Zari
ohodnotit

Život a smrt Petera Sellerse

The Life and Death of Peter Sellers

Rok:
2004
Délka:
127 minut
Premiéra v ČR:
20.1.2005
„Nikdy nedejte na první dojem.“
Popis / Obsah / Info k filmu Život a smrt Petera Sellerse
Život a smrt Petera Sellerse sleduje bouřlivý vzestup britského komika – z rozhlasového baviče BBC až k jednomu z nejtalentovanějších komediálních herců. Sellers díky své majetkem posedlé matce měl problém sladit své vztahy se ženami, ostatními celebritami a jeho dalšími osobnostmi. Sebedůvěra se mu vyhýbala, ať už to bylo v manželství, přijetí kritiků nebo profesionálním úspěchu. Odhalte osobní muka, která nakonec dovedla tohoto charismatického a talentovaného herce k prohlášení: Nenávidím všechno, co dělám. Díky tomuto filmu si však také připomenete, proč svět oslavoval tohoto génia a udělal z něj mezinárodní ikonu.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 26.11.2014 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Život a smrt Petera Sellerse
Píše se rok 1957. Mladé posluchače BBC uchvátí zábavné skeče "Šašků," skupiny komediálních anarchistů se sklonem k absurdnímu humoru. Jedním z géniů v této skupině je Peter Sellers (Geoffrey Rush), herec s nenaplněnými filmovými ambicemi, kterého až příliš starostlivá matka Peg (Miriam Margolyesová) nutí k agresivnějšímu sebeprosazování. Možná i díky tomu mladý herec uspěje a získá filmovou roli po boku italské krásky Sophie Lorenové (Sonia Aquinová), do níž se beznadějně zamiluje. Šťastně vdaná herečka ho sice odmítne, ale na jeho nenaplněné lásce ani na rozpadu manželství s Anne (Emily Watsonová) to nemůže nic změnit.
Sellers brzy začíná bojovat s osamělostí a depresemi, z nichž ho vytáhne až přítel Maurice Woodruff (Stephen Fry), který mu vytrvale shání práci (a výrazně si tím vylepšuje rozpočet). Úspěšný režisér Blake Edwards (John Lithgow) chce Sellerse obsadit do vedlejší role ve filmu "Růžový Panter" v hlavní roli s Davidem Nivenem. Sellers ale nakonec získá postavu inspektora Clouseaua, která ho konečně nasměruje na hvězdnou dráhu. Najednou se nabídky doslova sypou. Některé jsou velmi zajímavé, jak třeba ta, kterou mu udělá režisér Stanley Kubrick (Stanley Tucci). Ten totiž Sellerse přiměje, aby přijal hned několik hlavních rolí ve snímku Dr. Divnoláska, za které herec získal svou první oscarovou nominaci. Po neproměněné nominaci se zklamaný Sellers znovu uchýlí ke svému mentorovi Mauriceovi, jenž ho přesvědčí, aby přijal nabídku Blakea Edwarda na pokračování "Růžového Pantera" a návdavkem mu předpoví životní štěstí s "B. E."
Do Londýna přijíždí krásná švédská herečka Britt Eklandová (Charlize Theronová). Sellers ji omylem považuje za osobu z Mauriceovy předpovědi a začne ji pronásledovat. Po třítýdenním dvoření ji přivede před oltář. Několik týdnů po svatbě ale Sellers prodělá těžký infarkt, při němž se mu zastaví srdce.
Život a smrt Petra Sellerse je důvěrný pohled na jednoho z nejplodnějších světových komiků, který se díky mimořádnému nadání pro imitaci a improvizaci stal mezinárodní ikonou. Vydejte se pod režií Stephena Hopkinse a s Geoffreym Rushem v titulní roli na kaleidoskopickou cestu Sellersovým životem.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Život a smrt Petera Sellerse
Snímek Stephena Hopkinse Život a smrt Petera Sellerse vychází ze stejnojmenné uznávané biografické knihy Rogera Lewise (1997). Scenáristé se ovšem soustřeďují jen na období, kdy se slavný herec (1925-1980) věnoval filmu (tj. od počátku padesátých let do jeho předčasné smrti). Místo tradiční životopisné formy však zvolili (s rizikem zkreslující zkratky) formu koláže nejrůznějších žánrů. Nescházejí tu písňová čísla, rodinné filmy, natočené jakoby samotným Sellersem, parafráze slavných scén z filmů, v nichž hrál či jež charakterizují danou dobu (např. vize inspirovaná „valčíkovou“ kosmickou sekvencí ze sci-fi 2001: Vesmírná odysea Stanleyho Kubricka, s nímž Sellers spolupracoval). Vyprávění je rámováno jako televizní film o Sellersově životě, který protagonista sleduje ve studiu. Navíc je uvádějí animované titulky ve stylu série Růžový panter. Zvláštní místo zaujímá motiv převleku: autoři vycházejí z faktu, že Sellers (nadaný fenomenálním imitátorským talentem) miloval převleky a nadužíval je nejen v herecké práci, ale i v soukromí, kde mu realita často splývala se smyšlenkou (většinou svázanou s rolí, kterou právě hrál). Jeho blízcí tak často naráželi na neproniknutelnou masku „postavy“. Sám Sellers si problémy s vlastní identitou alespoň v závěru života zřejmě uvědomoval. - Filmový Sellers se „převléká“ za své bližní (rodiče, rozvedené manželky Anne a Britt, režiséry) a omlouvá jejich ústy vlastní arogantní chování. - V titulní roli exceluje Geoffrey Rush, portrétující Sellerse jako muže, který žil v područí dominantní matky a který se ve vztahu k ženám, ke slávě i k povinnostem vždy choval jako nedospělý. Herec, jenž svůj talent a energii často utápěl v bezvýznamných komediích a jenž je známý především jako popleta Clouseau ze série Růžový panter, těsně před smrtí prosadil realizaci vynikající satiry Byl jsem při tom (1979, FP 2/83). To autorům poskytlo možnost skončit film smířlivě. I oni však posilují legendu o herci, který se „ztratil ve svých postavách“. Podobnou past bohužel nastražili i samotnému Rushovi, který se ve formálně přeexponovaném vyprávění nemůže věnovat civilní podobě svého hrdiny. – Ve filmu se samozřejmě objevují i četné známé osobnosti filmového světa, mj. Britt Eklandová (Charlize Theronová) a Sophia Lorenová (Sonia Aquinoová) nebo Blake Edwards (John Lithgow) a Stanley Kubrick (Stanley Tucci).
-ap-, filmový přehled 2005/1


