Zari
ohodnotit

Zpívající pudřenka

Žánr:
Rok:
1959
Délka:
77 minut
Premiéra v ČR:
21.1.1960
„Napínavé pátrání pražských kluků po ztracené vysílačce“
Popis / Obsah / Info k filmu Zpívající pudřenka
Na začátku máme vynález miniaturní vysílačky, která se vejde do malé pudřenky a o tuto věc má zájem skupina mafiánů a zločinců (František Filipovský, Josef Kemr, Rudolf Hrušínský, Miloš Kopecký), kteří se neštítí ničeho, jen aby se k ní lacino dostali. V tunelu přepadnou autora vynálezu, který na pudřence spolupracuje s Věrou (Jana Štěpánková), inženýra Sodomu (Vladimír Hrubý), ránou jej uspí a vynález mu ukradnou.

Všude se motají děti a špioni mají smůlu, přijdou o pudřenku a ta se dostane do rukou dětí. Děti neví, o co tu jde, ale ve spolupráci s příslušníky SNB pomůžou dopadnout zločince a pudřenka najde svého pravého majitele. Filmů s dobrodružnou a špionážní tématikou není nikdy dost. Film byl natočen horkou jehlou a tato parodie na špionážní filmy se jaksi nepovedla a film není ani uváděn v Tv vysílání.

V rolích dětí účinkovali - Václav Venhoda, František Maxián, Milan Livora, Martin Vačkář a další. Ve filmu Milana Vošmika hráli též devítiletí Karel Smyczek a Zuzana Ondrouchová...


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Zpívající pudřenka
POZOR SPOILER

Je pouť. To je ráj pro kluky. Hlavně pro tříčlennou Petrovu partu, která se zde pokouší natáčet detektivku. Jenže Věra, starší sestra jednoho z nich, má jiný názor a zabaví jim filmovací nástroje. Táž slečna pak volá z pudřenky muži, jenž má podobný přístroj v tabatěrce. A toho právě chlapci zaslechnou. Ihned pochopí, že tu něco neklape, a začnou muže sledovat. A když si podezřelý přisedne k Věře, je rázem podezřelá i ona. Tuto dvojici sleduje nějaká parta. Díky magnetofonu ukrytému v klobouku vědí, že má být Věra před osmou ve věži a Jiří v tunelu. Oba jsou bandou přepadeni. Věře je ukradena kabelka, Jiřímu tabatěrka. A tak zatímco Jiří honí autem zloděje. Poslouchají kluci jejich vysílání. Mají totiž pudřenku. Bratříček jí ji vzal, aby do ní nasypal kýchací prášek. Kuci se domnívají, že jim volá Jiří, tedy inženýr Sodoma, neví, že jsou to ti zloději. A tak Jiřího hledají, ale moc se jim to nedaří. Zato se střetnou s neznámou partou a dojde k boji, ve kterém je jim pudřenka odebrána. Válka však nemůže pokračovat, neb jsou z válečného pole vyhnáni uřvaným řidičem auta. Pak navíc zjistí, že tam zůstala ona pudřenka. Vracejí se zpět a na místě najdou jen hromadu písku. Až pak se malá holčička přizná, že ji má ona. Zloději jim pak přes pudřenku dávají příkazy, kam mají jít, ale to už se do případu vkládá státní bezpečnost. Ti přes Věru děti varují a nastává zajímavá situace. Děti prchají a zloději unášejí Petra. Nastává honička. Vysílačky a bezpečnost jsou v plné permanenci. Zloději bourají a pudřenku nalézá holčička s kozou. Boj pokračuje, dochází i na střelbu a vše by mělo skončit u vody. Ale jak? Špatně nebo dobře?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zpívající pudřenka
Dětský dobrodružně špionážní film z časů, kdy radiotelefon byla vědecko-fantastická fikce. Pokus o příběh ve stylu "Emila a detektivů" - o klukovské partě, která odhalí síť zahraničních špionů a diverzantů, se příliš nevydařil.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Popis / Obsah / Info k filmu Zpívající pudřenka
Snímek byl ve své době výjimečný především svým žánrem. Je to dětský dobrodružný film s kriminální zápletkou. Líčí spletité akce party kluků, kteří se zapletou do případu rafinované krádeže technického vynálezu, miniaturní vysílačky. Chlapci po mnoha napínavých situacích a honičkách pomohou Bezpečnosti dopadnout nebezpečné zločince. - Film může malé diváky i dnes zaujmout dobovou atmosférou, jinak působí tváří v tvář současnému trendu dětských snímků poněkud vykonstruovaně a samozřejmě anachronicky. Patří však do zlatého fondu naší kinematografie pro děti.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama