Zari
ohodnotit

Vlast vítá

Žánr:
Rok:
1945
Premiéra v ČR:
23.11.1945
Popis / Obsah / Info k filmu Vlast vítá
Na sklonku 2. světové války byly použity kilometry filmového materiálu, na který řada věhlasných kameramanů o překot dokumentovala poslední záchvěvy odporu okupantů, popřípadě opojné nadšení prvních dní znovu nabyté svobody. Později z nich bylo sestaveno několik dokumentů a k většině z nich se hlásí se skromností sobě vlastní režisér Otakar Vávra. Krom jiného šlo také o dva dokumenty celovečerní - Vlast vítá a Cesta k barikádám (1946).
Původním autorem projektu filmu Vlast vítá byl režisér Jan Alfréd Holman. V průběhu natáčení 13. revíru se mu jako členovi ilegální odbojové skupiny podařilo na jaře roku 1945 uprchnout před zatčením z Prahy na Slovensko. Tam se v Košicích připojil k již úřadující nové vládě. Krom jiného měl předat ministru informací Václavu Kopeckému podrobný návrh zestátnění filmového průmyslu, k němuž nakonec došlo v srpnu 1945. Vládu později doprovázel vlakem do osvobozené Prahy a společně se třemi kameramany o tom učinil záznam, který tvoří první polovinu výsledného filmu. Holman byl později nařčen z kolaborace (spekuluje se o osobní zášti Václava Kopeckého) a na poslední chvíli se mu podařilo vyhnout trestu odnětí svobody. V roce 1952 se mu napodruhé podařilo opustit republiku ve společnosti někdejšího ředitele Lucernafilmu Miloše Havla a emigrovat do Západního Německa. Zde působil v rádiu Svobodná Evropa a s filmem přišel do styku již pouze sporadicky.
Druhá část snímku byla sestřižena z materiálu pořízeného dvěma desítkami předních českých kameramanů, kteří dokumentovali cestu Edvarda Beneše z pražského Wilsonova nádraží na Pražský hrad.
Film byl opatřen angažovaným komentářem z pera českého novináře a dramatika Edmonda Konráda (1889-1957), blízkého přítele Karla Čapka (po válce se stal dokonce manželem starší sestry Olgy Scheinpflugové Boženy), mimo jiné autora oblíbené veselohry Kvočna, v níž i na plátně excelovala Růžena Nasková. Konrád po únoru 1948 zmizel z českého kulturního povědomí a až do konce života pracoval jako korektor nakladatelství Československý spisovatel. Patřičný patos dodává filmu hřmotná hudba Miroslava Ponce i přednes komentáře, který byl svěřen Ladislavu Boháčovi a Júliu Pántikovi.

Aleš Říman
Letní filmová škola 2011


Popis / Obsah / Info k filmu Vlast vítá
Dokumentární film o cestě presidenta dr. Edvarda Beneše z Košic na Pražský hrad v květnu 1945.Film je doplněn záběry z přehlídek spojeneckých armád. I. Část je věnována cestě z Košic do Prahy, II. Část cestě z Wilsonova nádraží na Pražský hrad.

Autor/Zdroj: Bartošková Šárka/Československé filmy


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sám v lese

Sám v lese

Brutální Nikita (La Femme Nikita)

Brutální Nikita
La Femme Nikita

Na ten den nikdy nezapomenu (The Day I Will Never Forget)

Na ten den nikdy nezapomenu
The Day I Will Never Forget

Macbeth (The Tragedy of Macbeth)

Macbeth
The Tragedy of Macbeth

Naposled navštívené:
Sám v lese

Sám v lese

Brutální Nikita (La Femme Nikita)

Brutální Nikita
La Femme Nikita

Na ten den nikdy nezapomenu (The Day I Will Never Forget)

Na ten den nikdy nezapomenu
The Day I Will Never Forget

Macbeth (The Tragedy of Macbeth)

Macbeth
The Tragedy of Macbeth