Zari
ohodnotit

Zkouškové období

Žánr:
Rok:
1990
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
1.1.1991
„Malé životní etudy.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zkouškové období
POZOR SPOILER

Ocitáme se na vysokoškolské koleji. Je nedělní ráno a zvoní budík. Za kluky přichází Ilona a chce, aby splnili slib, že jí seženou chlapa. Také zde bydlí student Petr Soukup. Chodí s dívkou Martinou. Akce "sežeň chlapa" pro Ilonu dopadne úspěšně. Tedy z pohledu kluků. Trošku opijí Jarouška a strčí jej Iloně do postele. Petr přijíždí domů, kde se pře s otcem. Probíhá totiž „perestrojka“. Pak potká svou kamarádku Jiřinu, která v současnosti dělá lehkou dívku. Skončí u ní doma, kde má ona syna Pavlíka. Doma vidí Petr v televizi, co se v Praze děje. Vrací se do školy, kde se stávkuje. Petr se ihned přidává k ostatním stávkujícím studentům. Společně s Martinou spolu roznášejí letáky. Ne vždy mají úspěch. Bývalé gardě se z některých míst prostě nechce. Petr se pak ocitá u Martiny doma, kde „beseduje“ s rodiči. Martina jej donutí zavolat jeho o dost starší bývalé dívce Zuzaně, že se rozcházejí. Zuzana je sice vdaná, ale její manžel je gay. Domníval se, že svatba mu pomůže. Nepomohla. Petr je pak opět doma, ve Varech a opět má konflikt s tátou. Chtěl totiž na škole roznášet letáky, ale byl „načapán“. To se otci donese a Petra vyhazuje z domu. Tak se staví za Jiřinou, ale ta zde není. Jen Pavlík, máma prý jen chlastá a fetuje. Petr se tedy předčasně vrací do Prahy, kde načapá Martinu s kamarádem. Navštíví vinárnu, kde narazí na Zuzanina manžela. Ten jej opilého dovede k nim domů. Vztah se Zuzanou tedy pokračuje, pak se Petr opět ocitá doma. Hledá Jiřinu s Pavlíkem, sousedka mu však oznámí věc nejstrašnější…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zkouškové období
Podzim 1989: Student Petr Soukup se ničím podstatným neliší od svých spolubydlících z vysokoškolské koleje. Bouří se proti režimnímu konformismu rodičů, prožívá aktivně své lásky i svoji účast na studentské stávce. Autoři dodatečně zapojili do roztočeného filmu reakci na aktuální politický vývoj.

Použitá hudba: Ludwig van Beethoven – klavírní koncerty č. 4 a 5 (sóla Jan Panenka, Zdeněk Troška), symfonie č. 7, sonáta pro klavír es moll (hraje Adam Viktora)

Zdroj: Československá filmová společnost


Popis / Obsah / Info k filmu Zkouškové období
Film ze studentského života se jako první český hraný film dotýkal, byť taktně a decentně, problému homosexuality. Ta byla, stejně jako narkomanie, po léta v naší kinematografii tabu. Zároveň bylo Zkouškové období jedním z prvních filmů, který se pokusil zachytit atmosféru pohnutého konce roku 1989.
Program ART


Popis / Obsah / Info k filmu Zkouškové období
Film ze studentského života Zkouškové období, který natočil režisér Zdeněk Troška, podle scénáře Pavla Škapíka, se rodil několik let. Dlouho totiž narážel na neírůznějši předsudky; zejména proto, že se jako první český hraný film dotýkal (byť taktně a delikátně) problému homosexuality, která podobně jako narkomanie byla v naší kinematografii léta tabu. Teprve v polovině roku 1989 se podařilo prosadit jej do výroby. Na začátku natáčení však došlo k listopadovým událostem a tvůrci se rozhodli vtělit je do díla. To se přirozené neobešlo
bez dějového a významového posunu. Není sporu o tom, že studentská aktivita po 17. Iístopadu byla důležitým "zkouškovým obdobím", ovšem v jiném smyslu, než je pojímal původní scénář. Na místo zkoušek ze školních vědomostí totiž nastoupila velká zkouška z politických postojů mladých. Tu složil i původně vybraný představitel hlavní role, herec Jan Potměšil, který byl těžce zraněn při autohavárii, když se vracel ze stávkového výjezdu. Změna scénáře přinesla řadu úskalí, což se odráží ve výsledném tvaru. Tvůrci se snaží říci divákům příliš mnoho a to vede k určité roztříštěnosti. Včlenění všeobecně známých dokumentárních záběrů z listopadových událostí, převážně ve formé hrdiny sledovaných televizních reportáží, působí poněkud násilně. Nicméně je Zkouškové obdobi jedním z prvnich filmů, který se pokouší zachytit atmosféru konce roku 1989.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Všechny velké a malé bytosti (...

10:15 - 11:05

36 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Auto-moto-revue (1974) [TV poř...

10:50 - 11:10

1 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Rady ptáka Loskutáka (2001) [T...

10:20 - 11:30

31 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

10:10 - 12:05

41 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Constance Zimmer

Zimmer Constance

Florence Emir

Emir Florence

Vynález zkázy

Vynález zkázy
Vynález zkázy

Mike Nuget

Nuget Mike

Naposled navštívené:
Constance Zimmer

Zimmer Constance

Florence Emir

Emir Florence

Vynález zkázy

Vynález zkázy
Vynález zkázy

Mike Nuget

Nuget Mike