný boxer, šermíř, akrobat a také ovládá hru na kytaru a rád hraje ragby. Za zmínku stojí také jeho další ocenění, které získal v roce 2006. Byl zvolen vítězem britské akademie filmu a televizní umění BAFTA za mladý objev roku, kde soutěžil s dalšími pěti nominovanými.

Autor: luongovae

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Povídka malostranská (1981) [T...

14:50 - 16:30

45 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

ČT2 - Kruté moře (1953)

13:55 - 16:00

100 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

110 minut již uběhlo
145 minut zbývá do konce

Prima - Zítra to roztočíme, drahoušku....

14:55 - 17:05

40 minut již uběhlo
90 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
James McAvoy

McAvoy James

Vnitřní bezpečnost (Die innere Sicherheit)

Vnitřní bezpečnost
Die innere Sicherheit

Naposled navštívené:
James McAvoy

McAvoy James

Vnitřní bezpečnost (Die innere Sicherheit)

Vnitřní bezpečnost
Die innere Sicherheit