Žalobníci (1960)

Žalobníci
67.5 %
 
 

Další název: Telltales

    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 12.5.1961        
    Délka: 82 min.
POZOR SPOILER

Eliška, dcera předsedy družstva Janíčka, je na hřbitově. Nechtěně zaslechne hádku svých starších spoluobčanů. Ti se hádají, kdo více krade. Elišku cestou domů „přepadne“ Jenda Dostál, který za ní pálí. Je to funkcionář, předseda ČSM. Jen tak, z hecu, nese Elišku v náručí až domů. Tam se mladí hádají o rybník. Je to jejich koupaliště, ale ráchají se tam husy. Anča Burešová vybrala peníze z knížky a nakoupila spoustu věcí do domu. Podle jejího otce zbytečných - linoleum, vanu a bojler. Mladí se začínají proti starým bouřit a Jenda navrhuje, aby se sepsalo, co každý v družstvě ukradl. A tak se sepisuje a sepisuje, jen předseda nic neukradl a není co psát. Jen pár papírů a deset hřebíků na plot. Jeho dcera provádí čachry s vejci, která pak stejně jeden z kluků rozbije. Ale hned má tisíc rad, jak to zakamuflovat. Jendův otec synův seznam nalezne a začíná „bugr“. Jenda je nucen napsat nový, upravený. A ten také předá Elišce, která má za úkol vše sečíst dohromady. Jenže pak se jí přizná. Eliška se našňupne a Jenda je zbaven předsednictví. Na jeho místo je zvolena Eliška. Po vesnici nastává panika a kradené se schovává, nebo rychle cpe kozám, jako třeba u Burešů. Mladí jsou vyhnáni, ale nějak jim to nevadí. Naopak. Uspořádají slavnostní táborák a čekají, jak se vše vystříbří…  Autor: Pitryx

režie:
Ivo Novák
 
 
hraje:
Petr Kostka (Jenda Dostál, předseda ČSM), Helga Čočková (Eliška Janíčková, dcera předsedy JZD), Ladislav Pešek (předseda JZD Janíček, Eliščin otec), Otomar Krejča (družstevník Dostál, Jendův otec), Zora Rozsypalová (Dostálová, Jendova matka), Rudolf Hrušínský (družstevník Bureš, otec Anči a Cyrilka), Jiřina Steimarová (Burešová, matka Anči a Cyrila), Vlastimil Brodský (družstevník Hanzl, Josefův otec), Věra Tichánková (Hanzlová, Josefova matka), Václav Lohniský (družstevník Mikyska), Nina Popelíková (Mikyskova manželka), Alexandr Postler (traktorista Jirka Koutný), Růžena Merunková (Anča Burešová), Jana Kasanová (Máňa), Zdeněk Braunschläger (Franta, Mikyskův starší syn), Karel Hašler (člen ČSM, bubeník), Václav Sloup (Josef Hanzl), Vladimír Pucholt (Cyrilek Bureš, Ančin bratr), Martin Vačkář (Olin, Mikyskův mladší syn), Jan Matýsek (družstevník Koutný, Jirkův otec), Libuše Pešková ((Mařka Koutná, Jirkova matka), Otto Budín (hostinský Nepustil), Josef Kozák (družstevník Vymětal), Jiřina Pehrová (družstevnice Zajíčková), František Kabeláč (družstevník), Karel Čížek (družstevník), Rudolf Vodrážka (družstevník), Alena Motyčková (družstevnice), Gabriela Kaulfusová (družstevnice), Ljuba Hušková (družstevnice), Jiří Chmelař (řidič), Ladislav Mrkvička (člen ČSM, basista), Jiří Krampol (člen ČSM, harmonikář), Jaromír Kunický (člen ČSM), Jiří Hrzán (člen ČSM), Alexej Marmazinský (člen ČSM), Helena Jehličková (členka ČSM), Helena Čumpelíková (členka ČSM), Alena Procházková (členka ČSM), Zuzana Dubská (členka ČSM), Ilona Horáková (členka ČSM), Helena Štvánová (členka ČSM), Ingrid Zástěrová (členka ČSM), Karel Bezděk (role neurčena), Georgis Skalenakis (komik v televizi), Jiří Sehnal (komik v televizi)
 
 
námět:
Jan Jílek
 
 
scénář:
Jan Jílek, Ivo Novák (i technický)
 
 
kamera:
Jan Novák
 
 
hudba:
Zdeněk Liška, Jiří Šlitr (Včely; Marnivá sestřenice; Kvítečku můj něžný, voňavý), Jiří Suchý (Včely), Ervín Toman (píseň Směr Praha (Přes spáleniště, přes krvavé řeky))
 
 
výprava-architekt:
Karel Škvor, Oldřich Okáč
 
 
kostýmy:
Lída Novotná, Ondrej Brezovský, Eva Vaníková
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Roman Hloch, Bohumír Brunclík (efekty)
 
 
výtvarník:
František Straka
 
 
zpěv:
Sbor (Včely; Kvítečku můj něžný voňavý; Marnivá sestřenice; Směr Praha)
 
 
text písně:
Jan Mareš (Směr Praha), Jiří Suchý
 
 
II. kamera:
Adolf Hejzlar
 
 
masky:
Rudolf Hammer, Josef Lojík, Karel Konrád
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jaroslav Kučera, Vladislav Špidra
 
 
asistent režie:
Irena Klausová, Boca Abrhámová
 
 
asistent kamery:
Karel Hejsek
 
 
pomocná režie:
Bohumil Kouba
 
 
fotograf:
Karel Ješátko
 
 
asistent vedoucího výroby:
Zdeňka Černá
 
 
asistent architekta:
Eliška Willigová
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
vedoucí výroby:
Miloslav Procházka
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.