Zari
ohodnotit

Zelená karta

Green Card

Další název:
Green Card - Schein-Ehe mit Hindernissen
Žánr:
Rok:
1990
Délka:
107 minut
Premiéra v ČR:
30.4.1993
„Nejdříve měli svatbu, potom se lépe poznali a nakonec se do sebe zamilovali.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zelená karta
Francouzský emigrant George Faure potřebuje zelenou kartu, tedy povolení k práci a pobytu, newyorská vegetariánka Bronte touží po obrovském střešním bytě se skleníkem. Řešení je prosté: Georgeovi by k dosažení cíle stačila „domorodá“ manželka, Bronte jakýkoliv manžel – majitel domu totiž pronajme byt jen manželskému páru. S pomocí společného přítele stráví tedy hodinku na úřadech, pak odloží prstýnky a všichni jsou spokojeni. Ovšem všeho do času...

Ostražitost imigračního úřadu nespí, podobná manželství nejsou pro něj ničím novým a snaživí úředníci začínají klást všetečné otázky. Bronte si musí Georgeho nastěhovat domů a oba mají jen víkend na to, aby vytvořili zdání společného života, snímky ze svatební cesty a dovolených, aby se důkladně poznali a byli schopni projít sítem zkoušek a dotěrných otázek na úřadech. Soužití nesourodého páru s sebou ale přináší řadu komplikací – Bronte je abstinentka, nekuřačka a vegetariánka, kráska zabalená do svých předsudků stejně neprodyšně jako do svého kytičkovaného pyžama. Pěstuje nejrůznější byliny, sází po městě stromy. Naproti tomu George, profesí hudebník, nese zřetelné rysy jak svého povolání, tak i své národnosti. Je veselý, nepořádný, lehkomyslný, kouří, kde ho napadne, miluje maso, víno a život jako takový. Zdá se, že spojení těchto dvou lidí může přinést jen katastrofu. Ale zdání často klame...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zelená karta
Newyorčanka Brontë žije tím správným životem v té správné zemi. Živí se zrním, bojuje za ekologii a angažuje se při ozeleňování chudinských čtvrtí. Jejím snem je získat krásný střešní byt s velkým skleníkem, majitelé jej však chtějí pronajmout jen manželskému páru. Francouz George se zase potřebuje oženit s Američankou, aby získal zelenou kartu, tedy povolení k pobytu a k práci v USA. Formální sňatek je dílem okamžiku, dvojice však netuší, že imigrační úřad podrobuje podobné novomanželské páry přísné kontrole. George a Brontë se rozhodnou strávit víkend v dívčině bytě, aby se perfektně naučili svým rolím a v náročné úřední zkoušce obstáli. Poživačný, upovídaný Francouz, který navíc kouří, pije a miluje maso, je asketické, spořádané dívce protivný, ona jemu je zase spíše k smíchu. Oboustranný odpor se však s postupem času mění v nečekané sympatie. Úřady ale mohou mít jiný názor.

