Zari
ohodnotit

Zločin v šantánu

Žánr:
Rok:
1968
Délka:
83 minut
Premiéra v ČR:
20.12.1968
„Černá detektivní komedie podle námětu Josefa Škvoreckého“
Popis / Obsah / Info k filmu Zločin v šantánu



POZOR, SPOILER

Budoucí právníci přebírají diplomy. Také Vilém Bojanovský konečně po čtvrtstoletí dokončil svá studia, což je vrchol pitomosti, jak prohlásí jeden z přítomných, jeho bývalý spolužák.

Nyní se ocitáme v kabaretu Tartaros. Zde jedné z účinkujících jménem Clara Regina jeden z jejich ctitelů, ministr spravedlnosti, daruje náhrdelník. Ten poté strčí do kapsy eskamotér Piterman. Sypat se však začnou perly z kapsy zřízence Pepíčka Janáčka.

Vilém slaví a přijde řeč na první případ. Vilém se vsadí, že jej vyhraje, a to rovnou o automobil. Případ se rozjíždí a šperky jsou odhaleny jako falešné. Což dárce, ministr spravedlnosti, jednoznačně popírá. Nu a Pepíček si vybere jako svého advokáta právě Viléma. U něj se mluví o třech perlách, které chybí. Vilém pak zajde přímo k okradené. Podezřelý Pepíček přináší jeho pomocnici Stele ony tři perly. Vzápětí se jej pokusí zatknout detektiv, ale Pepíček prchá. Poté je unesen Piterman a hned nato usmrcen, a to nožem. Ten pak postrádá vrhač nožů Bobby Akurát.

Mrtvolu najde Stella s Pepíčkem.

Nu a scházíme se u soudu, kde dochází k boji mezi státním zástupcem a Vilémem. Ten je dokonce obviněn z vraždy...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zločin v šantánu



Po Zločinu v dívčí škole (1965) se režisér Jiří Menzel vrátil ke spolupráci se spisovatelem Josefem Škvoreckým. Mezitím si však získal věhlas coby autor oscarových Ostře sledovaných vlaků (1966) a stylové vančurovské tragikomedie Rozmarné léto (1967). Příběh, na jehož scénáři se Škvorecký podílel, se odehrává v bezčasí elegantního kabaretu, jemuž vévodí krásná zpěvačka Clara Regina (Eva Pilarová). Ta dostane od zamilovaného ministra perlový náhrdelník, který však ukradne její manžel-eskamotér. Vinu svalí na plachého zřízence Pepíčka (Jiří Suchý), jenž se v nespravedlivém světě plném intrik stává obětí slepé justice ve společnosti svého obhájce (Jiří Šlitr)... Podobu navenek nezávazné hříčky, již zdobí písničky Suchého a Šlitra, ovlivnila temná společenská atmosféra po srpnu 1968: dvojici odsouzenců v podání semaforského dua nezbývá už nic jiného, než si společně zazpívat.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Zločin v šantánu



Příběh filmu, který je z valné části inspirován americkými groteskami němé éry, se odehrává v kabaretu Tartaros. Zde vystupuje zpěvačka Clara Regina (vlastním jménem Klára Králová), která má mnoho obdivovatelů. Patří mezi ně i sám ministr spravedlnosti. Clara má však i žárlivého manžela. V kabaretu nejprve dojde ke krádeži perlového náhrdelníku, který dal Claře ministr, a pak i k vraždě samolibého eskamotéra, jenž se zpěvačce dvořil. Případ není vůbec tak jasný, jak se zprvu zdálo…

Detektivní komedii s písničkami natočil jako svůj třetí celovečerní projekt režisér Jiří Menzel podle původního námětu spisovatele Josefa Škvoreckého. Detektivní zápletka je ve filmu spíše jen záminkou k rozehrání škály humorných situací, gagů a bláznivých honiček. Velmi důležitou složkou filmu jsou skvělé písničky, jejichž hudbu složil Jiří Šlitr a slova napsal Jiří Suchý. Jiří Suchý a Jiří Šlitr také hrají dva hlavní podezřelé – dobráckého zřízence Pepíčka a po pětadvaceti letech studia konečně promovaného advokáta Viléma. Vedle těchto dvou protagonistů v roli zpěvačky zazářila Eva Pilarová. Svou jedinou filmovou roli zde ztvárnil Jiří Grossmann, zároveň to byl poslední film Jiřího Šlitra a poprvé se před kamerou objevili Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak. V herecké sestavě zaujmou i mistrovské miniatury Vlastimila Brodského, Jana Libíčka či Rudolfa Hrušínského.


Popis / Obsah / Info k filmu Zločin v šantánu



"Komedie s detektivní zápletkou"; Krádež perlového náhrdelníku a následná vražda v kabaretu Tartaros by mohly zkompromitovat všemocného ministra, který je ctitelem zpěvačky Clary. Policie proto musí okamžitě najít podezřelé. Dva takoví se přímo nabízejí... E. Pilarové to rady nadmíru sluší. J. Škvorecký a Z. Svěrák se zhostili svých rolí s roztomilou neohrabaností a pan režisér zase chodil po laně. Tenhle smutně veselý film byl natáčen na podzim 1968, a ač to není v ději, je to na něm znát.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Toulavá kamera (2003) [TV cykl...

14:20 - 14:55

29 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství královských paláců

14:40 - 15:25

9 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:35 - 15:30

14 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:30

19 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Reklama