Zari
ohodnotit

Zatracení

Žánr:
Rok:
2002
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
7.2.2002
„Může se to stát i tobě.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zatracení
Příběh začíná na letišti, v Bandungu, abstraktním atraktivním městě kdesi v jihovýchodní Asii, kde je český turistický průvodce Tomáš Egermaier svědkem zatčení jedenadvacetiletého mladíka Patrika Lovického. Až v Čechách se dozví, že byl zatčen člověk, který se pokusil propašovat z Bandungu čtyři kilogramy heroinu. Egermaierovo překvapení je o to větší, když na ruzyňském letišti objeví na běžícím pásu igelitovou tašku s pěti videokazetami do kamery. Spolu s Egermaierem pak na videokazetách sledujeme příběh Patrika Lovického, jeho přítelkyně Eleny a její matky Michaely. Příběh začíná v Praze, odkud se odvíjí přes Amsterodam až do Bandungu, kam je pozval Michaelin přítel, nigerijský obchodník Mike. Část děje se odehrává i na ostrově Ke Pahui, kde začíná podle zúčastněných ta pravá dovolená. Pro Patrika však na dlouhou dobu poslední. Na videu sledujeme Patrikův osud, kdy je za podivných okolností donucen k pašování narkotik. Poslední záběry videozáznamu Patrika Lovického končí na letišti, kde došlo ke zmíněnému zatčení. Paralelně s tímto videozáznamem sledujeme příběh Patrika Lovického v bandungském vězení. Tomáš Egermaier, dobrodruh a nadšenec pro vše nevšední, se rozhodne, že na vlastní pěst zjistí, jak k tomu, že Lovický drogu pašoval, vlastně došlo. Za pomoci svého asijského přítele Nunga, české úřednice Českých aerolinií paní Czerné, a v neposlední řadě konzulky Českého velvyslanectví v Bandungu Chalupské se pomalu dozvídá, co vedlo k Patrikovu zatčení. Poslední kousky skládačky dodá sám Lovický, se kterým se Egermaier ve vězení setká. Lovický však nemá ponětí, kde se nachází jeho přítelkyně Elena a její matka Michaela, která má s případem hodně co do činění. Tomáš Egermaier se vrací do Čech. Nadále sledujeme osud Lovického v kruté věznici Bon-wong - jeho strasti i samotný boj o přežití, ale i přátelství k některým vězňům a k lidem "na druhé straně". Po nějaké době se Egermaierovi ozve Elena, která se mu po zhlédnutí videozáznamu snaží zapřít některé skutečnosti. Celý příběh, celý záznam natočený Patrikem Lovickým, má plno nejasných míst. Možná to nebylo úplně tak, jak se na první pohled zdálo...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zatracení
Na letišti ve fiktivním asijském městě je místní policií zatčen mladý český turista Patrik Lovický. Turistický průvodce Tomáš Egermaier, který je jeho nevlastním bratrem, si všimne, že jedno z mladíkových zavazadel se dostalo do letadla. Lovický, obviněný z pašování heroinu, marně tvrdí, že byl zneužit k odlákání pozornosti policie od skutečně velké zásilky drog. Tomáš po návratu do Čech objeví v Patrikově zavazadle kazety z videokamery, na něž si obviněný natáčel svou dívku Elenu a její matku Michaelu. Ta má podle všeho kontakty se sítí mezinárodních drogových dealerů, jimž nevinný mladík posloužil jako volavka. Vše je však nakonec docela jinak, než se oklamanému Tomášovi zpočátku zdálo... Autor sleduje situaci ve třech rovinách: líčí prehistorii drogové akce prostřednictvím videonahrávek, snahy Tomáše pomoci uvězněnému bratrovi i pobyt Patrika v drsném asijském vězení, které hrozí stát se jeho doživotním útočištěm.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Příběh tohoto celovečerního filmu je lehce inspirován životními osudy českých mladíků Emila Novotného a Radka Hanykovicze, kteří byli v letech 1995 a 1996 zadrženi na mezinárodním letišti v Bangkoku při pokusu vyvézt z Thajského království zásilku heroinu. Tento film však není oslavou lidí, kteří pašují drogy. Je naopak varováním a důrazným vykřičníkem pro lidi, kteří pomýšlejí na tento způsob "lehce" vydělaných peněz.. Jde o příběh mladého muže, kteří ztratí soudnost, svědomí, odvahu, a v konečném důsledku i svou vlastní svobodu. Film vypráví o tom, co se všechno může stát souhrou špatných náhod, kterým není včas zabráněno. Poukazuje na to, že někdy se prostě člověk, a nejčastěji mladý člověk, vydá špatným směrem, aniž by tušil, jaké to bude mít následky. Jde o příběh, který může prožít kdokoliv z nás ve své naivitě a touze po dobrodružství, po něčem nevšedním. Natáčení filmu Zatracení začalo v prosinci roku 2000 v Thajsku, kde vznikal za velmi těžkých podmínek. A nešlo jen o klimatické podmínky. Scénář vznikající přes dva roky byl neustále konzultován s Královskou filmovou komisí v Thajsku, aby bylo vůbec možné v této asijské zemi natáčet. Štábu byli na natáčení přiděleni dva členové této komise, kteří dohlíželi na to, aby se dodržovalo to, co je ve schváleném scénáři. Na každou lokaci bylo potřeba získat několik povolení, aby bylo možné natočit byť jen jediný záběr. Přes to všechno se tvůrcům podařilo vystihnout atmosféru jiného světa. Jeho obyvatelstvo, kulturu a v neposlední řadě i exotickou kulturu. Natáčení pokračovalo v dubnu 2001 lokacemi v Praze a u Nového Boru. Poslední část natáčení připadla na červen, kde dojde k zachycení některých fragmentů osudu Patrika Lovického ve vězení Bobn-wong. Postprodukce byla dokončena mezi červencem a prosincem roku 2001.
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


The Damned is loosely based on the story of two young men who were arrested at the international airport in Bangkok trying to smuggle heroin out of Thailand. They refused to plead guilty and were, by Western standards, harshly punished for their crime. Due to incessant problems with drug trafficking, however, the Thais considered the sentence appropriate. The film makes no attempt to idealize drug smugglers. On the contrary, it is an emphatic warning to today’s younger generation. The film tells the story of a young man who abandons common sense, conscience, courage, and in the end even his freedom. It depicts what can happen when events conspire against any naive person avid for adventure and looking to make an easy buck. It is a fate which could happen to anyone, even you…

Autor/Zdroj: /anglicky


Popis / Obsah / Info k filmu Zatracení
Český snímek Zatracení volně vychází z případů cizinců, zatčených v asijských zemích za pašování drog; přímou inspirací bylo zatčení a věznění českého turisty Emila Novotného, odsouzeného v Thajsku v roce 1995. Dramatické téma o vině a drastickém trestu, o zlomu v lidském osudu i o zpravidla nejasných okolnostech se přímo nabízelo k filmovému zpracování, jehož se ujal mladý scenárista a režisér Dan Svátek, který se mj. podílel na povídkovém snímku Začátek světa (FP 12/2000). – Český turistický průvodce Tomáš Egermaier je shodou okolností u zatčení svého krajana Patrika Lovického ve (fiktivním) státě Bandungu. Náhodou se dostane k videonahrávkám, jež po sobě mladý provinilec zanechal a jež možná dosvědčují, že byl k pašování donucen pod pohrůžkou zabití. Ale věc nakonec není zdaleka taková, jak se jeví… - Dan Svátek vypráví příběh ve třech rovinách: líčí snahu českého mladíka pomoci krajanovi, pobyt odsouzence v asijském vězení a jeho zvykání si na tamní poměry a prostřednictvím videonahrávek také prehistorii příběhu. Tvůrce kombinuje sekvence natáčené na 35mm filmový pás s „amatérským“ turistickým home-videem, jež má posilovat dojem autenticity (natáčelo se ostatně v Thajsku). Na výsledku se však citelně podepsala nedůsledná dramaturgie: tvůrce rozmělňuje vyprávění ilustrativními epizodami ve stylu vězeňských dramat a zatěžuje příběh těžkopádnými zvraty (v polovině se ukáže, že oba hlavní hrdinové jsou nevlastní bratři) a zbytečnými „kontrasty“ (peklo Patrikova tropického vězení a naopak apartní idyla Tomášovy horské chaty). Do nezvykle záporné a vrstevnaté role protřelé původkyně pašeráckého incidentu tvůrce obsadil Danu Vávrovou. - Fiktivní město Bandung není totožné s Bandungem v Indonésii. – Upozorňujeme na americké snímky s obdobnou tematikou, Poprava (1998, FP 12/99 – V) a Téměř bez šance (FP 12/99).
Zdeno Kubina Filmový přehled 2002/2

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Místo činu: Drážďany - Parasom...

21:40 - 23:09

69 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Návrat Casanovy

22:25 - 00:00

24 minut již uběhlo
71 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

21:45 - 23:10

64 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Honeymoon - líbánky k nepřežit...

22:40 - 23:30

9 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Reklama