Zari
ohodnotit

Zánik domu Usherů

Další název:
Edgar Allan Poe - Zánik domu Usherů
Žánr:
Rok:
1980
Délka:
15 minut
„Legenda o zániku Usherova rodu podle povídky E. A. Poea“
Popis / Obsah / Info k filmu Zánik domu Usherů
Příběh šlechtického domu, který se propadne do bažin, aby smyl vinu prokletého rodu, který jej obýval. Klasický horror, zpracovaný animovanou technikou, kombinovanou s reálem, příklad použití taktilního umění v animovaném filmu.

Katalog 1. Festivalu nad řekou


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zánik domu Usherů
Povídka E.A. Poea Zánik domu Usherů několikrát posloužila filmařům. Od Rogera Cormana s jeho zpracováním spisovatelových hororů až po našeho výtvarníka Jana Švankmajera, který téma zpracoval technikou reality s animovaným trikem. Petr Čepek čte zkrácenou povídku, líčící tragický a hrůzný osud rodiny Usherů. V černobílém obraze Švankmajer oživuje bláto, kořeny stromů, stěny domu, nábytek, rakev , vytváří výtvarné asociace k dějům a představám, které plynou z vypravěčových úst. Ve filmu se neobjeví ani jedna z postav příběhu, přesto vše vidíme očima vypravěče, kamera jakoby byla jeho zrakem, registrujícím děsivé okolnosti zániku rodiny Usherů.
/dle FP/curil


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Zánik domu Usherů
Povídka E. A. Poea inspirovala J. Švankmajera k realizaci originálního filmového hororu, zpracovaného kombinací reálu a animovaných triků. Zkrácený text čte Petr Čepek, jehož monotónní naléhavý hlas, líčící tragický a hrůzný osud rodiny Usherů, spoluvytváří chmurnou atmosféru příběhu. V černobílém obraze oživuje Švankmajer bláto, kořeny stromů, listí, kamenné stěny domu, nábytek či rakev - Zcela v souladu s názorem Rodericka Ushera, podle nějž i neživé věci žijí svůj život. Autor vytváří výtvarné, konkrétní i abstraktní asociace dějům a představám, jež plynou z vypravěčových úst. Na plátně se neobjeví ani jedna z postav. A přece vše jako bychom viděli očima vypravěče, jakoby kameru hvln jeho zrakem, registrujícím děsivé okolnosti zániku Usherů... Vypravěč na přání svého přitele Rodericka Ushera přijíždí k jeho osamělému domu (stopy koňských kopyt v mokřině). Dávného druha tíži hluboká m dumčivost, jejímž důvodem je blížící se smrt jeho churavé sestry, lady Mudrlmi Oba muži čtou starou baladu, jejíž děj je ilustrován obrazem. Po několika dm i ii Usher sdělí příteli, že sestra zemřela. Jeho stav se stále zhoršuje. V bouřlivé um l. kdy vypravěč předčítá romanci Šílený Trist od Sira Lancelota Cannínga, '.c i domě začínají odehrávat divné věci. Rakev s Madelininými pozůstatky vy|ol> vzhůru po schodištích a chodbách "oživlého" domu. Bratr se domnívá, že scsím patrně uložili do hrobky živou. Mrtvá Madeline vpadne dovnitř a slrluu Rodericka na zem. Vypravěč zjistí, že jeho přítel je mrtvý a kvapné opou .n rozkládající se dům hrůzy...
Bronzový kroměřižský tolar na XVIII. Arsfiluiu Kroměříž 1981, Zvláštní cena Zlatý drak ex aequo a Cena FICC na XIX. MFKF v Krakově 1981, Zvláštní uznání divácké poroty na II. MF lun tastických filmů v Portu 1981.
Filmový přehled 1994/11/42


Popis / Obsah / Info k filmu Zánik domu Usherů
Klasická hororová povídka E.A.Poea, zpracovaná technikou animovaného reálu. Příběh prokletého šlechtického domu, který se propadne do bažin, aby navždy smyl provinění rodu, který jej obýval. Jediným aktérem Zániku domu Usherů (1980), je baladický patos jeho osudové atmosféry. Film nerekonstruuje chmurný příběh, ale vyjadřuje pocity dramat, které prožívá přítel-svědek z Poeovy novely. Je to prostor, čas, hmota, je to zdivo, bahno - to vše sugestivně předznamenává zánik Usherova rodu.
Ceny: Hlavní cena Zlatý drak - Cena FICC - Krakov 1982, Zvláštní uznání divácké poroty - Porto 1982

Autor/Zdroj:
magyar-filmek-online


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama