Zari
ohodnotit

Záhada modrého pokoje

Další název:
The Mystery of the Blue Room
Žánr:
Rok:
1933
Délka:
70 minut
Premiéra v ČR:
3.2.1933
Popis / Obsah / Info k filmu Záhada modrého pokoje
"Záhada modrého pokoje". Pro natáčení českého detektivního filmu bylo rozhodnuto, aspoň tak se tehdy vyjádřil Karel Hašler, představitel jedné z hlavních rolí a režisér dialogů, z toho důvodu, že nemáme dosud v českém repertoáru detektivní film umělecky cenný a morálně nezávadný. Jednak proto, že máme celou řadu dobrých herců pro detektivní obor, kteří nám v salonních filmech často chybějí. Tak to byla slova Karla Hašlera.

Detektivní film "Záhada modrého pokoje" vystříhal se díky dobrému scénáři a Cikánově vtipné režii všech banalit, k nimž v té době každý detektivní film samovolně sklouznul, přesto však si zachoval svou napínavost, záhadnost i tempo. Pro detektivní film byl přímo předurčen svými ostře řezanými rysy i úsečnou hrou i řečí náš charakterní herec Bedřich Vrbský.

Pro roli intrikána nemohl být zvolen lepší typ, než byl Jan Sviták. František Kovářík svým nořením se do sebe a jakousi náměsíčností v pohybech i mluvě vytvořil znamenitou figuru. Nesmíme ovšem zapomenout na Františka Smolíka, který měl v tomto filmu sice malou úlohu, ale dal jí plně vyniknout, a pak na J. W. Speergra, který se velmi dobře vyrovnal s přechodem z němého filmu do zvukového.

Z mladé gardy drželi se tenkrát statečně naši staří známí studenti z filmu Před maturitou (1932) - Miroslav Svoboda a Antonín Novotný. Jiřina Šejbalová svou jasnou, skvěle artikulovanou mluvou a dívčím zjevem zastupovala s plným úspěchem šarm a půvab. Kameraman Jan Stallich ukázal v tomto novém prostředí svou vysokou úroveň a tak se dalo předpokládat, že "Záhada modrého pokoje" se zařadila mezi dobré české filmy a že by mohla pro své kvality konkurovat i cizím filmům, které tehdy pro svůj detektivní charakter byly houfně dováženy. Ve filmu "Záhada modrého pokoje" bylo použito záběrů zámečku, nesoucí dnes název "Nový Stránov".


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Záhada modrého pokoje
Hosté na zámku společně řeší provokující záhadu jedné z místností.
První česká zvuková detektivka byla doslovně přetočena podle německého filmu, jehož původní verzi se čeští distributoři rozhodli neuvádět.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Geheimnis des blauen Zimmers (1932)

 Geheimnis des blauen Zimmers (1932)
Geheimnis des blauen Zimmers n
 
Žánr: krimi
Země: Německo - předválečné
Režie: Erich Engels

(remake)

TV Program

ČT1 - Holka na vdávání (1972) [TV in...

07:15 - 07:50

7 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Dcery a synové divočiny

06:50 - 07:45

32 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

06:55 - 07:45

27 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:00 - 07:30

22 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Reklama