Zari
ohodnotit

Žít po svém

An Unfinished Life

Další název:
Skutečný život; Ticho po smrti; Žiť po svojom (SK)
Žánr:
Rok:
2004
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
9.2.2006
„Některá zranění se hojí dlouho a těžce.“
Popis / Obsah / Info k filmu Žít po svém
Když surovec Gary napadne svou přítelkyni Jean, připomene jí dcerka Griff slib, že pokud by ji muž znovu začal bít, odejdou. Jean tedy sbalí to málo co mají a odjedou. Když se jim pokazí auto, rozhodne se žena odjet autobusem do Wyomingu, ke svému tchánovi Einaru Gilkysonovi. Starý rančer žije na zanedbané farmě, kde se už téměř rok obětavě stará o kamaráda, černocha Mitche Bradleyho, těžce zraněného medvědem. Když se objeví Jean s Griff, je sice překvapen, že má vnučku o jejíž existenci neměl ponětí, přesto však není rád, že se tu Jean objevila a žádá ho, aby mohla zůstat alespoň měsíc. Stále se totiž nedokázal vyrovnat s tragickou ztrátou milovaného syna Griffina, z jehož smrti při autonehodě před deseti lety viní Jean. Zatímco žena si najde práci servírky v podniku srdečné Niny a sblíží se s místním šerifem Cranem, Einar, kterého se Mitch snaží smířit se situací, se pomalu začne sbližovat s Griff, nadšenou životem na venkově. Jenže pak se v městečku objeví Gary a začnou potíže. Einar sice hrubiána s donutí odjet za hranice okresu, potom se však pohádá s Jean a ta se i dcerkou odstěhuje k Nině. Na popud Mitche, se však Einar později pokusí s Jean usmířit a navrhne jí, aby s Griff zůstaly nastálo. Jenže pak se znovu objeví Gary a když se k němu Jean odmítne vrátit, napadne ji a zmocní se Griff. A do této dramatické situace nečekaně vstoupí Einar s puškou.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Žít po svém
Švédský režisér Lasse Hallström, jenž se v USA prosadil oceňovanými snímky Co žere Gilberta Grapea? (1993), Pravidla moštárny (1999) a Čokoláda, i tentokrát potvrdil svou pozici experta na dojemná melodramata. Snímek v hlavních rolích s Jennifer Lopez, Robertem Redfordem a Morganem Freemanem se citlivě zabývá motivy léty utužovaného hněvu a bolesti, ale také potřeby jejich překonání nesnadným odpuštěním a smířením.

Mladá vdova je na útěku před násilným přítelem nucena hledat s dcerou útočiště na ranči u tchána, s nímž přerušila kontakt před mnoha lety, kdy zemřel její manžel. Drsný rančer v sobě celou tu dobu živil zlobu, neboť za smrt syna při autonehodě viní právě jeho ženu. Katalyzátorem vztahu zapšklého starého muže a životem těžce zkoušené ženy bude její dcera, která opatrně s dědečkem, jehož vidí poprvé v životě, navazuje kontakt. Dalším hromosvodem emocí se stává rančerův parťák, jenž je po útoku grizzlyho odkázán na pomoc druhých.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Žít po svém
Film je příběh rozdělené rančerské rodiny, která se snaží zhojit staré rány. Einar Gilkyson, rančer na odpočinku, žije jen ze svých vzpomínek. Je zničen ze smrti svého jediného syna, ke které došlo před deseti lety. Stará se jen o nájemníka na svém ranči, a zároveň jediného důvěrného přítele Mitche, který byl ošklivě zraněn při střetu s medvědem. Einarův poklidný život obrátí vzhůru nohama příjezdem jeho snachy Jean, kterou Einar viní ze smrti svého syna. Jean přijíždí i se svou dcerkou Griff , o které tvrdí, že je Einarovou vnučkou. Jedenáctiletá dívka je z rančerského života nadšená…

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Žít po svém
Žít po svém je příběh rančerské rodiny, která byla rozdělena a nyní se snaží zhojit staré rány a odpus-tit. Einar Gilkyson (Robert Red-ford), zkušený rančer na odpočinku dlouho žije jen ze svých vzpomínek. Stále je zničen ze smrti svého jediného syna, ke které došlo před deseti lety. Nyní tráví svůj čas staráním se o nájemníka na svém ranči - jediného důvěrného přítele Mitche (Morgan Freeman), který byl ošklivě zraněn při střetu s grizzlym.
Einarův poklidný život obrátí vzhůru nohama příjezd jeho snachy Jean (Jennifer Lopez), kterou Einar viní ze smrti svého syna. Jean však přijíždí se svou dcerkou Griff (Becca Gardner), o které tvrdí, že je Einarovou vnučkou. Jedenáctiletá dívka je z rančerského života nadšená. Pro Einara, který už na život rezignoval, je zvídavá Griff vytržením ze stereotypu, se kterým se již smířil.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Žít po svém
Robert Redford se přehrává do rolí stárnoucích mužů ba dědů. Jednoho takového představuje ve snímku Lasseho Hallströma Žít po svém. - Einar Gilkyson žije osaměle na zanedbaném hospodářství kdesi ve Wyomingu. Jeho společníkem je černošský přítel Mitch, těžce zraněný po napadení medvědem. Zvíře má později ve vyprávění důležitou, mimo jiné i symbolickou úlohu. Na ranči se nečekaně objeví Einarova snacha Jean s vnučkou Griff, o jejíž existenci neměl muž (právě tak jako dívka o něm) ani ponětí. Jean před lety zavinila autonehodu, při níž zemřel Einarův milovaný syn. A muž se s tragédií nedokázal vypořádat. Zprvu je k nevítaným hostům, kteří hledají azyl na útěku před Jeaniným surovým druhem Garym, odtažitý, postupně se však sbližuje s vnučkou, a pod jemným tlakem moudrého Mitche znovu získává chuť do života. Situace se zkomplikuje, když se v blízkém městečku objeví neodbytný Gary, ale žádné drama se nekoná. - Hallström, vracející se ke svému oblíbenému tématu pokřivených rodinných vztahů, se jako obvykle opírá o známá herecká jména (tentokrát Robert Redford, Jennifer Lopezová a Morgan Freeman) a o scénář, na jehož počátku byl román spisovatele a scenáristy Marka Spragga. Nesporným kladem je samozřejmě i krásná příroda (místo Wyomingu se ovšem natáčelo v Britské Kolumbii). - O jistých rozpacích nad melodramatickým filmem, věnovaným režisérově matce Karin Lyberg-Hallströmové a Brittě Olinové, matce jeho manželky Leny Olinové, svědčí i skutečnost, že je uváděn až téměř dva roky po dokončení.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2006/3


Popis / Obsah / Info k filmu Žít po svém
Einar žije osamelo na zanedbanom ranči, kde sa nečakane objaví jeho nevesta Jean s vnučkou Griff, o ktorej existencii nemal starý muž ani poňatia. Jean pred rokmi zavinila autonehodu, pri ktorej zomrel Einarov milovaný syn, a teraz hľadá u svokra azyl pred svojím surovým druhom Garym, ale cíti, že nieje vítaná. Einar sa však s dievčatkom zbližuje a znova získa chuť do života.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marcela Frolíková

Frolíková Marcela

Nebezpečný věk

Nebezpečný věk

Naposled navštívené:
Marcela Frolíková

Frolíková Marcela

Nebezpečný věk

Nebezpečný věk