Zari
ohodnotit

Ztráta sexuální nevinnosti

The Loss of Sexual Innocence

Rok:
1998
Délka:
106 minut
Premiéra v ČR:
6.7.2000
„Od režiséra dramatu Leaving Las Vegas.“
Popis / Obsah / Info k filmu Ztráta sexuální nevinnosti
Když Brooke Shields ztrácela pel v Modré laguně, byl to kýč. Když černý Adam a bílá Eva nevinně čůrají do vody a spásají s běloušem trávu, je to „umělecky ambiciózní" projekt. Alespoň podle bookletu Ztráty sexuální nevinnosti. Člověk by v takovém názvu hledal nadhled. Omyl, Figgis bere své zkoumání erotiky a smrti zoufale vážně,skoro jako čerstvý student filmové školy. Kapitoly v mnoha časových rovinách rámují titulky, jako Scény z přírody nebo Spravedlnost a opršalá symbolika. Za existenciální krizí hlavní postavy, dobře situovaného režiséra (jakjinak), lze vytušit egománii autora samotného. Výsledek je zmatený, nepřesvědčivý a nudný. Notorické téma volalo po novém přístupu, ale toto je spíš jakýsi řídký odvar z Jarmana a Greenawaye. A navíc poněkud nudný. Poslední ranou divákovi pak je prkenný český překlad.
Šárka Halaštová Total Film 2000/3/81

Autor/Zdroj: Halaštová Šárka/Total Film


Navzdory lechtivému názvu jde o seriózní film renomovaného tvůrce mimo jiné Pan Jones, Profesor odchází, Leaving Las Vegas či Láska na jednu noc). Dokumentarista Nic vzpomíná na několik příhod ze svého dětství a mládí, jež ho natrvalo poznamenaly a které zpravidla souvisejí se sexem. Jednotlivé epizody se složitě prolínají a navíc jsou propojeny se symbolickým ztvárněním starozákonního příběhu černocha Adama a bělošky Evy. Jednotlivé příběhy jsou pospojovány jen velmi volně; spíše jde o samostatné povídky s autobiografickými prvky. Ztráta sexuální nevinnosti je velmi intuitivní, složitě komponované autorské dílo, založené na lyrickém vyznění obrazově a zvukově stylizovaných sekvencí.
Kino ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


Dokumentarista Nic vzpomíná na několik epizod ze svého dětství a mládí, jež ho natrvalo poznamenaly a jež zpravidla souvisí se sexem. Prožil je jako pětiletý (špehuje černošskou dívku, která předčítá znuděnému bílému starci Píseň písní jen ve spodním prádle), dvanáctiletý (detektivové děsí Nica a jeho dva kamarády barvitým popisem vraždy) a jako šestnáctiletý (přistihne svou dívku Susan, jak se po pohřbu svého otce opilá líbá s jiným mladíkem a jak se vzápětí pozvrací). V současnosti Nic natáčí film na Sahaře, přičemž zažije nejdramatičtější událost svého dosavadního života.
Jednotlivé příběhy jsou pospojované jen velmi volně; ve skutečnosti jde spíše o samostatné povídky s autobiografickými rysy, jež někdy připomínají sen a jindy se ve snu přímo odehrávají. Některé epizody jsou jen naznačené a s Nicovým životem vůbec nesouvisejí nebo se z nich vytrácí sexuální podtext. Oproti tradiční filmové dramaturgii jde o velmi intuitivní, složitě komponované autorské dílo, založené na lyrickém vyznění obrazově a zvukově stylizovaných sekvencí.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Navzdory lechtivému názvu a občasným erotickým výjevům tento film příliš nepotěší nemravy mezi diváky - musí totiž přetrpét složité syžetové konstrukce, v nichž se prolínají metaforické obrazy, sahající až k biblickému svedeni (černošský Adam a bělošská Eva!), s výjevy ze všední současnosti, záhy poznamenané krvavým naturalismem. Jednotlivé epizody často připomínají sen, jejich význam kolísá v závislosti na navozovaných kontextech. Výsledek se tak podobá měnivé mozaice, jejíž dešifrováni není jednoznačné, protože ve spleti odkazů a odboček lze snadno zabloudit, divák je nucen stále domýšlet a kombinovat. Ostatně je otázkou, zda existuje jediná skutečně pravá cesta

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Popis / Obsah / Info k filmu Ztráta sexuální nevinnosti
Snímek Ztráta sexuální nevinnosti je navzdory lechtivému názvu seriózním filmem renomovaného scenáristy, režiséra u hudebního skladatele Mika Figgise. - Dokumentarista Nic vzpomíná na několik epizod ze svého dětství a mládí, jež ho natrvalo poznamenaly a jež zpravidla souvisí se sexem. Prožil je jako pětiletý, dvanáctiletý a jako šestnáctiletý. V současnosti Nic natáčí film na Sahaře, přičemž zažije nejdramatičtější událost svého dosavadního života. Epizody ze čtyř Nicových životních období se ve složité kompozici prolínají a navíc jsou spojeny se symbolickým ztvárněním starozákonního příběhu (černocha) Adama a (bělošky ) Evy. - Jednotlivé příběhy jsou pospojovány jen velmi volně; ve skutečnosti jde spíše o samostatné povídky s autobiografickými prvky, jež někdy připomínají .sen a jindy se přímo ve snu odehrávají. Některé epizody jsou jen naznačené u s Nicovým životem vůbec nesouvisejí (příběh krásných dvojčat, postava smyslné dívky nu italském nádraží) nebo se z nich vytrácí sexuální podtext (Nicovy pocity viny, spojené s dávnou vraždou). Zdá se, že ani „napovídající" název snímku a leckdy ani použité mezititulky neposkytují ten pravý klíč k odhalení podstaty věci a že oproti tradiční filmové dramaturgii jde o velmi intuitivní, složitě komponované autorské dílo, založené na lyrickém vyzněni obrazově a zvukově stylizovaných sekvencí. (Ty ovšem vyžadují optimální projekci v kině.) - Film již v únoru uvedla nu videokazetách firma lntersonic (český dabing, Dolby surround, přístupnost od 18 let).

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Co naše babičky uměly a na co ...

10:10 - 10:40

26 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Francie, má láska

10:15 - 11:20

21 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:50

66 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

6 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jessica Simone

Simone Jessica

Salt 2

Salt 2
Salt 2

Naposled navštívené:
Jessica Simone

Simone Jessica

Salt 2

Salt 2
Salt 2