Duben
ohodnotit

Žoldák: Legie zkázy

Soldier

Další název:
Žoldnier: Légia skazy (SK)
Žánr:
Rok:
1998
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
7.1.1999
„Nejlepší bojovník, jakého kdy sestrojili, se stal jejich nejhorší noční můrou.“
Popis / Obsah / Info k filmu Žoldák: Legie zkázy
V roce 1996 spustila armáda projekt Adam, jehož cílem bylo vycvičit z vybraných novorozenců dokonalé vojáky. Během sedmnácti let byli naučeni bojovému umění a slepé poslušnosti. Jednotka, v níž je také seržant Todd, úspěšně prošla řadou bojů na Zemi i na jiných planetách. O čtyřicet let později, tedy v roce 2036, však sebevědomý plukovník Mekum hodlá nahradit stárnoucí veterány novými, zdokonalenými modely bojovníků. Brutální test, který za veterány podstoupí právě Todd, ukáže převahu mladých borců. Na Makumův příkaz je Todd vyhozen do odpadu, a když ho popelářská kosmická loď vysype na skládkové planetě Arcadia 234, probere se. Žijí zde vyhnanci ze Země, jejichž loď tu kdysi ztroskotala. Je mezi nimi také Sandra s manželem Macem, kteří se o vojáka postarají. Jen velmi těžce začíná nový život. Nechápe ho a neumí rozhodovat sám za sebe. Lidé v komunitě se ho bojí a časem prosadí, aby ji opustil a usadil se jinde. Mace s tím však nesouhlasí a rozhodne se Todda přivést zpět. Právě v tom okamžiku na planetě přistává bojová loď. Na její palubě je Mekum, který má provést namátkovou kontrolu. Akce, která je pojata jako manévry, nabere nečekaný obrat, když se ukáže, že planeta je navzdory předpokladům obydlena. Mekum se rozhodne v rámci výcviku všechny živé zabít. Todd se vrací a se svými bojovými zkušenostmi útočníky likviduje jednoho po druhém. Rozhodující boj ho však teprve čeká, když se střetne se svým úhlavním nepřítelem, žoldákem Caienem 607.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Žoldák: Legie zkázy
Todd (Kurt Russell) je veterán z četných intergalaktických konfliktů a válek a ve své branži patří k nejlepším. Jeho úspěšné dny jsou však sečteny. Vědcům se podařilo sestrojit úplně nový prototyp nezničitelného bojovníka s názvem Caine 607 (Jason Scott Lee). Při vládním testování je proti němu postaven Todd spolu s dalšími dvěma členy elitní jednotky. Toddovi se jako jedinému poštěstí přežít, je však v zuboženém stavu přepraven na vzdálenou odpadní planetu, která je obydlena pouze zapomenutou a mírumilovnou komunitou osadníků. S jejich pomocí se Todd vrací do normálního života a chystá strašlivou pomstu...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Žoldák: Legie zkázy
Ve sci-fi thrilleru Žoldák: Legie zkázy vychází režisér Paul Anderson v mnohém ze svých dřívěhších děl Mortal Kombat a Horizont události. V drsném příběhu připomínajícím comicsová vyprávění a počítačové hry, však jen kopíruje prvky, standardně užívané v oblíbeném žánru sci-fi. - Protagonistou je žoldák jménem Todd, od narození vychovávaný jako vraždící monstrum, tedy jako "ideální voják". Po mnoha bitvách se z něj stává veterán. Prohrává v boji se žoldákem nové generace Cainem 607 a je odhozen na odpadkovou planetu. Tady se setkává s mírumilovnými osadníky. Jen ztěžka začíná nový život, přičemž mu pomáhá krásná Sandra a její vlídný manžel Mace. Bývalý žoldák musí však ještě jednou uplatnit své schopnosti, aby ochránil nové přátele před nájezdem vojáků ze Země. Po težkém boji zlikviduje nepřátelskou přesilu a konečně se stává "člověkem". - Autoři stvořili ponurý postkatastrofický svět první poloviny jedenadvacátého století. Těží ze silácké brutality a militarismu, což chabě zastírají "humanistickou ideou". Příběh, který napsal zkušený scenárista David Webb Peoples (mj. Blade Runner, Nesmiřitelní, Dvanáct opic) je jen záminkou pro bojové scény od kulometných přestřelek či plamenometných zásahů až po utkání muže proti muži. Dovoluje také stárnoucímu Kurtu Russelovi návrat mezi filmové svalovce. Odlehčením mají být inscenované idylické scény z prosté lidské komunity, žijící mezi šrotem, kde dostává své výchovné slovo rodina krasavice Sandry (Connie Nielsenová), jejího šlechetného manžela a němého synka. Snímek až zaráží svou naivitou, schematičností a surovostí.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Jmenuje se Todd. Jako nemluvně byl vybrán do speciálního armádního programu s cílem vytvořit dokonalou vojenskou jednotku, složenou z nemyslících monster, slepě plnících rozkazy. Byl vychováván tak, aby násilí považoval za samozřejmost, aby neznal bolest, únavu, soucit ani svědomí. Spolehlivě zabíjí všude kam je vyslán, na Zemi i ve vesmíru. Je ve svém oboru nejlepší.

