Zari
ohodnotit

Vzorec pro vraždu

Murder by Numbers

Další název:
Vražda podľa plánu
Žánr:
Rok:
2002
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
25.7.2002
„Jejich plán je dokonalý. Má však jeden háček, nepočítá s ní…“
Popis / Obsah / Info k filmu Vzorec pro vraždu
Středoškolák Justin Pendleton, velmi inteligentní, ale samotářský student a jeho spolužák, bohatý a sebevědomý Richard Haywood, jsou kamarádi a připravují dokonale promyšlenou vraždu. Jejich obětí se stane náhodně vybraná mladá žena, jejíž mrtvé tělo policie objeví v lese. Případ vyšetřuje energická a velmi neústupná Cassie a její mladý kolega Sam Kennedy. Richard tajně sleduje vyšetřovatelku a Justin přesně předvídá všechny kroky policie při vyhodnocování podstrčených důkazů. Cassie sice instinktivně Richardovi nevěří, její nadřízený jí však zakáže bohatého mladíka dál sledovat. Nastražené stopy usvědčují z vraždy školníka Raye, který údajně spáchal sebevraždu. Přestože nesmí pokračovat ve vyšetřování již uzavřeného případu, přesvědčí kolegu, aby jí pomohl. Na základě dalších stop donutí nadřízeného, aby souhlasil s jejich zadržením. Když už se zdá, že se vyslýchaní mladíci přiznají, objeví se Richardův právník a policie je musí oba propustit. Díky své inteligenci je pro chlapce velkou hrozbou a brzy zjistí, že ve svém dokonalém plánu měli přece jen jednu malou trhlinu.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vzorec pro vraždu
Poblíž malého kalifornského městečka San Benita dochází k strašlivé události. V tamnějším lese je nalezena mrtvá žena. Případ dostává kriminalistka Cassie Mayweather (Sandra Bullock) spolu se svým novým kolegou Samem Kennedym (Ben Chaplin). Mravenčí práce začíná. Hledají se stopy, někdy jen náznaky...
Napětí v thrilleru režírovaném Barbet Schroeder (Spolubydlící) nebezpečně stoupá. Mezi podezřelými jsou i dva středoškoláci Richard Haywood (Ryan Gosling) a Justin Pendleton (Michael Pitt). Znuděné děti boháčů, které puntučkářsky naplánují a vykonávají dokonalou vraždu. Mají však dokonalé alibi. Se zájmem se baví nad bezradností tápající policie. Věří, že všechny přelstili.
Ale s čím nepočítali, je přítomnost Cassie Mayweatherové!


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vzorec pro vraždu
Detektivka Cassie Mayweatherová (S. Bullocková) je sice žena, svým přístupem a chováním si však nezadá s drsným chlapem. Obroušená profesní rutinou a zatvrzelá díky zážitkům z osobního života. Nad mrtvolou v klidu posnídá koblihu a pak zručně ohledá místo činu. Teď má ještě navíc nového parťáka (Chaplin), který sem přešel z mravnostního a je nutné ho zasvětit do detektivních metod a tak vůbec. A pak jsou tu Justin (Michael Pitt) a Richard (Ryan Gosling), kteří se na střední škole tak trochu nudí. Proto nastudují odbornou kriminalistickou literaturu a vymyslí perfektní plán na vraždu. Vše promyslí do nejmenších detailů, takže je policie nemá šanci najít a usvědčit. Jenomže nepočítají se zkušenostmi, inteligencí a intuicí Cassie, snaživou pečlivostí jejího kolegy Sama a malou nehodou.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Vzorec pro vraždu
Tváří v tvář stoupajícímu počtu „šílených střelců“, zabíjejících ve školách spolužáky a učitele, se mohou zločiny dvou středoškoláků ve snímku Barbeta Schroedera Vzorec pro vraždu zdát nevýznamné. Děsivý však už je jen jejich motiv... – Richard a Justin se rozhodnou spáchat dokonalý zločin a svůj záměr opravdu uskuteční na náhodně vybrané oběti. Policejní vyšetřování vede energická Cassie se svým novým parťákem Samem. Kriminalistka je poznamenána traumatem z mládí, kdy se málem stala obětí vraždy. Právě díky jejímu zaujetí, profesionálním zkušenostem a také instinktu se „hra“ mladíkům nevyplatí. – Zatímco bohatý Richard podniká „experiment“ z rozmařilosti, jeho přítel Justin je asociální už svou samotářskou povahou vysoce inteligentního outsidera. To on je dokonalým plánovačem, ale zároveň také slabým článkem řetězu. – Tvůrci sledují postupné kroky policejního pátrání a současně proměny vztahu mezi oběma vrahy. Těží přitom z běžných schémat podobných filmů (kolize mezi parťáky, rozehrané milostné motivy apod.) včetně obligátní závěrečné scény souboje nad útesem. Zároveň jen v pozadí naznačují, že skutečným motivem k sociopatickému chování mladíků je jejich život v dostatku a pocit nenaplnění. – Snímek se měl zjevně opírat především o Sandru Bullockovou, tu však zastiňují oba záporní hrdinové v podání Ryana Goslinga a Michaela Pitta.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2002/7

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama