Zari
ohodnotit

Zlomené květiny

Broken Flowers

Další název:
Zlomené květy; Broken Flowers - Blumen für die Ex
Rok:
2005
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
3.11.2005
„Život někdy přináší nevídaná překvapení. Velká cena na festivalu v Cannes 2005.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zlomené květiny
Zapřisáhlý starý mládenec Don Johnston dostane jednoho dne anonymní dopis, ze kterého se dozví, že se mu před devatenácti lety narodil syn. Don se k tomu staví apaticky, stejně jako k odchodu své poslední přítelkyně Sherry. Zvídavý soused Winston ho však přesvědčí, aby se vydal za svými tehdejšími milenkami a pokusil se zjistit pravdu. A tak Don vyrazí po stopách několika žen, se kterými měl v inkriminované době poměr. Každé z nich chce položit zásadní otázku. U každé ho ovšem čeká jiné přijetí…
Nenápadný film scenáristy a režiséra Jima Jarmusche nabízí nostalgické, ale též ironické ohlédnutí za životní dráhou jednoho průměrného chlapíka. Ladění Jarmuschova filmu, atmosféra nevysloveného a také antihrdina v podání Billa Murrayho, nacházející se v etapě životního bilancování, nesporně upomínají na úspěšný snímek Sofie Coppolaové Ztraceno v překladu (2003). Film získal dlouhou řadu cen, mj. Velkou cenu poroty na MFF v Cannes 2005, ale také Českého lva jako nejlepší zahraniční film roku 2005.

V anglickém zění s titulky.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Zlomené květiny
I ve svém novém opusu, nazvaném Zlomené květiny, zůstává americký scenárista a režisér Jim Jarmusch věrný svému stylu i svým osamělým hrdinům. Tématem pozdního hledání syna připomíná jeho zvláštní road movie Wendersův snímek Nechoď klepat na dveře (FP 9/2005), jenž se však začal natáčet o něco později. – Padesátník Don Johnston, který býval velkým donchuánem, jakoby ztratil chuť do života. Tráví dny ve svém domku před televizí, oblečen v teplákové soupravě s lampasy. Vcelku stoicky přijme, když ho opustí současná milenka Sherry. Neméně apaticky se postaví i k tvrzení z růžového anonymního dopisu, že má téměř devatenáctiletého syna, který se ho vydal hledat. Jenže Donův jediný přítel, černošský soused Winston, který má detektivní sklony, jej přiměje vydat se na cestu za potenciálními matkami. Vybaví ho podrobným itinerářem, zařídí mu letenky, auta i motely a doporučí mu zaměřit se na růžovou barvu. A tak Don postupně navštíví s kyticemi květin pět bývalých milenek, tu poslední jen u jejího hrobu. Každá ze čtyř živých je jiná a každá by mohla být hledanou matkou. Muž se vrací domů bez jistoty. Tu nezíská, ani když v městečku narazí na mladíka, který by zjevně mohl být jeho synem; není však jediný, kdo na to vypadá… - Jako obvykle i zde je hrdinovo putování především cestou k sobě samému. Don asi nenalezl syna ani jeho matku, ale něco se v něm přece jen díky různým setkáním změnilo... – Jarmusch opět míchá svůj koktejl z nostalgie, jemné ironie, pointovaného humoru a z empatie pro lidské slabosti. Znovu potvrzuje pověst kultivovaného minimalistického filmaře, pracujícího s promyšlenými detaily a se zvláštní atmosférou. – Výsledek je ovšem také dán vynikajícím hereckým obsazením. Bill Murray podává podobný výkon jako v oscarovém titulu Ztraceno v překladu (2003, FP 4/2004): vystačí si s minimem slov, s úspornou mimikou obličeje a s neméně úspornými gesty. Známé herečky pak dobře využívají omezený prostor k charakterizaci Donových dávných milenek. – Snímek je věnován francouzskému filmaři Jeanu Eustacheovi (1938-1981).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2005/12


Popis / Obsah / Info k filmu Zlomené květiny
Pod taktovkou jednoho z nejlepších amerických nezávislých režisérů, Jima Jarmusche, podává Bill Murray další ze svých neopakovatelných hereckých kreací, které se natrvalo zapíšou do paměti filmového fanouška. Ve ZLOMENÝCH KVĚTINÁCH hraje Dona Johnstona, klasického představitele muže, kterému je cizí dlouhodobý vztah a rodinný život. Vše se mění ve chvíli, kdy se z anonymního dopisu dozvídá, že je otcem syna, o kterém nevěděl. Na popud souseda (Jeffrey Wright) považujícího se za detektiva amatéra, začne hledat ve své minulosti ženu, která by přicházela v úvahu, jako matka jeho dítěte. Setkává se postupně se všemi svými bývalými láskami, které už dávno vedou své vlastní šťastné, či zklamané životy.

Jarmusch zde používá svou klasickou vypravěčskou formu, což je strukturování děje do jednotlivých epizod. Přestože režisér nepropaguje sentimentální hollywoodské emoce, jsou ZLOMENÉ KVĚTINY určené pro širší diváckou obec. Je to dáno nejen hvězdným hereckým obsazením, ale také přitažlivým tématem filmu.
Z letošního festivalu v Cannes si Jarmusch za ZLOMENÉ KVĚTINY odvezl Velkou Cenu.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných (2000) [TV se...

00:20 - 01:20

36 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - První dny

00:55 - 01:30

1 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

00:00 - 01:00

56 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:30 - 01:30

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Reklama