Zari
ohodnotit

Zelená léta

Další název:
S vojáky se netančí
Žánr:
Rok:
1985
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
1.4.1986
Popis / Obsah / Info k filmu Zelená léta
POZOR SPOILER

Tankisté na vojně musí pod vodní hladinu. Málem to pokazí, ale naštěstí se nic nestane. Starší voják zvaný Kony (Marek Vašut) šikanuje mladšího vojína Luboše Pokutu. Tomu poslali z domova balík se speciálně upravenými klobásami. Mazáci si na nich pošmákli, avšak odnesli si za to drobné zdravotní obtíže, spojené s častým sezením na záchodě. Pak jsou Kony a Luboš vysláni pro tank. Kony se na nádraží Luboše zastane proti partě mladých, a pak se z ním zastaví u něj doma. Zde Luboš zjistí, že se jeho dívka Jarmila vdává.

Vojsko jede na bramborovou brigádu a již cestou se setkávají s dívčí třídou. Náhodou jsou na brigádě ubytováni kousek od sebe. Mají pracovat i na jednom poli. Vojákům práce moc nejde, a tak jim předseda slíbí diskotéku. Vojsko má radost, ovšem pak ještě musí brambory v pytlích naložit do vagónů. Holky je pozorují při návratu na ubikaci, a moc v disko nedoufají, protože armáda je totálně sedřená. Diskotéka je tedy hodně ohrožena.

Dívka Štěpánka přijíždí za svobodníkem Honzou. Ten ji zavede na diskotéku, kde hraje vojenská kapela. Druhý den se vojín jménem Petr ulejvá a Honza jej trestá dýmovnicí. Což je nepřípustné a on dostává basu po službě. Štěpka přijíždí zase a Petr jí zařídí pokoj na hotelu. Pak tam za ní přijde a vyspí se s ní. Jenže za ním přijede jeho děvče.

Voják z povolání Vlado je na Vánoce na horách s manželkou Zuzanou a dcerkou Katkou. Ona tam potká spolužáka Štefana, a Vlado je odvolán do služby. Zuzana pak se Štefkem tancuje a on se večer dobývá k ní do pokoje. Ona má sice s mužem problémy, ale zachová se jako správná socialistická manželka. Když pak manželovi laje za to, že je stále pryč, on utrousí větu, že kdyby nebylo raket, byl by doma častěji. To uslyší malá Katka a pak zmizí. Je vyhlášená velká akce, aby byla nalezena.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zelená léta
Čtyři příběhy o vojácích: 1. společná cesta pro opravený tank dá vzniknout přátelství mazáka a bažanta, 2. vojáci a studentky na společné bramborové brigádě, 3. dívka z internátu si vybere jiného, 4. manželství slovenského důstojníka se po přeložení na Šumavu rozpadá.

Zdroj: Československá filmová společnost


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zelená léta
Český film Milana Muchny Zelená léta vypráví čtyři samostatné příběhy z vojenského prostředi. Jednotlivé povídky spojují sugestivně snímané dokumentární záběry a sekvence ze společného cvičeni armád Varšavské smlouvu Štít 84 a dokumentaristickým způsobem pořízené dotáčky, evokující atmosféru dnešního vojenského života. Některé epizody jsou rozmarným jiné jsou laděny vážněji a snaží se odkrýt psychologické zázemí vojáků prezenční stužby, jejich vzájemný vztah i vztah k lidem mimo armádu, především k jeíich dívkdm. Závěrečná
povídka čerpá námět ze života slovenského důstojníka z povolání, kterého zodpovědná služba na západnf hranici oddaluje od rodinu. Režisér Muchna navázal Zelenými léty na problematiku svých předchozích snímků o mladých lidech a sám film charakterizoval jako čtyři etudy na téma mladý muž a vojna, nebo lásky šťastné a nešťastné.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

15:55 - 16:45

41 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

15:55 - 16:50

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

66 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

66 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Reklama