Nová generace výkonnějších vojáků, upravených na monstra už v těle matky, pošle Todda a jeho bratry ve zbrani do starého železa. Po cvičném souboji s nejlepším z nové generace je polomrtvý Todd odklizen na vzdálenou planetu-šrotiště. Tady se ho ujme kolonie trosečníků, kteří si na záhonku za haldami starého železa pěstují zeleninu. O něco později na planetu zavítá loď s Toddovou bývalou jednotkou a důstojník velící "nové generaci" dostane nápad. Zmasakrování pár desítek neregistrovaných civilů bude pro nováčky výborný trénink. Todd ale mezitím objevil dobře ukrytou lidskou stránku své osobnosti a díky tomu je schopen zabíjet ještě efektivněji než dříve, ovšem pochopitelně na správné straně barikády. Když se ho sexbomba Sandra (má slabošského manžela a němého synka) zeptá, co udělá, když stojí sám proti 17 vojákům, odpoví Todd podle svého naturelu: "Všechny je zabiju, pane."

To "pane" je jediný vtip, který v celém filmu najdete. Todd oslovuje "pane" každého, pokud ovšem vůbec něco řekne. I Marlee Matlinová v Bohem zapomenutých dětech byla vedle představitele Kurta Russella upovídaná a Schwarzenegger v prvním Terminátorovi byl hotový mluvka. Čímž jsem v podstatě shrnul vše, co činí tento film zajímavým. Vyjma skutečnosti, že tu někdo za 80 milionů dolarů vyprodukoval cosi, co působí dojmem nejpodřadnějšího béčka. Předchozí dva filmy třiatřicetiletého Brita Paula Andersona Mortal Kombat a Horizont události byly sice triviální, ale natočené vizuálně nápaditě a s chutí. Jeho spojení se scenáristou Davidem Webbem Peoplesem (Dvanáct opic, Nesmiřitelní) slibovalo zajímavý film. Navíc mělo jít o sidequel (něco jako vedlejší pokračování) Peoplesova Blade Runnera, ale nakonec se veškerá spojitost omezuje na zmínku o bitvě u Tannhauserovy brány, kterou zmiňoval replikant Roy Batty. Výsledek Andersonovy snahy působí dojmem, jako by se na něm odrazil intelektuální obzor hlavní postavy. Bylo by plýtvání místem podrobněji rozebírat hory nudné filmové vaty, ještě nudnější, bez invence natočené akční scény a smutnou pravdu, že výprava a kostýmy jsou mizerné, triky sotva průměrné a do posledního záběru vykradené z jiných filmů. A kde zůstala autory vyzdvihovaná spojitost s klasickými westerny? Možná ji měly vyjadřovat dlouhé záběry, ve kterých Todd tupě zírá před sebe. Lidově řečeno, hledí do blba. A po určité době sledování Žoldáka: Legie zkázy získáte neodbytný pocit, že hledí přímo na vás. Protože kdyby jste měli špetku rozumu, už dávno byste projekční sál opustili.

Autor/Zdroj: Brenner Jiří/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:35 - 15:25

47 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

14:30 - 15:25

52 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:35

47 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

52 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10