Duben
ohodnotit

Zachýsek, zvaný Rumělka [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1990
Délka:
66 minut
„Pohádkový příběh o neobvyklém kouzlu víly z Krásné růže.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zachýsek, zvaný Rumělka
POZOR, SPOILER

Probíhá maškarní merenda. Účastní se jí i doktor Alpanus a slečna z Krásné růže. Oba spolu odcházejí na slavnostní otevření kuželníku zdejším vládcem a knížetem. Ale když chce kníže začít s hrou, koule se změní ve hlávku zelí a kuželky v králíky. To knížete nakrkne a ihned zakazuje veškerá kouzla a pohádkové bytosti ve svém panství. To zase naštve slečnu z Krásné růže a ozve se. Za to dostane domácí vězení.

Ona doma začaruje kocoura a udělá z něj mladíka. Ten se vetře na zámek a ihned získává zaměstnání - a zasahuje do všeho. Hlavně do známosti Baltazara a Kandidy.

Kníže dostává obraz a za to povyšuje Zachýska do funkce tajného speciálního rady. Ten bývalý mu bude dělat sekretáře. Doktor Alpanus přichází na to, odkud Zachýsek pochází, a ve slečně z Krásné růže odhaluje vílu Rosabelverdu.

Na zámku již začíná svatba Kandidy se Zachýskem, když se sem vřítí Baltazar i s kamarády...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zachýsek, zvaný Rumělka
Pohádka na motivy povídky německého romantického spisovatele E. T. A. Hoffmanna. Víla z Krásné růže byla panovníkem pohaněna, z říše byla vypuzena fantazie, pohádkové postavy, poezie. A tak se víla spravedlivě rozhořčila a rozhodla se ke svérázné pomstě. Svého oblíbeného kocoura Rumělku proměnila v nafoukaného hejska Zachýska. Obdařila ho talentem přivlastňovat si schopnosti a zásluhy druhých lidí a získávat tak nezasloužené pocty i všeobecnou sympatii. Zachýsek Rumělka se vlichotí do společnosti těmi nejprotivnějšími způsoby, panovníkovi, ale tajnému radovi i ostatním u dvora připadá neodolatelný. Dokonce své "kouzlo" uplatní i u Kandidy, krásné dcery pana profesora, kterou miluje mladík Baltazar. Ten má ovšem zdravý rozum a nic na něj Zachýskovy kejkle neplatí. Jenže Zachýsek pomalu ovládá celé panství a situace se stává nebezpečnou. Jak jen ho jeho "kouzla" zbavit?


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zachýsek, zvaný Rumělka
Vílu z Krásné růže (M. Vančurová, která v těchto dnech oslaví významné životní jubileum) vyhnal panovník z říše fantazie, a tak se víla spravedlivě rozhořčila a rozhodla se ke svérázné pomstě. Svého oblíbeného kocoura Rumělku proměnila v nafoukaného hejska Zachýska (M. Vladyka). Obdařila ho talentem přivlastňovat si schopnosti a zásluhy druhých lidí a získávat tak nezasloužené pocty i všeobecnou sympatii. Zachýsek Rumělka se vlichotí do společnosti těmi nejprotivnějšími způsoby a panovníkovi, tajnému radovi i ostatním u dvora připadá neodolatelný. Dokonce své „kouzlo“ uplatní i u Kandidy (S. Laurinová), krásné dcery pana profesora, kterou miluje mladík Baltazar (J. Čenský). Ten má ovšem zdravý rozum a Zachýskovy kejkle na něj neplatí. Jenže Zachýsek pomalu ovládá celé panství a situace se stává nebezpečnou… Jak jen ho jeho „kouzla“ zbavit?

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10