Weirův snímek vyhovuje potřebám žánru romantické komedie, navíc je však inteligentní, filmařsky bravurní zábavou, skrývající hlubší úvahu o amerických a evropských specifikách. Režisérův ironický pohled, odlehčený laskavým humorem, nijak nezdůrazňuje správnost určitého životního přístupu, ale přitakává toleranci a lásce. Film byl oceněn dvěma prestižními Zlatými glóby, a to v kategoriích nejlepší komedie a nejlepší herec v komedii (Gérard Depardieu). Peter Weir, který se kromě režie ujal i scénáře a produkce filmu, byl právě za scénář nominován na Oscara.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zelená karta
Francouzský emigrant George Faure potřebuje zelenou kartu, tedy povolení k práci a pobytu, newyorská vegetariánka Bronte touží po obrovském střešním bytě se skleníkem. Řešení je prosté - Georgovi by k dosažení cíle stačila domorodá manželka, Bronte jakýkoliv manžel - majitel domu totiž pronajme byt jen manželskému páru. S pomocí společného přítele stráví tedy hodinku na úřadech, odloží prstýnky a všichni jsou spokojeni. Ovšem všeho do času. Ostražitost imigračního úřadu nespí, podobná manželství nejsou pro něj ničím novým a snaživí úředníci začínají klást všetečné otázky. Bronte si musí Gergeho nastěhovat domů a oba mají právě jen víkend na to, aby si vytvořili zdání společného života, snímky ze svatební cesty a dovolených, aby se důkladně poznali a byli schopni projít sítem zkoušek na úřadech. Soužití nesourodého páru s sebou ale přináší řadu komplikací - Bronte je abstinentka, nekuřačka a vegetariánka, kráska zabalená do svých předsudků stejně neprodyšně, jako do svého kytičkovaného pyžama. Pěstuje výzkumné byliny, sází po městě stromy. Naproti tomu George, profesí hudebník, nese zřetelně rysy jak svého povolání, tak své národnosti. Je veselý, nepořádný, lehkomyslný, kouří, kde ho napadne, miluje maso, víno a život jako takový. Zdá se, že spojení těchto dvou lidí může přinést jen katastrofu, ale zdání často klame ... . Milá, vtipná komedie podložená skvělým hereckým partem Gérarda Depardieu a Andie MacDowellové poteší široký okruh diváků.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zelená karta
Půvabná komedie Zelená karta, natočená v obdobně romantickém stylu jako Pretty Woman či Duch, oslnila diváky šarmem a humorem, který chytí za srdce, i kritickým pohledem na některé praktiky, jež se nesrovnávají s tolik proklamovanou americkou demokracií.
Dva úplně cizí lidé (Andie MacDowell a Gérard Depardieu) se rozhodnou uzavřít z ryze praktických důvodů sňatek. Ona musí být vdaná, aby mohla bydlet v bytě svých snů, on jako cizinec potřebuje získat "zelenou kartu" opravňující k pobytu v USA. Nedonedou si jistě představit, že manželství jen na oko jim oběma přinese netušené komplikace - a že předstíraná láska před podezíravými úředníky z imigračního úřadu se nakonec změní v lásku opravdovou. Tento úsměvný příběh, který získal dva Zlaté glóby (za nejlepší film roku a nejlepší mužský herecký výkon), slavil úspěchy nejen u diváků, ale i odborné kritiky. Rozhodně patří ke komediím, na něž se nezapomíná a určitě se k ní vrátíte i vy!

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Zelená karta
Tvorba zajímavého režiséra australského původu Petera Weira byla v našich kinech zatím představena jen jedním snímkem, protiválečným dramatem Galipoli (1981). Zelená karta (1990) je romantickou milostnou komedií v klasickém stylu, jež však svými hodnotami převyšuje žánrový průměr, sázející zpravidla na "osvědčené" melodramatické prvky, neslhávající zejména u ženské části publika. - Newyorčanka Brontë žije tím správným životem v té správné zemi: živí se zrním. Bojuje za ekologii a angažuje se při ozeleňování slumů. Jejím snem je získat krásný střešní byt s velkým skleníkem; majitelé jej však chtějí pronajmout jen manželskému páru. Francouz George se zase potřebuje oženit s Američankou, aby získal zelenou kartu (povolení k pobytu a práci v USA). Formální sňatek je věcí okamžiku: dvojice však netuší, že emigrační úřad "smíšené" novomanželské páry podrobuje přísnému zkoumání. George a Bront'e se rozhodnou spolu strávit víkend v dívčině bytě, aby se perfektně naučili svým rolím. Poživačný, bohémský, upovídaný Francouz, který navíc kouří, pije a hltá maso, je asketické spořádané dívce protivný; George z ní má spíš legraci. Oboustranný odpor se však během víkendu , kdy jsou "manželé" nuceni dovědět se o sobě nejmenší podrobnosti, mění v nečekanou sympatii. Dívka v Georgeovi poznává citlivého a plnokrevného muže, kterému její nanicovatí ekologičtí přátelé nesahají ani po kotníky. Pochopí, že představuje skutečný život, jehož se dosud bojácně stranila. "Manželé" se nyní skutečně milují, úřady však mají na věc jiný názor… - Weirův snímek vyhovuje potřebám žánru, navíc je však inteligentní, filmařsky bravurní zábavou, skrývající hlubší úvahu o amerických a evropských specifikách. Režisérův ironický "boční" pohled, mírněný laskavým humorem, nijak nezdůrazňuje správnost určitého přístupu k životu, ale dává toleranci a lásce. Role George byla ušita na tělo Gérardu Depardieovi, který se poprvé americkému publiku představil v anglicky mluveném snímku a ve své nejlepší formě. Jeho bohatému hereckému temperamentu je ne zcela rovnocenmnou partnerkou Andie MacDowellová. - Film byl oceněn dvěma Zlatými glóby (nejlepší komedie, nejlepší herec v komedii - G. Depardieu).

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

04:45 - 05:15

11 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Nedej se

04:50 - 05:20

6 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

11 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe!

04:40 - 05:55

16 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Reklama