Duben
ohodnotit

Obsah filmu Zrození národa

 
Nat Turner je gramotný otrok a kazatel na americkém jihu před občanskou válkou. Zatímco je Nat svědkem bezpočtu krutostí – vůči němu, jeho ženě Cherry i ostatním otrokům - plánuje povstání v naději, že své blízké dovede ke svobodě.

Film Zrození národa, který se odehrává na americkém jihu před občanskou válkou a je inspirován skutečnými událostmi, sleduje osudy Nata Turnera (Nate Parker), gramotného otroka a kazatele, jehož schopnosti využije finančně strádající otrokář Samuel Turner (Armie Hammer), aby si podrobil vzpurné otroky. Zatímco je Nat svědkem bezpočtu krutostí – vůči němu, jeho ženě Cherry (Aja Naomi King) i ostatním otrokům -...
 
Související odkaz
 
Recenze: Zrození národa

Aby nedošlo k mýlce, řeč nebude o stěžejním filmu D. W. Griffitha z roku 1915, nýbrž o 101 roků mladším... číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.1.2022
Další snímek o temné americké minulosti,   který se tam stále připomíná v rámci   zajištění lidských práv a hlavně svobod.   Koncepce příběhu, hlavně co se týče   vzdělanosti vůdce povstalců a skutečné   postavy, se hodně podobá obdobnému počinu   ´Volání svobody´ (1987), byť se v něm daná   rasová problematika pro změnu odehrává v   Jižní Africe. Mezi Denzelem Washingtonem, ve   zmíněném snímku, a Natem Parkerem, v tomto   snímku, není po herecké stránce rozdílu. A   pro zajímavost, pro Nata Parkera se jedná také   o scenáristický a režijní debut a třetí   filmový produkční projekt. V podstatě si to   celé udělal sám a z jeho pohledu je to dosti   znát, neboť brutalita bílých otrokářů na   černých otrocích je poměrně až mrazivě   markantní. A jak sám uvádí, tímto svým   dílem vyhlásil válku, dnes označovanému jako   rasistickému, filmu ještě z němé éry pod   stejným názvem z roku 1915 režiséra D.W.   Griffitha. Námět je to však poměrně obsáhlý   a tak se stalo, že dvouhodinová stopáž je na   ucelené vyprávění poměrně krátká. Na   nepravostech a ponižování kladl až dynamický   důraz a na to sázel tak horlivě, že nějak   opomněl pozdvihnout příběh, takže se jen   tímto zasadil jen o rozzuřenou etudu pomsty.   Jakoby mu vlastně ani o nic jiného nešlo. Že   by osobní výjev? Tím by to bylo pro Nata   Parkera více ke škodě než k užitku, neboť by   se tak přímo zasadil o stejně rasistický   propagandistický film, jako tehdá D. W. Griffin,   jen z druhé straně barikády.
FLA
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 25.6.2017
Všechny filmy na téma otrokářství a rasismu   jsou na chlup stejné v tom, že bílej je zlej   zasranej vykořisťovatel a černej je hodnej a   ublíženej. Bylo to vždycky takhle jak ukazují   tyto filmy? Opravdu se choval každý takhle jak   vidíme k otrokům? Nicméně k filmu, bohužel je   příliš natahovaný a občas nezáživný.   Lokace a herci v pohodě, film má i několik   drsných výjevů, ale postrádá větší gradaci   a napětí a také by neuškodilo méně řečí o   náboženství atd.


Hodnocení:n12345678910
Zrození národa (2016)Zrození národa (2016)Zrození národa (2016)Zrození národa (2016)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10