Duben
ohodnotit

Zdivočelá země

Další název:
Vzpomínky na zdivočelou zemi
Rok:
1997
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
13.11.1997
„Martin Dejdar v dobrodružném příběhu z poválečného pohraničí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zdivočelá země
Film České televize na motivy románů Jiřího Stránského.
V době dramatického osidlování českého pohraničí po druhé světové válce se pilot anglického letectva Antonín Maděra (Martin Dejdar) vrací do rodné vsi v Podkrušnohoří, aby zde zapomněl na válečné útrapy.
Jenže vesnice, kterou musela jeho rodina v roce 1939 opustit, už není stejná jako dřív...

Seriál mapuje období od skončení války až po komunistické vykonstruované procesy s národními hrdiny a jejich útrapy v komunistických lágrech.


Autor: Vanous

Popis / Obsah / Info k filmu Zdivočelá země
V polistopadovém období hojně diskutovaná témata vztahů Čechů a sudetdkých Němců i komunistického teroru zobrazili tvůrci v poetice westernu: důležitou součástí vyprávění je parta sedmi "kovbojů", venkovských mladíků, ovlivněných četbou rodokapsů, kteří pracují na statku ve stylovém oblečení jako honáci dobytka. První roky po válce navíc činí z pohraničního městečka Svatý Štěpán skutečně jakýsi "Divoký západ", včetně volně držených střelných zbraní, přistěhovalců ze všech koutů republiky a klasických nepřátel v podobě odsunutých Němců. Osamělým bojovníkem "odnikud" je jediný původní obyvatel obce, bývalý válečný pilot z Anglie Antonín Maděra (Martin Dejdar), který se s ostatními ujme chovu koní, Po úspěšných potyčkách s německými zloději dobytka a s českými konfidenty, pomáhajícími bývalým nacistům odvézt do bezpečí gestapáckéseznamy, kladní hrdinové tragicky doplácejí na příchod nových časů po únoru 1948.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Televizní seriál Zdivočelá země nasadila Česká televize do jarního vysílání tak trochu na poslední chvíli. V boji o zvýšení koncesionářských poplatků chtěla veřejnost i zákonodárce prostě přesvědčit a několik let natáčená a finančně mimořádně náročná Zdivočelá země se jí zřejmě zdála trumfovým esem. Seriál se divákům líbil, poplatky se zvýšily. A co dál? Film! Ač by z komerčního hlediska bylo určitě mnohem efektivnější nasadit dříve film než seriál, účel v tomto případě zjevně světil prostředky.

Filmová podoba slibovala oproti seriálu, který byl na mnoha místech přece jen uměle natahovaný, rychlejší spád děje a větší dramatičnost. Ovšem chyba lávky! Tvůrci totiž zvolili pro filmový sestřih ten nejnevhodnější klíč - vzpomínky. Kromě toho, že pointa příběhu (válečný hrdina Maděra se pro svou neochotu spolupracovat s komunistickou mocí dostává do jáchymovského lágru) je vyzrazena hned zkraje, příběh oněch vzrušených poválečných let se kouskuje do křečovitě prvoplánových uvozovacích vět Maděrovy ženy a kamarádů-kovbojů: "Pamatujete, jak to vlastně všechno začalo?", "Že nevíte, na co teď myslím" a tak podobně. Jakoby tvůrci kvalitní natočený materiál svěřili středoškolskému adeptovi scenáristiky, který je v upřímné snaze prošpikoval těmi nejbanálnějšími a nejztrouchnivělejšími berličkami.

Co zůstalo? Vskutku velkorysá výpravnost, na české podmínky mimořádně kvalitní hudba, výborná kamera, příjemně zdrženlivý herecký výkon Martina Dejdara v hlavní roli, se vzácným citem napsaná i Oldřichem Vlachem zahraná postava starosty Brabence a především hozená rukavice naší paměti. Už kvůli tomu stojí Zdivočelá země zato, upřímně řečeno však bylo zaděláno na víc.

Autor/Zdroj: Sedláček Jaroslav/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Zdivočelá země (1997) [TV seriál]

 Zdivočelá země (1997) [TV seriál]
Zdivočelá země n
 
Žánr: drama / sága / historický
Země: Česká republika
Režie: Hynek Bočan, Josef Loučím, Zuzana Mathéová

(jiná verze filmu)

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:35 - 15:25

15 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

14:30 - 15:25

20 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:35

15 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

20 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10