Popis / Obsah / Info k filmu Život a smrt Petera Sellerse
Legendární britský komik Peter Sellers odstartoval svou kariéru v padesátých letech v rozhlasovému programu BBC „Přehlídka šašků“. Šel z role do role, až jich vystřídal přes padesát, byl třikrát nominován na Oscara, byl vyznamenán Řádem britského impéria. Zemřel v roce 1980 ve věku 54 let na srdeční infarkt. Sellers byl jako komediální génius povýšen na kulturní ikonu své doby. Prohlašoval: „Nesnáším všechno, co dělám“. Právě takové nepatrné zmínky o neveselosti komikovy povahy, o jeho krutosti, nervózním a profesionálně zničujícím chování, o nichž se zmínil Sellersův životopisec Roger Lewis, inspirovaly producenta Freddyho DeManna, velkého Sellersova fanouška, k zfilmování jeho životních osudů. Filmoví tvůrci se ve snaze o autenticitu opírali o širokou škálu pramenů, včetně komikových vlastních videozáznamů. Film, který podle Emily Watsonové, představitelky první Sellersovy ženy, „zachází do velkého temna a velkých hlubin, ale má také skvělé výšky“, se snaží odhalit divákům i neznámé tváře Petera Sellerse.
Kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

11:05 - 12:00

3 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

ČT2 - Auto-moto-revue (1974) [TV poř...

10:50 - 11:10

18 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Rady ptáka Loskutáka (2001) [T...

10:20 - 11:30

48 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

10:10 - 12:05

58 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Reklama