Zari
ohodnotit

Zachraňte Willyho 3

Free Willy 3: The Rescue

Rok:
1997
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
30.10.1997
„Mnohatunová kosatka Willy a jeho kamarád Jesse opět na straně morálky a zákona.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zachraňte Willyho 3
Jessemu už je sedmnáct a s indiánem Randolphem pracuje na malé výzkumné lodi Noah, s jejíž pomocí vědkyně Drew Halbertová zkoumá důvody klesajícího počtu velryb. Ve stejnou dobu se desetiletý Max Wesley poprvé vydává s otcem, rybářem Johnem, majitelem lodi Botany Bay, na lov velryb. Krvavá jatka se mu však nelíbí a při útoku zraněné kosatky Willyho spadne do moře. Willy mu však neublíží a později se dokonce zdá, že se s ním pokouší komunikovat. Zatímco Jesse ošetří kosatce zranění, způsobené harpunou, zjistí Max, že otec zásobuje velrybím masem černý trh. A když ho velrybáři nutí po kosatce vystřelit, záměrně mine. Velrybáři ukryjí harpuny, když se objeví loď Noah s kapitánem Drakem, Jesse však pochopí pravdu. Drake odmítne ohlásit podezřelou loď policii, protože nemá důkazy. Jesse se seznámí s Maxem a pochopí, co se v chlapci odehrává. Zaveze ho do zátoky za kosatkami, vyprávím mu o velrybách a nechá ho, aby si hrál s Willym, který si chlapce oblíbí. Situace se dramaticky vyhrotí, když si velrybáři pořídí hydrofon a chtějí k sobě kytovce přilákat během nočního lovu, podobně jako Jesse. Kyž kapitán Drake odmítne velrybáře sledovat, vyplují Randolph, Jesse a Drew bez něj. Max se zoufale pokouší zabránit dalšímu masakru, a když se mu zdá, že je vše marné, skočí do vody mezi kosatky, aby zabránil jejich harpunování. Otec ho sice vytáhne, ale to už dorazí Jesse a jeho přátelé. Na moři se schyluje k dramatickému střetu.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zachraňte Willyho 3
Kosatka Willy se opět setká se svým lidským přítelem Jessem, jenž pomalu dospívá a jenž o prázdninách pracuje na malé výzkumné lodi u pobřeží Tichého oceánu. Kytovce a jeho mořské souputníky však ve stejných vodách ohrožuje velrybářská loď, jejíž posádka se zabývá nelegálním lovem. Jesse ovšem na svou stranu získá velrybářova desetiletého synka Maxe, který se musí podřizovat vůli otce Johna a v rámci rodinné tradice se účastní krvavých honů na velryby. S pomocí dospělých přátel se chlapcům podaří lovce usvědčit a odevzdat do rukou policie. Max při tom neztratí respekt před svým otcem; jejich rodinné pouto je po vzájemném konfliktu paradoxně posíleno.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Přímočarý, jednoduchý a hlavně s velkou láskou a citem vyprávěný příběh filmu Zachraňte Willyho! se stal nečekaně jedním z hitů roku 1993. Působivě emotivní příběh o hořkém osudu zabijácké kosatky a malého tuláka bez domova, kteří teprve ve sblížení najdou svoji identitu, odvahu a sílu, oslovil diváky doslova na celém světě, takže producentky snímku pod tíhou zákonů branže prostě musely připravit druhé pokračování. Výrazně akčnější a dějově poněkud krkolomně svázaný příběh filmu Zachraňte Willyho 2 však jakoby popřel ústřední myšlenky dílu prvního a místo nekomplikovaného vztahu obrovské velryby a malého chlapce hledal oporu v omletých thrillerových klišé a zbytečných pyrotechnických efektech. I proto se ohlášený třetí díl v odborných kruzích vyhlížel se značnou nedůvěrou: Lze vůbec původní prostou historku ještě nějak obměnit či nastavit? Není téměř dospělý představitel hlavní chlapecké role Jason James Richter už poněkud vzdálený dětské roztomilosti, naivitě a bezprostřednosti?

Odpověď na tyto otázky, bohužel, do této chvíle neznáme. Stejně jako u dvojky totiž producent (a tím potažmo samozřejmě i český distributor) s předvedením filmu novinářům tak dlouho váhal a váhal, až je víceméně odkázal na samotnou premiéru. Film jsme tudíž do uzávěrky tohoto čísla neviděli. I vás proto musíme odkázat pouze na dosud dostupné informace: Sedmnáctiletý Jesse se spolu se svým starým dobrým přítelem Randolphem a oceánografkou Drew dostává během své letní prázdninové plavby do kontaktu se skupinou ilegálních lovců velryb, konkrétně pak do styku s malým Maxem Wesleyem a jeho otcem Johnem, který je do těchto špinavých zločinů zapleten. Jesse se za pomoci svého starého dobrého přítele Willyho pochopitelně opět postaví na stranu zákona a morálky, přičemž záchranou malého Maxe otevřou oči i jeho otci. Pod reklamním sloganem "Nový přítel! Nové nebezpečí! Nové dobrodružství, které si podmaní vaše srdce!" slibují tvůrci návrat k pravidlům prvního dílu, k jeho ušlechtilým myšlenkám a dojemnému poselství. Před cestou do kina si nezbývá než přát, aby se tvůrcům jejich záměr opravdu podařil: Magické plamínky zázraku rodiny totiž stejně krásně jiskří při stavění zvířátek ze špejlí a kaštanů jako při cestě temným večerem z dojemného filmu. Všetečné otázky dovedou být totiž moc hezké, přestože toho o životě kosatek v severozápadním Pacifiku vlastně mnoho nevíte.

Autor/Zdroj: sek/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Zachraňte Willyho 4: Útěk z pirátské zátoky (2010) [Video]

 Zachraňte Willyho 4: Útěk z pirátské zátoky (2010) [Video]
Zachraňte Willyho 4: Útěk z pirátské zátoky n
Free Willy: Escape from Pirate's Cove
Žánr: rodinný / dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: Will Geiger

(pokračování)

Cesta domů - Willyho skutečný příběh (1997)

 Cesta domů - Willyho skutečný příběh (1997)
Cesta domů - Willyho skutečný příběh n
The Free Willy Story: Keiko's Journey Home
Žánr: dokument
Země: Spojené státy americké


(spin-off)

Zachraňte Willyho 2 (1995)

 Zachraňte Willyho 2 (1995)
Zachraňte Willyho 2 n
Free Willy 2
Žánr: rodinný / dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: Dwight H. Little

(pokračování)

Zachraňte Willyho! (1993)

 Zachraňte Willyho! (1993)
Zachraňte Willyho! n
Free Willy
Žánr: rodinný
Země: Spojené státy americké / Francie
Režie: Simon Wincer

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:00 - 14:50

42 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Dějiny antisemitismu

14:00 - 15:00

42 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:40 - 15:35

2 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:25 - 15:25

17 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Reklama