Zari
ohodnotit

Vrtěti ženou

Hysteria

Další název:
In guten Händen; Oh My God!
Rok:
2011
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
12.4.2012
„O vynalezení vibrátoru ve Viktoriánské Anglii.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vrtěti ženou
Příběh mladého lékaře Mortimera Granvilleho (Hugh Dancy) se odehrává ve viktoriánské Anglii. Pokrokovému Mortimerovi vadí, že většina nemocnic ignoruje nejnovější lékařské teorie a výzkumy a nadále léčí pacienty pomocí pijavic a pouštěním žilou. Když ho vyhodí z posledního místa, skončí jako zaměstnanec Dr. Roberta Dalrympleyho (Jonathan Pryce), který se specializuje na léčbu žen trpících "hysterií". Doktor Dalrympley spolu se svým nejlepším přítelem (Rupert Everett) jsou k novým metodám léčení naopak velmi otevření a každý experiment a novinku vítají s nadšením. Společně sestrojí důmyslný nástroj /vibrátor/, který ženám podivuhodně rychle a efektivně umožňuje dosáhnout vytoužené úlevy a klidu... Zakrátko se zpráva o jejich zázračném přístroji roznese a čekárna jejich ordinace je stále plná „hysterických“ žen, které chtějí pomoc. Jediná žena, která v převratný vynález nemá důvěru je svobodomyslná a feministicky založená Charlotta (Maggie Gyllenhall), dcera lékaře Dalrympleyho. A právě do ní se Mortimer beznadějně zamiluje…

Zdroj: JOJ


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vrtěti ženou
Londýn 1880. Doktor Mortimer Granville neúnavně propaguje moderní léčebné postupy a vadí mu, že většina nemocnic ignoruje nejnovější lékařské výzkumy a nadále léčí pacienty pomocí pijavic a pouštěním žilou. Po ztrátě místa skončí nakonec mladý muž jako zaměstnanec dr. Dalrymplea, jenž se specializuje na léčbu žen trpících hysterií. Zatímco doktor Dalrymple vyznává tradiční, fyzicky dosti náročný léčebný postup, Mortimer společně se svým nejlepším přítelem sestrojí důmyslný přístroj, který ženám s podivuhodnou rychlostí a efektivitou umožňuje dosáhnout kýžené úlevy a klidu. Významnou úlohu v příběhu sehrávají i půvabné dcery doktora Dalrymplea, způsobná Emily a emancipovaná sufražetka Charlotte. A do hry samozřejmě vstupuje i onen nevyzpytatelný činitel zvaný láska.

Scénář k filmu režisérky Tanyi Wexlerové napsali Stephen Dyer a Jonah Lisa Dyerová. Při jeho psaní vycházeli z historické skutečnosti, již použili jako základ pro inteligentní, svižnou romantickou komedii, která kromě pikantního příběhu a výborně zvládnutých dobových reálií nabízí hvězdné herecké obsazení – hlavní postavy příběhu ztvárnili Hugh Dancy, Maggie Gyllenhaalová, Jonathan Pryce a Rupert Everett.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vrtěti ženou
Ve viktoriánském Londýně se mladý lékař, dr. Mortimer Granville, snaží usadit. Najal si ho jiný lékař, aby prozkoumal léčbu žen, kterým byla diagnostikována ženská histerie a byly léčeny pomocí masáže pánevního dna. Doktorovy dcery mají o mladého Granvilla zájem a obě se ho snaží svést… Ovšem nejzajímavější je samotný příběh založený na překvapivém vynálezu Mortimera Granvilla, který jako první v rámci lékařské vědy přišel s elektromechanickým vibrátorem!

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vrtěti ženou
V této troufalé romantické komedii o vynálezu vibrátoru hrají hlavní roli Maggie Gyllenhaal a Hugh Dancy. Londýn viktoriánské doby se živě rozzáří v barvách, když se mladý lékař (Dancy) snaží zavést praxi, zatímco je konfrontován odvážnou dcerou svého nadřízeného (Gyllenhaal). Ve vedlejších rolích hrají Rupert Everett a Felicity Jones.
Náš příběh začíná v Londýně 80. letech 19. století, v době kdy kvete viktoriánská prudernost. I když o tom zatím neví, Londýňanky v těsně upnutých korzetech začínají cítit dobré vibrace.

Mortimer Granville (Hugh Dancy) je skvělý mladý lékař; moderní vědu bere tak vážně jako svou přísahu Hippokratovi. Bohužel to ale většina kolegů neoceňuje. Granvillovo nadšení pro moderní nové nápady - jako je např. „bakteriální teorie“ zavrhují. A tak se náš nešťastný protagonista ocitá sám putujíc od jednoho zaměstnavatele k druhému.

Mortimer už už chce na celou medicínu zapomenout, když potká Dr. Roberta Dalrympleho (Jonathan Pryce), předního londýnského „specialistu na ženskou medicínu.“ Tento vznešený titul znamená, že Dalrymple je odborníkem na „hysterii,“ neduhy diagnostikované tak volně, že Dalrymple odhaduje, že touto nemocí trpí minimálně polovina žen z celého Londýna. Aby ulevil těmto pacientkách od stresu, vyvinul formu terapie, která sestává z opatrné ruční stimulace určité části ženského těla. V této době sexuální represe, Dalrympleho nikdy nenapadlo, že tyto ženy v domácnosti zažívají něco daleko jednoduššího a přirozenějšího, než je záhadná epidemie duševní choroby: sexuální chtíč.

Film Vrtěti ženou - Hysterie vypráví pravdivý příběh, jak mladý Granville s pomocí potrhlého přítele, kterého fascinují důmyslné přístroje a elektřina (Rupert Everett), vynalezne první vibrátor. Přivede ho k tomu přátelství s oběma velmi rozdílnými dcerami Dr. Dalrympleho: s velmi vybraně mluvící Emily (Felicity Jones) a s přímočarou Charlottou (Maggie Gyllenhaal). Výsledek bezděčně přispěje k ženské sexuální nezávislosti a nadcházejícímu ženskému hnutí.

Film byl natočen v Londýně v úžasných kostýmech 19. století. Film Vrtěti ženou - Hysterie je vtipnou milou komedií. Svižná režie Tanyi Wexlerové a vystižné herecké výkony všech herců podle chytrého scénáře Stephena Dyera a Jonah Lisy Dyerové jsou takové, jaké mají být - divákovi poskytují zábavu.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vrtěti ženou
Pokrokoví lékaři neměli koncem 19. století v prudérní Anglii na růžích ustláno. Jedním takovým je i mladičký doktor Mortimer Granville. Nastupuje jako asistent u londýnského lékaře Roberta Dalrympleho, odborníka na léčbu ženské hysterie. Jako lék začnou používat „ruční masáž“, která se u pacientek setkává s velkým nadšením. Před jejich ordinací denně čekají desítky dam, které touží novou metodu vyzkoušet.
Mortimer kvůli množství práce začne trpět silnými křečemi v rukou, v důsledku čehož již nemůže své pacientky náležitě uspokojovat.

Pomoc najde u svého pokrokově smýšlejícího přítele, lorda Edmunda, který propadl kouzlu nového vynálezu - elektřině. Jeho plán na elek-třinou poháněné oprašovátko vnukne Mortimerovi originální nápad…

Vrtěti ženou je svěží romantická komedie o přek-vapivém, ale pravdivém vzniku prvního elektrik-cko-mechanického vibrátoru.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vrtěti ženou
Tato dobová komedie se odehrává ve viktoriánské Anglii. Film vypráví příběh Mortimera Granvilleho (Hugh Dancy), mladého lékaře, kterému vadí, jak většina nemocnic ignoruje nejnovější teorie o výzkumu bakterií a nadále léčí pacienty pomocí pijavic a pouštěním žilou. Když ho vyhodí z posledního místa, protože na toto téma promluví, skončí jako zaměstnanec Dr. Roberta Dalrympleyho (Jonathan Pryce) v jeho soukromé praxi.

Dr. Dalrympley se specializuje na léčbu žen, které trpí "hysterií" a přicházejí k lékaři, aby se jim ulevilo. Dalrympley spolu se svým nejlepším přítelem (Rupert Everett) vytvoří nástroj (vibrátor), který těmto ženám umožňuje dosáhnout vytouženého úlevy daleko rychleji. Aby se to celé ještě zkomplikovalo, Mortimer se zamiluje do feministicky založené Charlotty (Maggie Gyllenhall) - ženy s pevnou vůlí, která je ovšem dcerou lékaře Dalrympleyho
Bioscop


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vrtěti ženou
Scénář k filmu režisérky Tanyi Wexlerové (nar. 1970) Vrtěti ženou se zakládá na skutečnosti: lékař Mortimer Granville si v roce 1883 dal patentovat strojek na baterie k úlevě od bolesti svalů, známý jako „Granvilleovo kladivo“. Pomůcka se brzy stala prostředkem k léčbě tehdy velmi rozšířené ženské choroby – hysterie, spočívající v masáži ženských pohlavních orgánů až k bodu záchvatu, jenž ve viktoriánském pojetí znamenal uvolnění nervového systému a neměl nic společného se sexem. Tuto skutečnost, stejně jako fakt, že na sklonku 19. století byla hysterie (což je původní název filmu) v Evropě „módní nemocí“ (srv. i námětově odlišný snímek Nebezpečná metoda – 2011, FP 3/2012), použili scenáristé Stephen Dyer a Jonah Lisa Dyerová jako základ pro komedii, jinak ovšem vystavěnou na fiktivním příběhu. – Doktor Granville v Londýně nekompromisně propaguje moderní léčebné postupy a má kvůli tomu potíže sehnat práci. Nakonec mladý muž skončí u zavedeného lékaře na ženské choroby Dalrymplea. Záhy se stane vyhledávaným odborníkem na tzv. vaginální masáže. Jeho ruka však pracovní vypětí nevydrží. Souhrou náhod Mortimer se svým nejlepším přítelem, vynálezcem Edmundem, který si právě vyrobil elektrické oprašovátko, přijdou na jiné použití tohoto přístroje... V příběhu hrají velkou roli i půvabné dcery doktora Dalrymplea, způsobná Emily a sufražetka Charlotte. – Snímek Vrtěti ženou má inteligentně napsaný scénář, výborně zvládnuté dobové reálie a hvězdné obsazení; jen postavě Charlotte by neškodilo méně schematičnosti a projevů agitace.
-kat-, Filmový přehled 2012/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Skalpel, prosím (1985)

14:30 - 16:25

31 minut již uběhlo
84 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

14:25 - 15:20

36 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:35 - 15:30

26 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:25 - 15:30

36 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Reklama