Zaostřit, prosím! (1956)

Zaostřit, prosím!
58 %
 
 
    Žánr: satira
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 25.12.1956        
    Délka: 80 min., 2203 metrů
„Satira zaostřená na nás všechny.“
POZOR SPOILER!

V kině dochází k závadě. Proto je divákům ukazováno, kdo vlastně všechno film dělá. Diváci volí okno, kam se má kamera podívat a výběr končí u okna Josefa Přehršleho. To je takový tichý a ušlápnutý účetní, který se chce oženit s dívkou, co vaří jen nudle, které on nemá rád. Jednoho dne volá vrchnímu účetnímu Pištorovi, ale hovor nějak přeskočí a vrchnímu je spíláno. Ten se domnívá, že Přehršle něco ví, a tak se kolem něj plazí. Žaluje řediteli a ten Josefa povýší - aA tomu narostou křídla namyšlenosti. Mudruje, kde se dá. A nakonec míní doma zakázat i nudle. To se ovšem nepovede. A navíc se Josef přizná řediteli k telefonickému omylu a je okamžitě zbaven všech funkcí.

Na Hovorkovu knihu „Ozvěny doby“ je z příkazu shora nutno napsat kritiku. Šéfredaktorovi se do toho nechce, a tak to hodí na kritika Pošahala. Ten je z toho naprosto dezorientovaný a hledá, co by kdo ke knize řekl. Nakonec tedy kritiku sesmolí a je shora pochválen. Jenže se pak od kamaráda dozví, že knihu četl ministr. A udělal gesto. Pošahal ihned zastavuje tisk kritiky a píše článek oslavný. Jenže si pak uvědomí, že není gesto jako gesto a vydává se přímo na ministerstvo vypátrat, co mělo znamenat.

Je nutno poslat někoho z kanceláře na brigádu na stavbu, a tak je vybrán účetní Macek. Na místě samotném je očekáván nový ředitel. Ten do auta vezme Macka a na stavbu přijedou společně. Zde kraluje účetní Dušek a Macka považuje za nového ředitele. A ten zase prochází inkognito stavbu a jen kouká, co se tu dělá. Vlastně spíše nedělá. Překvapení bude jistě veliké, až se ukáže, kdo je kdo.  Autor: Pitryx

režie:
Martin Frič
 
 
hraje:
Jan Pivec (kritik Pošahal), Josef Kemr (účetní a vedoucí stavby Jan Přehršle), Zdeňka Baldová (Přehršleho tchyně), Gustav Heverle (ředitel stavby Bláha), Vlasta Burian (účetní na stavbě Dušek), Vlastimil Brodský (účetní Macek), František Vnouček (šéfredaktor), František Filipovský (tajemník ministra), Miloš Nedbal (ředitel), Lubomír Lipský (vrchní účetní Pištora), Ladislav Pešek (komentátor), Ladislav Boháč (režisér filmu), Zdeněk Řehoř (básník Jan Hovorka), František Hanus (autor scénáře filmu), Božena Obrová (klapka), Lída Vostrčilová (Týna, Přehršleho žena), Marie Nademlejnská (úřednice slečna Vinklářová), Stella Zázvorková (Pošahalová), Robert Vrchota (kameraman), Josef Hlinomaz (náborový referent), Eduard Dubský (úředník Pulkrábek), Bedřich Bozděch (zřízenec Souček), Alois Dvorský (starý hlídač), Vladimír Dvořák (redaktor kulturní rubriky), Bohuš Hradil (starší úředník), Stanislav Fišer (asistent kameramana), Ota Motyčka (skladník), Fanda Mrázek (řidič u ředitele stavby), Bedřich Vrbský (redaktor v nakladatelství), Josef Steigl (úředník Šálek), František Miška (úředník), Josef Příhoda (úředník), Antonín Kandert (úředník), Přemysl Kočí (zákazník v knihkupectví), Eva Klepáčová (zákaznice v knihkupectví), František Miroslav Doubrava (úředník v nakladatelství), Rudolf Pellar (redaktor), Martin Raus (redaktor v televizi), Jiří Sovák (Pošahalův přítel Zouna), Arnošt Faltýnek (tiskař), Jiřina Bohdalová (písařka v redakci), Marie Rosůlková (sekretářka ministra), Antonín Šůra (odpočívající dělník na stavbě), Václav Trégl (delegát u ministra), Jaroslav Moučka (delegát u ministra), Josef Chvalina (zaměstnanec na stavbě), Miloš Willig (bagrista na stavbě), Vladimír Hrubý (dělník na stavbě chaty), Václav Švec (dělník na stavbě chaty), Lubomír Bryg (dělník na stavbě chaty), Blažena Slavíčková (úřednice Bílá), Miloš Vavruška (řidič na stavbě), Jan Víšek (úředník), Marie Kautská (účetní na stavbě), Luděk Gradwohl (účastník schůze), František Suk (role neurčena), Karel Třebický (role neurčena)
 
 
námět:
Jiří Marek
 
 
scénář:
Jiří Marek, Martin Frič (technický scénář)
 
 
kamera:
Václav Pazderník
 
 
hudba:
Ludvík Podéšť
 
 
výprava-architekt:
Karel Škvor
 
 
kostýmy:
Aša Teršová
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
Josef Vlček
 
 
masky:
Josef Mann
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Rudolf Wolf
 
 
asistent režie:
Marie Hejzlarová
 
 
asistent kamery:
Stanislav Kautský, Jaroslav Kaiser
 
 
pomocná režie:
Jiří Jungwirth
 
 
výprava:
Jan Janda
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček
 
 
vedoucí výroby:
Ladislav Terš
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.