Zari
ohodnotit

Zapadlí vlastenci

Žánr:
Rok:
1932
Délka:
81 minut
Premiéra v ČR:
28.10.1932
Popis / Obsah / Info k filmu Zapadlí vlastenci
"Zapadlí vlastenci" - nejpůvabnější román K. V. Raise se začíná v únoru 1842. Do zapadlé krkonošské vsi Pozdětína, do staré školy písmáckého učitele Čížka, stěhuje se mladý podučitel Čermák z Lánů od Paky. Pochází také z učitelské rodiny, jeho dědeček, který nedávno zemřel, po dlouhá léta v Lánech učiteloval.

Po jeho smrti byl mladý Čermák nucen zanechat studií v Jičíně, aby uživil sebe a starou babičku, která zůstala v Lánech. Matku náš učitel nepoznal, neboť zemřela v Praze ve službě, když mu byly tři roky. O otci se zde nemluví - jmenoval se po mamince Čermák. Příchodem Čermákovým do nového domova začínal z v u k o v ý film vyšlý z režie M. J. Krňanského.

Román sám o sobě má klidný dějový průběh: filmový musel být oživen tím, že jednak byly zdůrazněny dramatické scény, vzešlé ze žárlivosti bohaté vdovy Žalákové, nemanželského původu Čermákova a tragického shledání s otcem, jednak vsunutím jednotlivých záběrů venkovské taneční zábavy a besedy a v kontrastu s nimi našňořeného panského bálu na zámku.

Tím se dostalo filmovému průběhu žádoucí živosti a jistého dramatického napětí, než kdyby se byl rozlil jen v řadu idylických obrázků ze života ušlechtilých vlastenců v podkrkonošské vsi z doby, kdy byla ještě aktuální robota a učitelské povolání byla jen pozlátková žebrota. Škoda, že film poměrně málo zachytil z tohoto rázovitého kraje a soustředil děj převážně do ateliérových staveb.

Líbivá hudba a písně s národními a Škroupovými motivy byly u lidového obecenstva vděčně přijaty. Herecky stojí na výši především dvě mužské postavy: farář Jaroslava Vojty tehdy ještě s přídomkem Jurný a ševce Adam Hejmů v podání Huga Haase a ten to u obecenstva vyhrál co do obliby na celé čáře. Zato Nora Stalich v roli Čermáka byl pouze zakoukaným a unylým mládencem s pěkně naondulovanou hlavičkou, bez mládí a bez přirozených pohybů, a Albínka Lídy Baarové byla vosková panenka se strnulým úsměvem a ručkama na drátkách. Scéna, kdy se oba nacházejí na hřbitově, byla strojenou sentimentalitou až trapná. Film měl čistou kameru poctivého pracanta za ní, kterým byl slavný Ota Heller.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Zapadlí vlastenci
Volné pásmo scén z románu o životě národně uvědomělých kněží a vesnických učitelů z první poloviny minulého století.

Silně zdůrazňovaný patriotismus (Znovu se tu zpívá v prvních českých filmech nezbytný "Kde domov můj") získával ve své době hlavně vesnické diváky. Titul však nelze považovat za zdařilý.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Na cestě po Mazurských jezerec...

17:00 - 17:30

23 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství Johanky z Arku

16:55 - 17:55

28 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

23 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

43 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Reklama