Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Zvrat štěstěny
Bohatá dědička Martha von Auersbergová upadla 27. prosince 1979 do kómatu vyvolaného inzulinovou injekcí. O tři roky později, 16. března 1982, byl její manžel Claus von Bulow, potomek staré německé šlechty, obžalován z její vraždy, přestože v té době ještě stále žila, i když ve stavu trvalého kómatu. Bulow byl odsouzen ke třiceti letům vězení.
Film byl natočen podle skutečné události.


Autor: ajaajena

Popis / Obsah / Info k filmu Zvrat štěstěny
Snímek Zvrat štěstěny (1990) natočil zkušený režisér Barbet Schroeder podle knihy Alana Dershowitze, v niž právník popisuje svoje zkušenosti s proslulým soudním případem Clause von Bulowa, obviněného z pokusu o vraždu své manželky. Zatímco Sunny von Bulowová leží už tři roky v nemocnici ve stavu hlubokého bezvědomí, z něhož se už nikdy nevzpamatuje, je na základě svědectví služebné a z iniciativy příbuzných zahájen soudní proces s manželem. Von Bulow požádá "židovského právníka ", který přednáší na Harvardu, aby ho obhajovat. Dershowitz je přesvědčen o klientově vině. Práci přijme, protože ho případ zajímá z teoretické stránky a protože ho fascinuje neproniknutelná osobnost von Bulowa -cynického zestárlého dandyho s evropskou modrou krvi, který se kdysi oženil s bohatou Sunny a kierý je jediným dědicem jejího majetku, což je proti mysli ženiným vlivným příbuzným. Von Bulow svou vinu popírá, zároveň však proti němu svědčí mnoho okolností, včetně chladného pohrdání, s níž se k vlastnímu případu staví. Po mnoha týdnech intenzivní práce na případu není Dershowitz a jeho tým o mc bliž pravdě než předtím, úspěch jeho klienta v procesu je vítězstvím obhájcovy profesionální dovedností, nikoli však pravd)>. Jediný kdo by do událostí mohl vnést světlo, je Sunny, o niž manžel vytváři obraz těžce depresivní, nemocné osoby s návykem na alkohol a na léky, která už neměla žádný zájem na životě. Zda však spáchala sebevraždu, stala se obětí náhody nebo zda ji manžel zavraždil, to se nikdy nezjistí. Režisér nepodává divákům jednoznačné objasněni případu a nechává otázku von Bulowovyviny záměrně otevřenou Vysvětlení se vzdává i samotná Sunny, komentující restrospektivní scény svého poněkud bizarního, navenek ovšem přísně vzorného soužití s lhostejně pozorným manželem Schroedera zaujalo právě napětí mezi skutečností a její prezentací veřejnosti nebo i nejbližšimu okolí. Představuje každodenní bytí von Bulowoxých jako odcizený svět se zvláštními pravidly, podřizujícími všechno bohatství a společenskému postavení. Proti tomu staví energického, racionálního právníka Dershowitze, jehož snahy tento svět objektivizovat nutně musejí ztroskotal - Film je postaven na herecké kreaci vynikajícího Jeremy Ironse, oceněného Oscarem.
-ap-, Filmový přehled 1994/5/39


Popis / Obsah / Info k filmu Zvrat štěstěny
Film natočený podle skutečné události. Claus von Bulow je obviněn z vraždy své bohaté manželky. Jeho proces upoutal pozornost celého světa. Byl Claus von Bulow sprostý vrah nebo jen zhýčkaný manžel neurotické sebevražedkyně?

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 06:00

2 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Auto moto test

05:30 - 05:45

2 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:05

37 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického

05:10 - 05:59

22 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Reklama