Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Vyšetřování ztráty třídní knihy
Liptákov vydává nové tajemství. Tentokrát se milovníci odkazů českého velikána Járy Cimrmana mohou těšit na seznámení se s jeho pedagogickou prací, která zahrnuje mj. také vysvětlení hesla "Země česká" do Kapesní učebnice c. k. poddůstojnického sboru. Ponořme se tedy do dalšího pátrání týmu cimrmanologů po pedagogickém odkazu našeho nedoceněného génia.

Seznam kapitol na DVD:
1. Druhý liptákovský nález
2. Cimrman pedagogem
3. Cimrmanova šesterka
4. Separace průtokových poznatků
5. Další pedagogické zásady
6. Zásada oživlého dřeva
7. Praktický výklad
8. Teorie poznání
9. Učitel vyšetřuje ztrátu třídní knihy
10. Pan učitel
11. Pan inspektor
12. Zemský školní rada


Autor: Ylja

Popis / Obsah / Info k filmu Vyšetřování ztráty třídní knihy
V úvodním semináři se seznámíme s Cimrmanovou pedagogickou šesterkou. Dozvíme se například, co je to pomněnka a nezapomněnka, co znamená trestání učitele učitelem nebo jak vypadalo mimoslovní dorozumívání, které Cimrman zavedl při výuce. Názorně je při recitaci poezie převedena i „zásada oživlého dřeva“ a nechybí praktické ověření fyzikálních zásad – kupříkladu, že světlo je rychlejší zvuku. Cimrman zabrousil i do filozofie, když popsal teorii poznání: vycházíme-li totiž z jeho premisy, že „omyl je přesný“, pak na konci procesu je „poznání, že nevíme sice nic, ale zase to víme správně“. Divadelní hra Vyšetřování ztráty třídní knihy, která následuje, začíná nabádáním pana učitele, „přihlašte se“, neboť „chlapci, my tu třídní knihu hledáme již sedmý rok!“ a k tomuto konstatování není co dodat ani po příchodu ředitele či školního inspektora. Bavte se tedy s námi při sledování Cimrmanovy zábavné sondy do rakouskouherského školství…

Zdroj: Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Vyšetřování ztráty třídní knihy
CIMRMAN jako pedagog byl požádán, aby zpracoval do Kapesní učebnice c.k. poddůstojnického sboru heslo Země česká. V té době znal Čechy jen z mapy rakousko-uherského mocnářství v měřítku 1:500 000. Napsal: "Zemi českou co do jejího povrchu lze charakterizovati jako hory, doly, černý les. Mezi Sušicí a Pískem je poušť. Severně od města Kouřim táhnou se rozsáhlé tabákové plantáže až ke kuřácké metropoli Šluknov. Zkamenělé výměšky vyhynulých mamutů dolují pilní Čechové v okolí Veltrus. Za zmínku stojí též okultistické doupě Duchcov a letovisko jihočeských zbohatlíků Prachatice. Léčbou štítné žlázy jsou známy lázně Volary. Český ráj je krajem nudistů. Zdejší adamité a evité chodí zde, jak je Pánbůh stvořil, oděni jen tu a tam, nedbajíce církevních pohrůžek z Mnichova Hradiště. Své centrum, památný to hrad, pojmenovali si nudisté českým názvem pro krásnou ženu: Kost". Zůstává dodnes tajemstvím, zda JÁRA CIMRMAN přispěl takto do příručky z pouhé neznalosti, či zda byl veden úmyslem rozložit poddůstojnický sbor a znemožnit mu případné operace na českém území.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Thomas Goulard

Goulard Thomas

Naposled navštívené:
Thomas Goulard

Goulard Thomas