Zari
ohodnotit

Zlatí úhoři

Další název:
Golden Eels
Žánr:
Rok:
1979
Délka:
84 minut
Premiéra v ČR:
8.2.2007
„Slavný český film režiséra Karla Kachyni na motivy povídek Oty Pavla“
Popis / Obsah / Info k filmu Zlatí úhoři
POZOR SPOILER !

K řece přijíždí rodina. Otec je vášnivý rybář. Má s sebou i své tři syny, z nichž jednomu říká Prdelka. Občas sedí v hospodě s převozníkem Proškem, co má psa - ovčáka Holana, mužem zvaným Rozvědčík a dalšími. Sem pro otce přichází i Prdelka. A poslouchá, co se vypráví. Jednou jej otec vezme s sebou na lov a on se málem utopí. Ale voda jej láká stále. Chytí svou první rybu, okouna. Tu však nezabije, svoji první zabije až později, za účasti páně Proška. Potom do toho všeho přichází válka. Prdelka nachytá úhoře, ale pan Janouch je přesolí. Druhý den odjíždí otec se staršími syny do Německa, kam jsou nasazeni, jak je Prdelkovi řečeno. A on dál chytá ryby i přes přísné „verboten“, pronásledován kulhavým porybným, kterému však on zdatně uniká. Ale jednoho dne je týmž porybným dopaden a ztřískán sukovicí. Jen oni dva vědí, že porybný mlátil do své kožené brašny a on musel na oko křičet. Prdelka už ví, kde je otec a bratři doopravdy, a proto mamince řekne, že bude na ryby chodit stále dál. A také chodí, až je načapán německými vojáky…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zlatí úhoři
Karel Kachyňa, jeden z velkých českých režisérů, vytvořil mnoho mimořádně působivých filmů nejen pro plátna, ale i pro obrazovku. Ve všech jeho dílech se setkáváme s nevšední citovou i obrazovou kulturou, s pochopením pro velká i malá lidská trápení, s laskavým humorem.

K vrcholům televizní dramatické tvorby bezesporu patří jeho film Zlatí úhoři, inspirovaný povídkami Oty Pavla, o malém chlapci, který spolu s tatínkem podléhá kouzlu řeky Berounky, ale zároveň také prožívá krutou válečnou realitu. "Zlatí úhoři" získali v roce 1979 hlavní cenu na mezinárodním festivalu Prix Italia. ČT je dnes uvádí k nedožitým pětaosmdesátým narozeninám Rudolfa Hrušínského, který ve filmu vytvořil jednu ze svých nezapomenutelných rolí.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zlatí úhoři
První Kachyňova adaptace velmi oblíbených autobiografických povídek spisovatele Oty Pavla (1930-1973) Zlatí úhoři (1979), nazvaná podle jedné z autorových próz, vznikla jako komorní televizní film. Předcházely jí dva dřívější přepisy studentů FAMU, Kapři pro wehrmacht (1975; r. Karel Smyczek) a Smrt krásných srnců (1975; r. Vladimír Merta) a následoval ji ještě další Kachyňův snímek Smrt krásných srnců (1986, FP 8/87), rozvíjející a zčásti i opakující téma Zlatých úhořů. (Na scénáři obou Kachyňových filmů se podílel tehdy zakázaný Dušan Hamšík.) – Známý český filmař opakuje v souladu s předlohou princip nahlížení událostí očima dětského hrdiny, v tomto případě nejmladšího ze tří synů svérázného tatínka, vášnivého rybáře a milovníka života. Chlapec zvaný Prdelka naplno prožívá idylický čas v chalupě převozníka Proška i první rybářská dobrodružství. Krásné časy však rychle zmizí po okupaci republiky v roce 1939. Ve filmu se objevují ozvuky lidické tragédie i další nacistické zvůle (zatčení Rozvědčíka, odjezd tatínka a dvou starších bratrů do koncentráku). Nejpodstatnější je ovšem nostalgická atmosféra života u řeky (vše se odehrává na Křivoklátsku u Berounky) a následný zlom do šedi krušných dnů.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Smrt krásných srnců (1986)

 Smrt krásných srnců (1986)
Smrt krásných srnců n
 
Žánr: smutná komedie
Země: Československo
Režie: Karel Kachyňa

(remake)

Smrt krásných srnců (1975)

 Smrt krásných srnců (1975)
Smrt krásných srnců n
 
Žánr: příběh / drama / válečný
Země: Československo
Režie: Vladimír Merta

(remake)

Kapři pro Wehrmacht (1975)

 Kapři pro Wehrmacht (1975)
Kapři pro Wehrmacht n
 
Žánr: příběh / válečný / drama
Země: Československo
Režie: Karel Smyczek

(remake)

TV Program

ČT1 - Hobby naší doby (2010) [TV poř...

12:25 - 12:50

7 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Babylon (2004) [TV cyklus]

12:20 - 12:50

12 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Možné je všechno! (2024) [TV p...

11:50 - 13:35

42 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Prima - Česko Slovensko má talent

12:05 - 13:55

27 minut již uběhlo
83 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dolly Wells

Wells Dolly

Naposled navštívené:
Dolly Wells

Wells Dolly